Bierkenners en bierbrouwers: ‘geen citroen in bier’

Een citroen of limoen hoort niet thuis in bier. Bierkenners en zelfs bierbrouwerijen ergeren zich kapot aan het toevoegen van citroen aan bier. Het verandert de biersmaak immens. Er zijn op twitter al meerdere acties #geencitroeninbier en #geencitroeninmijnbier op touw gezet om de citroen of limoen uit het bier te krijgen. 35% van de medewerkers in de horeca stelt niet de vraag of een citroen in bier gewenst is en gooit het er gewoon in.

Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek onder 1.416 respondenten waarvan 510 drinkers van witbier of Mexicaans bier. UB Drinks Holland, importeur van het Mexicaanse bier Mexicali, heeft een logo ‘geen limoen of citroen’ op de fles staan. Een middel om de citroen uit te gaan bannen.  

Met dit warme weer drinkt men veel witbier en Mexicaans bier en worden tonnen limoenen en citroenen in bier gestopt. De zomerperiode staat voor de deur en dat is bij uitstek de tijd dat veel vakantiekrachten in de horeca werken en vaak onvoldoende op de hoogte zijn van biergebruiken. Een logo schept duidelijkheid en als alle brouwers dit doen kan dit zorgen voor het uitbannen van de citroen.

Horeca moet de vraag stellen
Sonny de Laat, UB Drinks: “Uit een grootschalig onderzoek in badplaatsen, op evenementen en in horecagelegenheden is naar voren gekomen dat de bierdrinker in 55% van de gevallen geen citroen wil in zijn of haar bier. Dat geldt in 61% voor witbier en 50% van de gevallen voor Mexicaans bier. Bierkenners ergeren zich kapot aan het droppen van een schijfje citroen of limoen en nu blijkt ook dat het merendeel van de Nederlandse witbier en Mexicaanse bierdrinker niets in zijn bier wil. Dat gemiddeld maar in ruim een derde van de gevallen aan de bierdrinker gevraagd wordt of een citroen gewenst is vinden wij onacceptabel. Zeker nu wij zelf een Mexicaans bier introduceren op de Nederlandse markt en niet willen dat hierin ongevraagd een limoen beland. ”

Citroen in bier een doodzonde
Een onafhankelijke bierexpert Rick Kempen, Exportmanager Bier&Co: “Een schijfje citroen in je vers ingeschonken witbier is niet zomaar een vergissing, het is zo goed als een doodzonde. Deze nare gewoonte is op twee manieren ontstaan namelijk via het Mexicaanse Corona, waarbij men een schijfje limoen in de hals van de fles doet om enerzijds de vliegen uit de fles te houden, anderzijds om de rand te ontsmetten. Er is geen Mexicaan die dit zo drinkt.

Ook werd de citroen naar men zegt in Belgisch witbier geïntroduceerd omdat de vraag naar witbier op een zeker moment zo groot was dat het commercieel gezien verstandig was het rijpingsproces te bekorten. Hierdoor ontbrak de fris-zure smaak waarop de brouwer adviseerde ‘dan maar een schijf citroen toe te voegen’. Inmiddels is de overvraging niet meer aan de orde en wordt de citroen nog steeds toegevoegd. Een citroen of limoen vernietigt het schuim en de echte smaak van het bier. Als de brouwer had gewild dat het bier naar citroen zou smaken, dan had hij het er wel meteen in gedaan.”

‘Geen smaakverbetering’
47% van de bierdrinkers weet dat er geen citroen of limoen in bier thuishoort. Bijna 40% denkt van wel en bijna 13% weet het niet. Uit de onderzoeksresultaten blijkt verder dat de witbierdrinker in bijna 51% van de gevallen niet weet of citroen tot smaakverbetering leidt. 32% van de ondervraagden vindt dat een citroen wel leidt tot smaakverbetering en 7% vindt dat de smaak slechter wordt. Onder de Mexicaanse bierdrinkers vindt 46% dat een limoen leidt tot smaakverbetering en toch ook 42% weet niet of het iets toevoegt. De Laat: “Naast het hoge aantal respondenten dat weet dat een citroen niet in bier thuishoort is voor mij opmerkelijk dat zoveel bierdrinkers niet weten of het toevoegen van een citroen of limoen tot smaakverbetering leidt.

Verder is een belangrijk gegeven dat bij witbier slechts 12% zelf actief vraagt om een citroen en bij Mexicaans bier is dit slechts 8%. Dit duidt erop dat de bierdrinker er eigenlijk niet eens op zit te wachten. Dit betekent dat we door een vuist te maken de horeca veel geld kunnen besparen en de bijna doodzonde zonder probleem kunnen uitbannen.”

Bron: UB Drinks

Lees ook:Bieractie top drie week 29
Lees ook:NEE geen citroen in witbier!
Lees ook:Grolsch lanceert Stender Lemon en Lime
Lees ook:Zomerse biercocktail: Meloenijs met witbier of Weizenbier
Lees ook:Groei van Mexicaanse bieren

5 reacties op “Bierkenners en bierbrouwers: ‘geen citroen in bier’

 1. Alexander

  Je zou bijna zeggen als citroen de smaak verbeterd, Ga dan aan de traditionele Geuze :) ook een tarwebier en die smaakt uit zochzelf zuur ;)

    /   Beantwoorden  / 
  1. Eugene

   Er zijn nog wat verschillen tussen zuur en zuur. Bij een citroen praat je over m.n. citroenzuur. Met een Gueuze heb je te maken met zaken als melkzuur en in de zurige gevallen zelfs azijnzuur. Let wel dat de huidige witbieren (ofwel de meest verkochten) toch vaak wat aan de zoetige kant zijn. Je krijgt dan door toevoegen van citroen een zoet-zurig karakter, waarbij de citroen (zeker in de zomer) als verfrissend overkomt.
   Let wel: Voor mij hoeft er ook geen citroen in het bier. Maar het gebeurt gewoon. Net zoals grenadine bij de zuiderburen en o.a. cola bij onze oosterburen.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Alexander

    ook in westbrabant mikken ze ‘zoet’ in de dubbel en in Berlijn grenadine in het witbier. In Hannover is de combi citroenlimonade en pils gewoon en vergeet de shandy niet. Usw :)

    Maar het was natuurlijk niet helemaal serieus die opmerking over geuze. Bv de Fond van Belle Bue uit 1989 is wel erg zuur voor de gemiddelde ‘Bierdrinker’ (wie dat ook is)

      /   Beantwoorden  / 
 2. Nastas

  Ik heb al heel veel verschillende gewone en speciaal biertjes gedronken en what’s the point ??? In de zomer is het juist verfrissend met een schijfje citroen erbij. En als je die citroen er niet in wil, dan zeg je dat toch van tevoren als je je biertje bestelt, of je gooit het citroentje toch gewoon uit je glas of fles? Er wordt zelfs hoegaarden citron >witbier met citroensmaak< gebrouwen omdat mensen dit niet lekker vinden zeker??? Tsjongejonge wat heb je toch muggezifters en zeikers op de wereld rondlopen zeg.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Als je de citroen eruit haalt is je schuimkraag al weg. En vaak wordt ‘t er dus al ingedaan ook al heb je aangegeven dat je het niet wilt. Macht der gewoonte. Geloof me niemand zou het missen. Als je een echte bierliefhebber bent dan begrijp je dat dit gewoon zonde is van een mooi bierproduct. Er zal vast ook iets zijn waar jij je druk om maakt. Om een citroen ;-) . Proost!

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.