Kriekenbier is toch echt passé?

Houdt een echte bierliefhebber van Kriekenbier. Tot nog toe ben ik nog niemand tegen gekomen die zich daar echt op verheugd. Bij de slijter om de hoek was een vertegenwoordiger langs geweest voor Kriek Max van Brouwerij Bockor. Dit bier was volgens het verkoopaffiche nieuw aan de bierlijn toegevoegd. Het heeft al wel een zilveren beer award gewonnen in 2009. Waarschijnlijk had de groothandel het bier ’nieuw in het assortiment’?

Volgens de website en eigen berichten is de vraag naar Krieken bier stijgende. Als ik me niet vergis is deze piek toch allang geweest, net als van rosébier. Met alle goede wil van de wereld heb ik dit winnende bier eens aan een proef onderworpen. Het heeft slechts 3,2% alcohol.

Dit bier heeft al meerdere prijzen gewonnen wat betekent dat het toch echt lekker gevonden wordt. Als ik dan naar de ingrediënten kijk begrijp ik niet dat een bier waaraan zoetstoffen zijn toegevoegd een award kan winnen. Enfin, bij de eerste slok kreeg ik wat ik verwachte: een grote zoete slok. En inderdaad het trok een beetje bitter weg en de kers was goed te proeven. Met het fruitige karakter zat het helemaal goed. Naar mijn smaak een beetje te goed. Veel suiker. 

Maar ik begrijp dit is de bedoeling. De Kriek Max bevat namelijk 25% krieken waardoor meer aandacht wordt besteed aan een zoetere en nog vollere smaak… aha. Ik hou van natuurlijk en niet van nog zoeter. De smaak moet nog enigsinds in balans zijn. En dat vind ik van dit bier door de vele suikers echt zonde. Maar smaken verschillen dus. 

De basis is een brouwsel van lage gisting met een bier van spontane gisting. Dit is dus een basis van natuurlijke sappen en aroma’s echt zonde dat hieraan dan suikers worden toegevoegd. Toch heeft dit bier een award gewonnen. Als je van fruit houdt, cassis met alcohol, vind je dit vast en zeker geweldig. En inderdaad deze mensen zijn er ook. Maar dat het aantal in stijgende lijn is. Dat geloof ik niet, toch?

Lees ook:Aandeel World Beer Awards loopt terug
Lees ook:Het grootst bewaarde geheim van de brouwerij
Lees ook:Warm voorjaar goed voor krieken
Lees ook:Win de volgende Bier en Gastronomie Award
Lees ook:Geweldige bierervaringen.. I’m back!

6 reacties op “Kriekenbier is toch echt passé?

 1. Aikibob

  Bier wat niet naar bier smaakt is geen bier

    /   Beantwoorden  / 
 2. Jan

  @Aikibob: Wow, dat is wel heel kort door de bocht….. Dan moet er dus één specifiek bier zijn dat bij jou dient als referentie. Alle bieren die hier niet aan tippen zijn dus geen bier? Als jouw referentie een mooie gueuze is, valt er weinig onder de noemer bier. Enne, zo kan ik nog wel een paar biersoorten opnoemen. Ik ben geen liefhebber, maar zelfs een maltbier is een bier! Maar goed, laat ik hier geen theoretische discussie opstarten over de definitie van bier…..

    /   Beantwoorden  / 
 3. Bierkunde

  Een echte oude kriek gaat er bij altijd in! Daar zitten pareltjes tussen, zoals de Lou Pepe Kriek.

  Een gezoete moderne variant, dat is wat anders.

    /   Beantwoorden  / 
 4. moutstra

  Ik deel je mening in grote lijnen. Ik heb zelf ook niet veel met dit soort bieren, echter de creatieve werkwijze en recepten die brouwers gebruiken kan ik wel waarderen. Voor ieder persoon één goed bier is natuurlijk één prachtig uitgangspunt… zo gaan ook de liefhebbers van zoet bier proberen. En ik ben blij dat ze de hoeveelheid suiker op her etiket hebben gezet, dat zou verplicht moeten zijn net als één zuur bier dat zie ik ook vraag op het etiket (Dit bier hoort zurige smaak componenten te bevatten)

    /   Beantwoorden  / 
 5. Aikibob

  Ja het is een kwestie van smaak net zoiets als rosebier voor vrouwen, bananen bier voor de aapjes en alcoholvrij bier voor de niet bierdrinker! Sorry maar ik blief het niet hoor proost!

    /   Beantwoorden  / 
 6. Bams

  hier in west-brabant stijgt de vraag naar kriek met de dag, en hoe meer kriek verkocht wordt, hoe meer mensen zijdelings oude Kriek en daarmee ook oude geuze leren drinken..een goede ontwikkeling dus!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.