Russische Imperial Stout wint terrein

Dat de Amerikaanse bieren ook steeds meer terrein winnen in Europa is een trend die niet nieuw is. Met name de imperial stouts doen het goed. Een trend die sowieso logisch is, als ik alleen naar de Nederlandse en Belgische markt kijk, aangezien hier de zwaardere bieren het erg goed doen. Nu de alcoholwetgeving in Rusland verandert zijn er tekenen dat de zwaardere bieren met een Russisch recept ergens anders voeten aan de grond proberen te krijgen.

In Amerika zijn de eerste tekenen zichtbaar dat de (Russische) Imperial Stouts het bijzonder goed doen. De Steven Point Brewery heeft daar een Russische Stout in de bierlijn opgenomen. De operating manager ziet duidelijk een groeiende populariteitslijn van de van oorsprong Russische bierstijl. Een Engelse brouwer die de Russische bierstijl vermengd met de ale en exporteerde het zwaardere bier vooral naar Rusland. Aangezien bier steeds meer geweerd wordt in Rusland is een nieuwe markt een warm welkom. In de Westkust van Amerika is het al een groot succes en de trend trekt momenteel naar de Oost-kust.

Hoe zit ‘t met de (Russische) Imperial Stouts in Nederland? Winnen die ook hier terrein. Of hebben wij genoeg aanbod van zwaardere bieren. Dat kan uiteraard. Ik heb nog weinig van deze zwaardere bijzonder bijna zwarte bieren op de markt gezien?

Lees ook:Carlsberg doet goede zaken
Lees ook:Russian Imperial Stout, met dank aan Peter de Grote
Lees ook:Carlsberg heeft pijn in Rusland
Lees ook:Interessant: Rusland een groeimarkt voor bier?
Lees ook:Bierbrouwers hebben ruzie met Russische staat

28 reacties op “Russische Imperial Stout wint terrein

 1. Mark

  Misschien moet je even beter inlezen, want van dit artikel klopt echt helemaal niets…

  Imperial Stouts zijn helemaal niet Russisch. Ze zijn door de Engelsen gemaakt om te exporteren naar Rusland. Smaak is aangepast aan de Russische “markt” en er is enorm veel hop bij gegooid om het langer houdbaar te laten zijn.

  En ze zijn al heel wat jaren populair in Amerika, zeker niet van de laatste jaren. In de jaren 80 is de verloren gegane stijl weer opnieuw leven in geblazen. In Nederland zijn ze bij de bierkenners al veel langer bekend en geliefd. Jammer genoeg zullen slijters en supermarkten alleen matige, veelal industrieel gebrouwen speciaalbieren blijven verkopen, aangezien ze daar megadeals mee kunnen maken.

  Wat verplicht leesvoer:
  http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2007/12/18/AR2007121800412.html
  http://www.2beerguys.com/blog/2008/04/17/history-of-imperial-stouts/
  http://goliki.com/2009/11/10/imperial-stout-history-and-update/
  http://en.wikipedia.org/wiki/Stout#Imperial_stout

  En Stevens Point is een super matige brouwerij. ;)

    /   Beantwoorden  / 
 2. Fiona de Lange

  Mark, wat jij aangeeft is voor een deel precies wat er staat…. Een Engelse brouwer heeft de Russische Imperial stout gemaakt om naar Rusland te exporteren. Misschien is het goed om zelf het stuk nog eens te lezen! Aangezien ik hier een ander bierconcept bedoel dan de Amerikaanse Imperial Stouts!! Vanuit Rusland zijn er bierliefhebbers naar Engeland afgereisd om daar een typisch Russische imperial stout te fabriceren. Inmiddels loopt daar de markt terug en vindt deze Russische samenstelling van de imperial stout dus voeten aan de bodem in Amerika. No worries… vertel mij niets over de imperial stout!

