Jopen Koyt: Kruidig en vol van smaak

Bij kruidig sta ik nooit direct enthousiast te springen. Tenminste dat dacht ik. Ik hield nooit zo van kruidig bier. Langzamerhand zie je dan toch dat je biersmaak verandert. Net als met eten is het drinken van bier blijkbaar ook echt een gewenning. Je gaat steeds meer proeven in bier en daarbij ook de ingrediënten waarderen. In speciaalbier café In de Wildeman in Amsterdam dronk ik onlangs een Jopen Kuyt. Het was kruidig bier. Echter je proeft de kruiden inderdaad maar niets is overheersend.

Het bier van de Haarlemse Jopen brouwerij is volgens een oud ambachtelijk recept gebrouwen. In 2009 won dit bier in de categorie ‘Herb and Spicy Beer’ een gouden medaille tijdens de European Beer Star 2009 verkiezing. Terecht. Het bier met een donker rode kleur heeft een fantastische volle smaak door de verschillende kruiden. Het is daardoor krachtig en zorgt serieus voor een kleine smaaksensatie. Zelf hou ik erg van zoethout. Dit proefde ik ook een beetje in het bier terug.

Volgens een recept uit 1407 is dit bier gebrouwen met Gruit. Dit is een middeleeuws kruidenmengsel waarvan Gagel de meest sterke kruidensoort is. Dit kruidenmengsel is de voorloper van de hop. Een echt historisch biertje dus. Het bier heeft een alcoholpercentage van 8,5 procent. Het bier is met haver gebrouwen en zo het enige bier ter wereld dat met granen en gruit gebrouwen is. Heb je zin in iets anders, iets bijzonders en een bier dat eigenlijk kwa smaak met geen enkel ander bier te vergelijken is dan moet je dit bier eens proberen!

Lees ook:Het beste witbier van de wereld komt uit Haarlem
Lees ook:Jopen Gerstebier huis’pils’ bij café ‘t Arendsnest
Lees ook:Kwaremont Blond: Verrassend kruidig
Lees ook:Tripel Klok: Een tripel die af is!
Lees ook:Jopen brouwt twee bieren voor Haarlemse horeca

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.