Pontificale: speciaal ontwikkeld

Pontificale is nog een aantal dagen verkrijgbaar bij de ABT cafes als bier van de maand. Het is een zware amber met een alcoholpercentage van 7,2%. Het bier is gebrouwen door brouwerij De Leckere in De Meern, bij Utrecht. Als je op Pontificale zoekt krijg je een Paus te voorschijn. Niet geheel ontoevallig. In 2009 viert Utrecht de 550-ste geboortedag van Paus Adrianus VI. De enige Nederlandse Paus uit de geschiedenis werd in 1459 geboren in Utrecht en in 1522 gekozen tot hoofd van de kerk. Slechts 1 jaar is hij vorst geweest. Adrianus lag overigens niet echt lekker in Rome. Hij had een sobere levensstijl en dronk bier. En dit was in die tijd Barbaars. Aangezien hij zo van bier hield heeft Brouwerij De Leckere voor deze gelegenheid speciaal een nieuw biertje gebrouwen. Deze maand dus te proeven in de aangesloten ABT cafes. De naam is afgeleid van het latijnse woord Pontifex dat betekent ‘ verbinding tussen mens en hogere machten’. Het bier dat een brug slaat tussen mensen van alle rangen en standen. En nu de smaak. Ik heb het geproefd. Een heerlijk biertje dat echt een zoetje heeft maar ook bittere smaaksoorten heeft. Het is amberkleurig, heeft een hoge gisting op basis van 3 soorten hop. De geur is hoppig, moutig en fruitig. De eerste dronk geeft een combinatie van lichte zoete mout- en bittertonen. Als je daarna goed proeft, proef je ook frisse fruitkenmerken zoals citrus en mango. De afdronk is wat kruidig met iets van laurier, geroosterd brood en karamel. Alhoewel ik niet zo van kruidig hou is niets in dit biertje overheersend. Niet heel zuur, zoet of kruidig. Van alles een beetje. Dat maakt het wel lekker, echter niet heel uitgesproken.

Lees ook:De Verboden Vrucht
Lees ook:Universiteit Utrecht introduceert lustrumbier 1636
Lees ook:Jopen Koyt: Kruidig en vol van smaak
Lees ook:La Chouffe
Lees ook:Orval: misschien toch nog proberen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.