    /   Beantwoorden  / 
 3. Mark

  Mischien moet je je bronnen nog een keertje lezen, want dat staat er echt niet. Of geef maar een linkje waar dit wel staat.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Fiona de Lange

  Ik bazeer mijn informatie niet alleen op iets dat op internet staat ;-)

    /   Beantwoorden  / 
 5. Mark

  Ok, conclusie blijft dan dat er niets van klopt.

    /   Beantwoorden  / 
 6. Fiona de Lange

  Mark, ik ben inderdaad van mening nu ik de laatste zin lees dat die op twee manier geïnterpreteerd kunnen worden. Ik zal ‘t iets aanpassen.

    /   Beantwoorden  / 
 7. Fiona de Lange

  The Russian Imperial Stout style evolved as English brewers intentionally brewed stout destined for Russia heavier, hoppier and stronger to better withstand the rigors of a long sea voyage through the stormy Baltic Sea to St. Petersburg, where strong, robust beers are well-suited to the cold sub-arctic climate.

    /   Beantwoorden  / 
 8. Mark

  Dat klopte in de 18 eeuw als een bus inderdaad. Maar tegenwoordig drinkt men in Rusland echt geen imperial stouts meer. En het is al helemaal geen Russisch recept, maar een Engels recept.

    /   Beantwoorden  / 
 9. Mark

  Misschien lees ik verkeerd hoor. Zeg is in 1 zin wat de strekking van je verhaal is.

    /   Beantwoorden  / 
 10. Fiona de Lange

  Mark, ik neem je reactie ter harte en zie verschillende theorieën en bronnen. Ik ga eens bij een imperial stout-expert navragen hoe dit nu precies zit. Wat ik nu begrijp is dat er inmiddels al heel veel imperial stout-stijlen op de markt zijn. De Russische stout is zo’n beetje de bakermat van de stouts.. echter inmiddels heeft deze een verdere evolutie doorstaan en is de echte Russische stout met de biersamenstelling van toen langzaam vervaagd. Inmiddels komt deze Russische vorm van de imperial stout zover ik begrijp weer terug… te beginnen in Amerika.

    /   Beantwoorden  / 
 11. Mark

  Leren is altijd goed. Begin eens met het artikel in de Washington Post, leerzaam en leuk.

    /   Beantwoorden  / 
 12. Fiona de Lange

  Inderdaad goed stuk. Geeft veel helderheid en duidelijkheid. Blijft mijn vraag overeind wat mijn artikel covered: Wint de oorspronkelijke Russische imperial stout-stijl met o.a. meer hop nu weer meer terrein? Te beginnen bij o.a. Amerika.

    /   Beantwoorden  / 
 13. Mark

  Die stijl wordt al 30 jaar in Amerika gebrouwen volgens het oude recept. Alleen stoppen de Amerikanen er sterke Amerikaanse hoppen in (ook al jaren lang).

  Dus het antwoord op de vraag is: Dat doet het al jaren lang in Amerika en sinds een paar jaar ook weer in de rest van de wereld.

    /   Beantwoorden  / 
 14. Fiona de Lange

  Aha, dan heb ik nu ook het antwoord ;-) . Dan begrijp ik dus nu de verwarring… Ik had ‘t namelijk op basis van alle bronnen zo gelezen en geschreven: Ze spreken namelijk over de OORSPRONKELIJKE Russische imperial stout zonder al die extra toevoegingen van hoppen en andere ingrediënten en de nieuwe imperial stout met al die toevoegingen zoals je hierboven beschrijft. En volgens mijn bronnen komt het aloude OORSPRONKELIJKE Russische imperial stout-recept nu weer terug. Met name omdat de markt in Rusland terugloopt… Net als met de zure bieren gebeurt trouwens. Die waren op sterven na dood en zijn ook weer helemaal teruggekomen.

    /   Beantwoorden  / 
 15. Fiona de Lange

  Overigens kan ‘t natuurlijk zijn dat mijn bronnen niet kloppen…
  ;-) want ja ze willen misschien ook wel gewoon bier verkopen.

