Groeit AB InBev ook in duurzaam brouwen?

abinbevHet grootste brouwconcern ter wereld AB InBev heeft het eerste kwartaal van 2010 groeicijfers weten neer te zetten. Die cijfers zijn belangrijk en leuk ter indicatie van de groei of afname van de wereldwijde biermarkt. Ook interessant is het om te weten wat brouwers nu doen met milieu. Ze spelen wereldwijd immers een belangrijke rol van betekenis. Naast de opsomming van wat cijfers heb ik vooral gekeken naar het duurzaamheidsprogramma van het brouwconcern. Groeit dit ook?

Wereldwijd groeide het volume van AB InBev met 0,8% tot 91,8 miljoen hectoliter. De omzet kwam uit op 8,3 miljard dollar, een stijging van 1,9%. De verkochte volumes in Brazilie (+15,9) en China (+5,1) deden het erg goed. In West-Europa heeft de brouwer enorm veel schade geleden door de staking. Ze verloor 2,9 procent dat eigenlijk nog meevalt door de goede stijgende verkoop van Budweiser in de UK. In eigen land, België, verloor het namelijk 9,4 procent afzet. Verder kreeg AB InBev ook harde klappen in Rusland net als alle brouwconcerns die hier een marktaandeel hebben. Dit komt uiteraard door de verhoging van de accijnzen.

Mensen spelen een belangrijke rol binnen AB InBev. Tegelijkertijd heerst er een zero tolerance principe, iets dat beschreven staat in het nieuwe jaarverslag. Een principe dat past bij een Amerikaans bedrijf. Je kunt heel ver komen bij AB InBev als je maar continu mee blijft werken aan de droom van het bedrijf. Het Beste bierbedrijf ter wereld te zijn. En daar hoort ook duurzaamheid bij. Eerder communiceerde ze al dat ze het waterverbruik fors gaat terugbrengen en in 2012 de meest waterefficiënte brouwer ter wereld wil zijn. In 2009 is het waterverbruik al teruggebracht met 8,6%. Ook werd 98% van de afval- en nevenproducten gerecycled.

Doelen voor de komende jaren
De komende jaren is het doel 99% van het afval- en nevenproducten te recyclen en in 2012 proberen ze het waterverbruik te hebben teruggebracht tot 3,5 hectoliter per geproduceerde hectoliter. De CO2 uitstuit en het energieverbruik gaat per hectoliter met 10 procent naar beneden. Een aantal andere mooie voorbeelden is dat het brouwconcern successen continu uitwisselt met brouwerijen binnen InBev over de hele wereld. Afvalwater wordt bijvoorbeeld omgezet in biogassen of brandstof. Dat bespaart weer 6.500 ton steenkool. Verpakkingen worden hergebruikt en AB InBev zet zich met brouwerijen in voor wildlife in diverse werelddelen waarvoor zij een onderscheiding ontving.

Het is interessant om te zien wat brouwconcerns doen voor milieu, mens en omgeving. Het is immers toch de toekomst en voortbestaan van de wereld. Ondanks dat de biermarkt terugloopt en het allemaal best lastig is, moet juist bij zulke grote concerns veel aandacht zijn voor milieu. De komende tijd zal ik danook eens bekijken hoe het hiermee staat bij andere grote concerns. Uit het jaarverslag blijkt duidelijk dat AB InBev ook groeit in duurzaam brouwen.

Lees ook:Milieudoelstellingen AB InBev voor komende vijf jaar
Lees ook:Personeel AB InBev zet zich in voor water
Lees ook:InBev Nederland verlaagt waterverbruik met 11%
Lees ook:Waterschaarste toekomstige bedreiging voor bier?
Lees ook:Is Grolsch wel duurzaam?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.