Wat gebeurt er als je gebruikte biermerk al bestond?

Brouwerij De Molen heeft het ervaren! Op een bierevent in de V.S. werd duidelijk dat de imperial stout van brouwerij De Molen met de naam Rasputin Russian Imperial al bestond. Triest als het is, vind ik echt, komt er dan een hele batterij advocaten achter je aan. Dit biertje heb ik gisteren nog gekocht!! met de oude naam als ik me niet vergis. Ga thuis eens even kijken! In ieder geval moest Brouwerij De Molen afstand doen van deze naam.

Een slimme brouwer vindt een slimme oplossing… ik vind ‘m geniaal. De nieuwe naam is Disputin Russian Imperial Stout met een twee regels als onderschrift waarbij ze de bierbrouwer in Californië flink te grazen nemen. Ze verwoorden eigenlijk dat de drinkers volgens hen te dom zouden zijn om de twee biertypes uit elkaar te houden. Die Amerikanen ook zie hieronder het bier waar het om gaat!
Bron: Bier&Co

Lees ook:Russian Imperial Stout, met dank aan Peter de Grote
Lees ook:Unieke bierproeverij bij Brouwerij De Molen in aantocht….
Lees ook:Bierproef: Hornbeer Russian Imperial Stout
Lees ook:Brouwerij de Molen komt met zware Imperial Stout?
Lees ook:Emelisse en Jopen winnen in Nieuw-Zeeland

12 reacties op “Wat gebeurt er als je gebruikte biermerk al bestond?

 1. Mark

  Beide fantastische bieren overigens.

    /   Beantwoorden  / 
 2. biertje

  Dat is niet nieuw voor de molen, de naam borefts stoombier is ook afgeleid van het rotterdams stoombier dat al in 1996 werd gebrouwen bij de pelgrim in rotterdam.

    /   Beantwoorden  / 
 3. NoiZe

  Stoombier is een bierstijl, geen verzonnen naam. ;)

    /   Beantwoorden  / 
 4. biertje

  In Amerika ja, hier in Nederland niet. Toch blijf ik het opvallend vinden dat de molen ineens zo’n bier heeft vooral als je je bedenkt dat de brouwer van de molen ook bij de pelgrim gewerkt heeft en daar dus rotterdams stoombier heeft gebrouwen.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Cees

  Zo ken ik er nog wel een paar. Dus alle brouwers die ooit ergens hebben gebrouwen en nu voor zichzelf gaan beginnen, mogen nooit meer een tripel of een witbier brouwen??
  Nou vooruit, omdat jij het zo graag wil, drinken we van nu af aan dan alleen maar Westmalle Tripel en Heineken pils. Wat een onzin ;-)

    /   Beantwoorden  / 
 6. biertje

  Hier gaat het om een naam die slechts bij 1 andere brouwerij voorkomt en niet een algemeen geaccepteerde zoals wanneer het om een biertype gaat. Dit zou hetzelfde zijn als ineens iemand zou komen met de Brugse gek, gewoon een Nederlandse vertaling maar toch eigenlijk gewoon een gestolen naam of pilsner oerbron. Het gaat hier in beide gevallen trouwens niet over een steambeer maar een Belgische pale ale die stoombier genoemd wordt vanwege de mooie naam, het heeft niets met een biertype te maken want daarvoor zou er moeten worden gewerkt met een ondergist en dat wordt niet gedaan, het is dus gewoon kopieren.

    /   Beantwoorden  / 
 7. Cees

  Stoombier is sowieso geen biertype. De enige die dat volgens mij (correct me if I’m wrong) gebruikt is Anchor. Dus je zou ook kunnen stellen, dat het ‘gejat’ is van Anchor door de Pelgrim. Die mooie naam Steam Beer, die rechtstreeks vertaald is naar Stoom bier. ;-)
  En so what, er zijn meerdere hondjes die fikkie heten. Zo zijn er wel flink wat brouwerijen die een bier met de naam ‘hophead’ hebben bv. Of Bud, maar er is maar 1 brouwerij die dat officieel mag gebruiken, en daar hebben we allemaal een duidelijke mening over dacht ik zo ;-)

  Het lijkt mij veel interessanter hoe het bier smaakt, dan hoe het genoemd wordt!

    /   Beantwoorden  / 
 8. biertje

  dat klopt maar daar zijn de meningen ook over verdeeld ;)

    /   Beantwoorden  / 
 9. Jan

  Zover ik weet is Stoombier wel degelijk een stijl. Helaas heeft Anchor de naam geregistreerd en kan niet zomaar elke (amerikaanse?) brouwerij zijn bier stoombier noemen. Daarom word er tegenwoordig gesproken van “Californian Common”
  Deze stijl bevat bieren die vergist zijn met een ondergistende gist, maar in tegenstelling tot een lager, gebeurt dit op hogere temperaturen. Vandaar de fruitigheid in deze bieren.

    /   Beantwoorden  / 
 10. Cees

  Precies, de stijl heet volgens de BJCP style Guidelines de “California Common”.
  Maar goed, waar het om gaat is dat ik het jammer vond dat de suggestie werd gewekt dat een brouwerij zich schuldig maakt aan een soort van ‘plagiaat’. En dat vind ik toch ietwat overdreven.

    /   Beantwoorden  / 
 11. biertje

  Beide brouwerijen maken geen bier dat voldoet aan de stijl (bovengistende ondergist) dus de naam heeft hier niets met het Amerikaanse steambeer te maken, zoals ik al eerder zei.

  Ik noemde overigens alleen maar een feit om aan te tonen dat de molen niet zo origineel is als iedereen hier blijkbaar denkt.

    /   Beantwoorden  / 
 12. jan

  Volgens Ratebeer (it’s on the internet, so it must be true) is zowel het Pelgrim als het Molen stoombier een Californian common.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.