Waarom eigen bier brouwen?

Een mooie groeikans voor het café is het brouwen van een eigen bier. Café Hesp uit Amsterdam brouwt nu haar eigen witbier, de Blonde Hesp, en het levert volgens eigenaar Han van Beek ook nog wat op! Een café die een eigen bier gaat brouwen, uiteraard van goede kwaliteit, kan zich heel goed onderscheiden. Een goed initiatief vind ik. Het eigen tintje van het café trek je door in het bier. Dat het succesvol is laat al diverse andere initieven zien waaronder ‘t Kolleke van Bar le Duc. Nu hebben zij uiteraard een stadsbrouwerij bij het café echter het feit dat ze eigen bier hebben onderscheidt ze van al die andere speciaalbier cafés. En vindt de bierliefhebber het bier lekker dan komt hij/zij keer op keer terug naar het café aangezien het natuurlijk nergens anders verkrijgbaar is.

In 2006 had dit café al een ‘eigen’ bier echter dit was een zogenaamd etiket bier. Dit betekent dat het een bestaand bier is waarop een eigen gemaakt etiket kan worden ‘geplakt’. Dat is uiteraard niet onderscheidend aangezien een goede bierproever de smaak kan/zal herkennen en dus niets unieks vindt. Het bier dat Han van Beek nu in zijn café verkoopt is volgens een speciaal eigen recept samengesteld.

Het bier wordt gebrouwen bij de Nederlandse speciaalbier brouwer de Eem in Amersfoort. Wat voor bier het is? Een bier met cascade hop, cara 70 amber voor de kleur en voor de smaak Hallerteu Perle. Een hopsoort die van oorsprong uit Engeland komt. Dit heeft een licht kruidig aroma met uiteraard een citrus-achtige geur. Het witbier heeft een alcoholpercentage van 6,2 procent. Als je overigens op de website kijkt van dit café is duidelijk te zien dat het een echte ondernemer is die weet hoe hij zijn klanten in het café krijgt en houdt. In dit soort cafés willen bierliefhebbers graag komen. Ik ga er in ieder geval een keer op bezoek. Ook al om dit witbier een keer zelf te proeven.

Bron: Proost Magazine

Lees ook:13-6-’10: Bierfestival Amsterdam
Lees ook:18-09-10: BAV verzamelruilbeurs en etiketverkiezing
Lees ook:Amsterdamse student komt met Jordaan bier
Lees ook:Sancti Adalberti werd Francesconer
Lees ook:Twentse Bierbrouwerij pakt de markt van grote brouwers

3 reacties op “Waarom eigen bier brouwen?

 1. Dennis

  Schandalig dat ik nog nooit in Bar Le Duc ben geweest. Niet alsof ik een nieuweling in Den Bosch ben. Binnenkort maar eens goedmaken.
  .
  Ben benieuwd naar dat bier van Hesp. Heb toevallig vandaag de Blond en Bruin van de Eem gekocht. Nog niet gedronken, maar misschien moet ik dat zo maar eens doen. Eerst deze Jessenhofke nuttigen ;)

    /   Beantwoorden  / 
 2. Edo

  Ben twee jaar geleden nog eens naar een proeverij in Bar le Duc geweest (LCRBM). Daar uiteraard ook de Kolleke bieren geproefd. Ben niet kapot van alle Kolleke bieren, maar als initiatief natuurlijk toe te juichen.

  Nog een kleine kanttekening: volgens mijn informatie brouwt De Eem in verschilende ketels: van Proef in Lochristi, van Praght in Dronten en incidenteel in Luxemburg. Geen eigen brouwerij dus, maar Ruud van Moorst van De Eem ken ik nog uit mijn verzamelaarstijd en dat is een fanatiek baasje met het bierhart op de goede plaats.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Fiona de Lange

  Ha Edo, zelf inderdaad ook niet kapot van ‘t Kolleke. Echter succesvol is ‘t wel…

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.