Bier brouwen is net als koken

In Amerika maar ook in Engeland wordt er thuis behoorlijk wat af gebrouwen. In Nederland groeit ook het aantal hobbybrouwerijen echter de Nederlander gaat nog niet massaal thuis bier brouwen. Iets dat over zee dus al veel meer gebeurt. Bier brouwen is net als koken. Je hebt natuurlijke ingrediënten en zorgt dat het bier op de juiste wijze bereid wordt.

 

In Amerika is het thuisbrouwen al heel normaal en je geniet er zelfs status mee. Terwijl bij ons de brouwerijen het zien als vervuiling van het bierlandschap. En onder de Nederlandse consument heeft het zelf bierbrouwen een imago dat dit alleen voor nerds of technici is. Dit is niet iets voor de ‘gewone’ Nederlander.

Ooit was het toch een onderdeel van het dagelijks koken en waren vrouwen hier dagen mee bezig. Amerika staat nu bekend als innovatief als ‘t om brouwen gaat. Het hoge thuisbrouwgehalte zorgt voor veel bijzondere en aparte smaken. Er wordt thuis geëxperimenteerd met ingrediënten als chocola, koffie en kruiden.

Om het onder de Nederlanders ook iets meer te stimuleren is hieronder een recept opgenomen. Probeer het een keer! Ook zie je dan overigens hoe gezond het product bier eigenlijk is. Het is net als met een heerlijk recept voor een maaltijd. Via een korte video zal ik jullie binnenkort op de hoogte brengen hoe dit brouwsel bij mij is geworden! Alle ingrediënten zijn overigens verkrijgbaar via de Brouwwinkel. Overigens zijn hier ook starterspakketten verkrijgbaar inclusief ingrediënten en benodigd materiaal voor 59,- euro.

Ingrediënten
Recept voor 25 liter blond bier (Engels stijl: Golden Ale) / Uiteraard is het naar rato ook in kleinere hoeveelheden te brouwen!
6500 gram lichte gerstemout
85 gram hop van het ras Target
45 gram hop van het ras East Kent Goldings
1 zakje (11,5)gr. gist van de stam SafAle S-04
Ongeveer 200 gr. glucose voor hergisting op fles  

Bereiding
Maal de mout grof . Verhit in een grote pan 26 liter water tot 68 graden celsius (gebruik hiervoor en ook voor de rest van het brouwproces meetapparatuur om de temperatuur goed in de gaten te kunnen houden). Voeg de gemalen mout onder voortdurend roeren toe aan het water. Leg de deksel op de pan en laat dit beslag, dat nu een temperatuur heeft van circa 64 graden, een uur rusten. Roer elk kwartier even om.

Verhit het beslag al roerend tot 73 graden. Plaats het hevelfilter (een constructie van koperpijp zie ook internet) in de pan. Filter het beslag af in een grote pan (inhoud: 36 liter) en spoel het kaf na met circa 20 liter water van 80 graden tot de pan nagenoeg vol is. Breng deze zogeheten wort op een flinke gasvlam zonder deksel erop aan de kook.

Doe de target-hop in een hopzakje (bij de brouwwinkel verkrijgbaar) en dompel onder in de wort. Laat gedurende één uur flink doorkoken.

Haal de Target-hop uit de wort en voeg in een hopzakje de Goldings-hop toe. Plaats de wortkoeler (brouwwinkel) in de kokende wort om deze te steriliseren. Laat nog een kwartier doorkoken.

Verwijder de hop. Monteer de slang van de koeler aan de kraan (via gardena koppeling) en koel het bier af tot 25 graden. Afhankelijk van de capaciteit van de koeler en de temerpartuur van het kraanwater duurt dit 20 tot 60 minuten.

Giet of hevel het bier over in een vat, bij voorkeur met een kraan erin. Zorg vanaf nu dat alles wat met de wort in aanrkaing komt steriel is. Voeg de gist toe. Pomp via een beluchtingssteentje gedurende een minuut of 20 lucht in de wort. Sluit het vat af met een waterslot, Laat een tot twee weken staan op een behaaglijke plek: tussen de 20 en 24 graden.

Zorg voor 80 schone flesje van 33cl. Doe in elk flesje een theelepel glucose. Vul elk flesje af aan de kraan van het gistvat. Sluit af met een kroonkurk (brouwwinkel). Zet de flesjes twee weken weg op dezelfde behaaglijke plek. Na twee weken is het belangrijk om de flessen op een koele, donkere plek te bewaren. Na twee maanden is het bier helder en op dronk.

Over drie maanden hoor ik de eerste resultaten wel komen . Er is nog veel meer mogelijk, kijk daarvoor ook eens op http://www.brouw-bier.nl/

Bron: Vrij Nederland

Lees ook:Ontdek de magie van bier brouwen!
Lees ook:Het Obama bierrecept in het Nederlands
Lees ook:Verwelkom iedereen in het nieuwe jaar met: De biertaart!
Lees ook:Eén liter ‘eigen’ bier!
Lees ook:En de winnaar is….

3 reacties op “Bier brouwen is net als koken

 1. Jan

  Fiona, kom eens een keer een dagje meebrouwen met het Houtens Brouwcollectief (www.cambrinus.nl/hbc) in Molen De Ster in Utrecht! Morgen is de laatste brouwdag voor de zomer. We gaan een Sterke Blonde brouwen (misschien noemen we het bier van ‘Fiona Blonde’). In september start ons nieuwe brouwseizoen.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Ernst

  Hoi Fiona,

  Twee kleine spelfoutjes: Er staat ergens “mouw” waar je “mout” bedoelt. Ernstiger: een aantal keer “wordt” waar je “wort” bedoelt. Dat is toch echt heel wat anders… ;o) (3e paragraaf bereiding)

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   oei! bedankt ik ga het direct aanpassen. zo macht der gewoonte om wordt te schrijven ;-) .

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.