Nieuw Hoorns bier Platte Thijs

Enige tijd geleden was de link www.plattethijs.nl al in de lucht. De vraag was wat voor nieuw bier hierachter zat. In samenwerking met Wijnhandel Slijterij ‘t Fust en Huist verLoren heeft de Muifelbrouwerij het nieuwe Hoornse bier Platte Thijs ontwikkeld. Op donderdag 14 juli 2011 zal het ambachtelijk gebrouwen bier officieel in het Huis verLoren voor het eerst uit de tap stromen.

Martin Ostendorf heeft heel wat proefbrouwsels gemaakt om tot het uiteindelijke resultaat van Platte Thijs te komen. Het is een blond bier met 7 procent alcohol en een bitterheid van ongeveer 45 IBU (Grolsch is circa 23 IBU). De smaak is een balans tussen enige zoetheid en een citrusachtige bitterheid.

De naam Platte Thijs is afkomstig van de legendarische struikrover die werd geboren met de naam Pater Thijs. Hij steelde van rijke mensen en verdeelde de opbrengsten onder de armen. Ondanks zijn goede bedoelingen werd hij uiteraard toch opgepakt en moest hij dit bekopen met het verlies van zijn neus. Vandaar de naam Platte Thijs. Na opsluiting in en ontsnapping uit de Oosterpoort in Hoorn is hij uiteindelijk weer in de kraag gegrepen en vermoord. In het Westfries museum is een steen te vinden die is gemaakt ter nagedachtenis aan Platte Thijs.

Een mooi verhaal waarbij het wederom zo leuk is dat geschiedenis voortleeft en opnieuw tot leven komt door het brouwen en lanceren van een nieuw bier. Uiteraard ben ik erg benieuwd naar de smaak. Vanaf 14 juli 2011 is het bier verkrijgbaar in de Hoornse horeca: Cafe Charlies, Schippershuis, Swaf en Het Huis verLoren en in flessen van 33 cl en 75 cl met bijbehorende glazen bij Wijnhandel Slijterij ’t Fust aan de Kerkstraat in Hoorn.

Bron: Hoorngids

Lees ook:Nieuw bier van de Muifelbrouwerij
Lees ook:Oerblond nieuwe naam Hertog Jan bier
Lees ook:Struise Brouwers introduceert nieuw bier
Lees ook:Laatste kans: Stem op jouw beste nieuwe bier van 2011
Lees ook:Laatste kans: WIN een jaarabonnement op Bier!

Eén reactie op “Nieuw Hoorns bier Platte Thijs

 1. Martin

  Naar aanleiding van de leuke discussie bij het Hopla bier: het Platte Thijs bier is ontwikkeld in Berghem, gebrouwen bij Klein Duimpje in Hillegom en wordt alleen verkocht in Hoorn. Het etiket vermeldt Bier uit Hoorn.
  Geen idee of mensen hier bezwaar tegen hebben. Het enige wat ik kan doen is helder communiceren waar wat gebeurt.
  Platte Thijs is overigens ook gebrouwen met de dry-hopping techniek. Leve de hoppige bieren!
  Wellicht tot vanavond bij de presentatie in Hoorn.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.