Een van de oudste biersoorten, de Lambik, is weer helemaal terug van weggeweest. Het bier dat slechts vijf maanden per jaar gebrouwen kan worden is weer populair. Experts hadden het doodvonnis van dit bier al lang geleden getekend. Echter het bier is nu weer helemaal terug en behoort momenteel weer tot een van de meest gevraagde en aangekochte Belgische bieren.
Het lambik bier vindt momenteel zelf een ware uitbreiding in typen, iets waarover je 10 jaar geleden zou zijn uitgelachen als je met dit verhaal komt. Het bier kan gebrouwen worden als hoge gisting, lage gisting en spontane gisting. Het lambik bier wordt op de derde manier gebrouwen. Dit bier is niet het hele jaar door te brouwen maar pas op het moment dat de temperatuur 5 graden of lager is.
De meeste Lambik bieren worden binnen een aantal weken na productie al genuttigd met uitzondering van de Geuze. Die zit minimaal twee jaar in het vat en vervolgens nog minimaal een jaar in de fles. Lambik is te drinken als gewoon bier of met toevoeging van fruit. Voorbeeld is het bekende Kriek biertje. Als je de Lambik drinkt zonder toevoeging dan is de droge, zure smaak redelijk schokkend als je denkt een ‘gewoon’ biertje te nuttigen. Het is beter om van te voren te bedenken dat je een wijn gaat drinken. Dan begint de zure smaak al meer in de lijn te vallen, aldus Jean Van Roy directeur van de Cantillon brouwerij in Brussel.
Bron: Reuters
Lees ook:ABT-bier van de maand: Petrus Aged Pale
Lees ook:Bier proeven: Liefmans Goudenband
Lees ook:Leffe Brune: erg populair
Lees ook:Nieuw bier: Winterkoninkske Grand Cru 13%
Lees ook:Bier weer naar smaak van vroeger
Een goede Geuze kan net zo lekker zijn als een champagne. Sowieso mijn favoriete bier! Vooral de Geuze van Boon is aan te raden.
Hallo Fiona,
Zag net dat je ook wat schreef over Lambik en geuze, dus wil ik je graag eens van mijn lambik en/of geuze laten proeven.
Ik kom begin volgend jaar op de markt met mijn eigen geuze. Daar wordt nu volop aan gewerkt. Vriendelijke groet, Stekerij en Brouwerij Vandenbroek.