Bierdoorbraak: langer ‘vers’ bier!

Het stond vanmorgen in de krant en was een item bij Goedemorgen Nederland. Er is een doorbraak in de bierbrouwtechniek waardoor bier/pils sneller kan worden gebrouwen en bovendien langer vers kan blijven. De brouwmethode is aangepast met onder andere een andere temperatuur! Deze nieuwe doorbraak is gepresenteerd op de negende editie van het internationale brouwcongres ‘Trends in Brewing’.

In augustus 2009 werd ook al bekendgemaakt dat onderzoekers uit Dortmund bier langer houdbaar konden maken door vitamine B2 uit het bier te halen. Dit inderzoek werd toen gedaan door Heineken. De Gentse Hogeschool, KaHo Sint-Lieven heeft nu een nieuwe brouwtechniek waardoor bier twee keer zo snel kan worden gebrouwen en bovendien minstens een jaar ‘vers’ blijft in de fles. Het snellere brouwproces zorgt dus voor kwaliteitverbetering in plaats vab vermindering.

Normaal blijft een flesje pilsbier gemiddeld één jaar goed. Door bier slecht te bewaren, in het licht en op warme plekken vermindert de kwaliteit al na drie maanden. Er is nu dus een nieuwe techniek ontwikkeld waardoor het bier effectief één jaar ‘vers’ kan blijven. Op de opleiding biochemie leren leerlingen bier brouwen. Naast kennis overdragen staat kennis ontwikkelen hier ook hoog in het vaandel.

Jammer maar helaas… Deze geweldige doorbraak komt voorlopig niet buiten de muren van de KaHo Sint-Lieven. Ze gebruiken het vooral voor wetenschappelijk onderzoek, aldus Guido Aerts, professor brouwtechnologie aan de KaHo Sint-Lieven.

Bron: Nieuwsblad.be en KaHo Sint-Lieven

Lees ook:Het perfecte receptiebier is…
Lees ook:Onderzoek maakt bier langer houdbaar
Lees ook:Pater Lieven Bruin: een chocoladetoetje voor kerst
Lees ook:Zythos Bierfestival verplaatst naar Leuven
Lees ook:Kristoffelbier of Christoffelbier?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.