Merakels geproefd

Het nieuwste bier van Brouwerij Dampegheest is Ut 1e Kieft-ai Lentebock, welke op 15 april jl. in Limmen is geïntroduceerd en een week later op het Meibockfestival te proeven was. Het een na laatste bier dat door de drie brouwers ontwikkeld is, is Merakels, een bier waarin wei is gebruikt. Fiona schreef er al eerder over.

Het ontstaan
Richard Booms van Gall & Gall Limmen, verkooppunt van de Dampegheestbieren van het eerste uur, had in een vakblad gelezen dat er in Engeland een bier met wei gebrouwen was en vroeg aan de brouwers of zij dat ook zouden kunnen doen. Een link daarbij is snel gelegd, aangezien de brouwerij gevestigd is in een voormalig kaaspakhuis. Wei is de vloeistof die bij de kaasbereiding ontstaat door het stremmen van de melk na toevoeging van stremsel. En aan wei is er geen gebrek ,want op steenworp afstand is de zuivelfabriek gevestigd (waar brouwer Herman Zomerdijk werkt) waar ze de (biologische) wei vandaan kunnen halen. Normaal wordt dit als veevoer afgevoerd.

Na een brainstormsessie hebben de heren besloten een Tripel als basis te gebruiken, waarbij 30% van het maischwater uit wei bestaat. Het bevat veel vitamines B, eiwit, melksuikers en mineralen, wat een positief effect op de (samenstelling en) smaak van het bier heeft. Dit alles is toch een merakel! Waar zouden ze die naam toch vandaan hebben?

Het bier
Het aroma van het niet heldere abrikoos gele bier komt als zoet fruit op je af in de vorm van een lichte grapefruitgeur, maar met name jackfruit. Ook de gist dringt om een plaatsje in het geheel. Het bier heeft een aangename body en is zeker geen dun bier, het koolzuurgehalte zou wat lager mogen zijn.
In de hoofdsmaak ook weer hoofdzakelijk jackfruit. De gist als bijsmaak vind ik storend, maar verder goed in balans. Niet te zoet en niet te bitter; dit bier zal beide liefhebbers behagen. In de nasmaak komt er een weinig bitter opzetten, en de afdronk is lang.

Een goed uitgezochte kaas zal zeker niet misstaan naast dit bier, maar ik vind het jammer dat ik geen jackfruit bij de hand heb om díe combinatie te beleven!

Het bier krijgt van mij een dikke zeven. Ik vind het jammer dat de brouwerij sinds de opschaling is gaan werken met korrelgist, maar ik heb begrepen dat ze andere mogelijkheden aan het bekijken zijn. Op naar een acht!?

Bron “ontstaan”: Brouwerij Dampegheest.

Lees ook:Opvallend in de bierhoek
Lees ook:Geproefd: Brouwerij Birra del Borgo
Lees ook:Bierproef: Bitter Sweet Symphony
Lees ook:Bier proeven moet je trainen
Lees ook:Hertenheer: smaakvol bitter blond bier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.