Pannepot: werkelijk voortreffelijk

Een van de wat moeilijker verkrijgbare bieren is Pannepot, een ‘Old monk’s Ale’. Er zijn twee versies, een met de O met een streep erdoor (zoals het etiket hiernaast) en een zonder. De variant met de streep is speciaal voor de Deense markt gemaakt en een variant op de Belgische Pannepot. De Pannepot is van de Struise brouwers, de beste brouwerij van de wereld. Het bier is zo goed beoordeeld waardoor het meeste naar Amerika wordt geëxporteerd. Vandaar de lastige verkrijgbaarheid.

De verrassing is dat de vier mannen die zich De Struise Brouwers noemen geen eigen brouwerij hebben. Uiteraard zal ik het verhaal achter de brouwers zeker nog gaan vertellen, nu staat dit voortreffelijke biertje van deze brouwers centraal. Het is het meest verkochte brouwsel van deze mannen. De smaak is zoet, fruitig en je proeft een soort van lichte branding. Het is heel zacht van smaak en drinkt door het zoetige karakter makkelijk weg. Dat maakt het bier ook gevaarlijk aangezien het een alcoholpercentage heeft van 10 procent. In een biercafé in Gent dronk ik hem voor het eerst. In de bierrschuur in Poppel stond dit bier in de schappen. Ondanks de vrij kostbare prijs van 3,50 euro kon ik dit bier zeker niet laten staan. De naam komt van een boot uit De Panne. De grap is dat dit bier inmiddels de hele wereld overgaat.

Dit bier vind ik oprecht een van de beste bieren die ik gedronken heb. De ingrediënten zijn naast de bekende mout, hop en gist ook kruiden en rietsuiker, vandaar de zoete smaak. De rietsuiker zorgt ook voor een ‘gebrande’ smaak. De kleur is licht bruin. Verder is dit echt een smaaksensatie en proef je kruiden en fruit door elkaar. Echt een vol bier, kortom een ware smaaksensatie.

Lees ook:Pannepot Reseva 2006: Meesterlijk goed
Lees ook:Het beste bier van de wereld komt uit België, de 100 beste bieren volgens Ratebeer
Lees ook:Lijst met beste bieren ter wereld 2010
Lees ook:Bierproef: Sint Amatus 12 van de Struise Brouwers
Lees ook:Westvleteren XII opnieuw beste bier ter wereld

9 reacties op “Pannepot: werkelijk voortreffelijk

 1. Kees

  Ben vanmiddag tijdens een weekje vakantie in Zuid-Limburg erg toevallig deze Pannepot tegengekomen.
  Slijterij “De Gulden Hoeck” te Gulpen verkoopt deze voor 2,70 euro.

  Kan niet wachten om deze vanavond te proeven. :)

    /   Beantwoorden  / 
  1. Brabander

   In principe klopt het wel wat je zegt Job maar die hebben ze nauwelijks gebruikt sinds de plaatsing. In het schooltje te Oostvleteren is een ruimte ingericht als brouwerij. In Woesten brouwen ze eigenlijk al hun bier bij de Deca brouwerij. Verder heb ik begrepen dat ze ook wel wat bij Alvinne aan het brouwen zijn de laatste zes maanden.

     /   Beantwoorden  / 
 2. J0hn

  Heb dit bier ook wel eens geproefd. Was er toen niet zo fan van. Ik heb toch een wat andere smaak.

  Ik kwam het tegen in Brugge toen we een weekendje eropuit waren. Ik was in een bierwinkeltje waar de verkoper net een klant (die er schijnbaar vaak kwam, want ze waren erg amicaal tegen elkaar) mee wilde imponeren. Maar de beste vrouw kende het al.

  De aanprijzing gehoord hebbende heb ik toen een flesje Pannepot bij min bierselectie gedaan (en ik had toen wel een flinke lading ingeslagen). Maarja Brugge is wat ver rijden om steeds terug te gaan.

  Als ik op vakantie ga neem ik eigenlijk altijd wat plaatselijke biertjes mee om te proeven. Tja je gaat maar 1x per jaar op vakantie…

    /   Beantwoorden  / 
 3. Joyce

  Toevallig de Pannepot Reserva 2009 van ‘t weekend gedronken tijdens een oak/barrel-aged proeverij en ik vond deze door de volle smaak en kruiden één van de lekkerste, al zou net iets minder zoet voor mij nog beter zijn geweest!

    /   Beantwoorden  / 
 4. André van Wingerden

  Van het weekend ga ik naar de Bierschuur in Poppel. Hopelijk hebben ze hem daar nog zodat ik dit biertje ook eens kan proberen. Ben wel benieuwd na alle verhalen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Tot nu toe kon ik ´m daar altijd vinden André! Succes!

     /   Beantwoorden  / 
   1. André van Wingerden

    Het is de Pannepeut geworden. Binnenkort maar eens proberen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.