    /   Beantwoorden  / 
 16. Rick Kempen

  We zijn nu wel heel erg benieuwd wie je bronnen zijn…

    /   Beantwoorden  / 
 17. Rick Kempen

  Als er overigens een brouwerij is die deze stijl, die inderdaad oorspronkelijk Engels is en het predikaat ‘Russian’ alleen maar ontleende aan de eindbestemming, dan is het De Molen wel. Bijkans tientallen varianten brouwt men daar. Ook, recentlijk, Emelisse. Belgisch mooiste voorbeeld: Black Albert van De Struise.

    /   Beantwoorden  / 
 18. Bouman

  Als reactie op de leuke discussie tussen Fiona en Mark en de reactie van Rick:
  Wij brouwen al een aantal jaar een Imperial Russian Stout. De oorsprong ligt zover wij konden nagaan (maar correct my where I’m wrong)toen we de IRS gingen maken in Engeland. Het stout bier was zeer populair bij Peter de Grote en zijn echtgenote en werd daardoor naar St Petersburg geexporteerd. De bieren kwamen echter nogal eens zuur aan en daarom werd het bier voor de export veel hoger van alcohol gemaakt en tevens meer bitterheid en wat meer zoetheid meegegeven. Daardoor werd het een apart type stoutbier.

  De Imperial Stout van huisbrouwerij Klein Duimpje was in het begin 8,5% maar is inmiddels geevalueerd tot een bier van 10,5% en waar het eerst wat zoeter was is die nu wat teruggebracht en iets droger gewordedn. Verder is de bitterheid met ruim 30% toegenomen tot 69 bittereenheden (IBU).
  Dit bier wordt sinds 2 jaar ook volop geexporteerd naar New York.

  mvg,
  Erik Bouman.

    /   Beantwoorden  / 
 19. Fiona de Lange

  Super toevoeging, bedankt Erik!

    /   Beantwoorden  / 
 20. Rick Kempen

  De toevoeging van Erik is niet alleen correct, maar geeft ook nog eens aan hoe snel je vergeet namen te noemen… Inderdaad, ook Klein Duimpje brouwt al lang(er) deze Mega variant van een op zich al stoer bier! Kortom, niet alleen sluit dit mooi aan op de uitslag van de Poll, maar Nederlandse brouwers durven, en kunnen heel goed, extreme bieren brouwen!

    /   Beantwoorden  / 
 21. Mark

  Inderdaad!

    /   Beantwoorden  / 
 22. Rick Kempen

  Zijn wij het even eens Mark….don’t make too much @noize about it…

    /   Beantwoorden  / 
 23. Frits

  Een aardige anekdote hierbij: er schijnt een brouwer te zijn die zijn india pale ales en imperial stouts in houten vaten lagert, en ze een paar weken meestuurt op vissersboten die de zee opgaan. Dit wordt gedaan om het effect van een lange zeereis te simuleren, zoals dat vroeger gebeurde bij het exporteren van bier naar India en Rusland. Met het toevoegde effect van het bewegen van de vaten en veranderende weersomstandigheden wordt geprobeerd de oorspronkelijke smaak zo goed mogelijk te benaderen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Edo

   Dat bier heb ik inderdaad wel eens geproefd. Atlantic IPA van Brewdog, dezelfde mensen van die moutdrank (!) van 41%. Interessant experiment maar niet meer dan dat.

     /   Beantwoorden  / 
 24. Mattie van Rooijen

  Waar kan ik deze bieren kopen?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Welke bedoel je? Die van 41% van Brewdog? Of de genoemde van brouwerij Klein Duimpje of wellicht nog andere? Sommige zijn bij de brouwerijen verkrijgbaar en sommige via slijters / Bier & Co etc. Let me know, dan help ik je verder!

     /   Beantwoorden  / 
 25. NoiZe

  Bierwinkel bij brouwerij de molen in bodegraven of bij bierkoning in amsterdam b.v.

    /   Beantwoorden  / 
 26. Mattie van Rooijen

  Dank je wel :)

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.