Hoe wordt oud biernieuws weer nieuws!

De afgelopen dagen heb ik met verbazing het nieuws gevolgd over het ontstaan van bier en de rol van de vrouw. Uiteraad zijn al die berichten fantastisch om vrouwen en bier weer heel wat dichter bij elkaar te brengen. Het nieuws daarentegen is bij de echte bierliefhebbers natuurlijk al heel lang bekend. Erg grappig dat zo’n Britse historica zoveel stof kan doen opwaaien. Zorg dat de juiste persoon iets roept en het is weer nieuws. Vorig jaar schreef ik op mijn blog al diverse berichten over het ontstaan van bier, zie hier. Het zou erg leuk zijn als de bierbrouwers op deze berichtgeving via PR inspelen. Mooie kans!

 

 

Uiteraard hieronder toch nog even kort op een rij hoe het nu allemaal begonnen is! De Britse historica Jane Peyton stelt:

- Dankzij vrouwen kunnen mannen genieten van een frisse pint. Wat ik jammer vindt is dat vrouwen dus ook kunnen genieten van bier door hun eigen inzet! 
- Duizenden jaren geleden brouwden vrouwen bier met hele lage alcoholpercentages! vanwege de hygiëne! Hieronder wordt uitgelegd waarom. De drank was in ieder geval populairder dan water!  

Het ontstaan
Rond 7.000 tot 9.000 voor Christus is het eerste bier ontstaan. Tenminste dat zegt de historica. Er wordt ook gesproken over 4.000 voor Christus.  Met name in de Middeleeuwen nam de vrouw de taak op zich om het hele gezin inclusief de allerkleinsten te voorzien van veilig en schoon ‘drinkwater’ oftewel bier. Als onderdeel van de huishoudelijke taken zorgen de vrouwen voor bier bij de maaltijd.

In de mediaberichten staat dat het pas 500 jaar geleden door de mannen commercieel werd gemaakt. Hoe dat vertelt het verhaal niet. Bij deze… de vrouwen brouwden dus iedere dag bier en hielden ook wel eens wat over. Dit werd vervolgens verkocht. De mannen zagen hier echter commercieel een handel en begonnen zich ermee te bemoeien waarop de eerste brouwerijen ontstonden. Vanaf dat moment kwamen steeds meer mannen in de brouwwereld. Overigens brouwden ook de eerste tijd veel vrouwen in de brouwerij aangezien zij wisten hoe het bier gebrouwen moest worden. Iets dat de mannen nog nooit hadden gedaan. Langzaamaan is deze kennis overgedragen op de man waardoor hij naast het commerciële deel ook zelf het bier kon brouwen. 

Bron: AD

Lees ook:Mannen vinden bierdrinkende vrouw aantrekkelijker
Lees ook:Hoe ze in de V.S. vrouwen aan ‘t bier krijgen!
Lees ook:Roze vrouwenbier wordt niet gewaardeerd
Lees ook:Wijntje voor vrouwen is vloeken!
Lees ook:Angela Merkel en bier: echt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.