Graanprijzen duurder: bier ook!

graanDe grote bosbranden en hevige droogte zijn slecht voor de graanproductie in Rusland. Vandaag zag ik op het nieuws dat aan de vraag van graan waarschijnlijk niet eens in eigen land kan worden voldaan en dat een exportverbod van graan is ingesteld. Toen ik dat hoorde dacht ik direct aan de bierprijs. Welke brouwers zouden van de Russische graanproductie afhankelijk zijn? Na wat googlen bleek de eerste brouwer in Finland al een prijsstijging te hebben aangekondigd! Zie ook mijn uitgebreide reactie na een gesprek met Productschap Akkerbouw! 

 

Naar alle waarschijnlijkheid zal de prijs van het bier daar met meer dan 10% stijgen als gevolg van de stijgende graanprijs. En welke brouwers volgen nu er een compleet exportverbod van graan is ingesteld? Volgens de directeur van de Finse brouwer is de prijs van mout in één maand gestegen van 130 naar 170 euro per ton. En het einde is nog niet in zicht.

Bron: Finlandsite.nl

Lees ook:Bier duurder door kleinere graanvoorraad
Lees ook:Einde samenwerking in zicht tussen telers en Gulpener?
Lees ook:Jopen lanceert Haarlems bier met eigen granen
Lees ook:Delta Bier Festival op 21 maart 2010
Lees ook:Overview van de Amerikaanse biermarkt 2009

9 reacties op “Graanprijzen duurder: bier ook!

  1. Alexander

    Alleen als de gerstprijzen omhoog gaan :) Niet elk graan is gerst.
    Dus laten we eerst een onderzoek doen waar de meeste Gerst vandaan komt, dan kunnen we er een schatting van geven.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Fiona de Lange

    Interessanter is de volgende informatie….
    Zie: http://www.z24.nl/bedrijven/voeding_drank/artikel_162059.z24/Prijsexplosie_graan_treft_brood_en_vlees.html
    Waarin deze zinsnede staat:
    Kijk je naar individuele producten dan is de invloed van gerstprijzen op de bierprijs zeer gering, laat de woordvoerder van het Productschap Akkerbouw weten. “Als onderdeel van de kostprijs van bier zijn gerstprijzen te verwaarlozen. Een verdubbeling van de gerstprijs zal bijvoorbeeld maar enkele tienden van een cent schelen op de bierprijs.” Inmiddels heb ik al contact opgenomen en ben ik in afwachting van een telefoontje. Want maakt de Finse brouwerij dan misbruik van de situatie of ligt het toch genuanceerder ;-) .

      /   Beantwoorden  / 
    1. Alexander

      Dat klopt, als de hopprijs daarentegen omhoog gaat merk je het wel meteen in de bierprijs.

        /   Beantwoorden  / 
  3. Fiona de Lange

    Inmiddels zojuist lang gesproken met Productschap Akkerbouw. “De prijs voor brouwgerst is de afgelopen twee weken met 25% gestegen! Het is niet uitgesloten dat de prijs nog verder gaat stijgen doordat er problemen ontstaan in andere grote brouwgerst producerende landen zoals Australië en Canada. Dit zou kunnen betekenen dat zij weinig brouwgerst voor export beschikbaar stellen. De wereldbank heeft recent bekendgemaakt dat de stijging van de graanprijs vooral te wijten is aan speculanten en overheidsmaatregelen. Oftewel het dichtgooien van grenzen maakt de wereldmarkt onzeker.”

    Op basis van verstrekte en openbaar bekende gegevens is de volgende conclusie door mij te maken: Brouwerijen, met name de kleinere, die zich afhankelijk hebben gemaakt van één kanaal kunnen dus grote schade hebben bij een stijgende prijs van brouwgerst van 25%. De commissie heeft ooit vastgesteld dat men met 23 kilo gerst ongeveer 100 liter bier kan maken. Uiteraard is het aan de brouwerij zelf om hier meer of minder van te gebruiken. Bij navraag bij een Nederlandse speciaalbierbrouwer klopt dit inderdaad wel. Echter er zijn ook diverse bieren die daar wel (ruim) boven zitten.
    Na een rekensom betekent dit dat het bier 1 euro duurder is per 100 liter. Bij een stijging van 25% van de brouwgerstprijs en een nog onzekere markt kan dit dus best consequenties hebben op de bierprijs. Een stijging van 10% is daarbij wat veel echter als de brouwerij op zoek moet gaan naar een compleet nieuw inkoopkanaal van graan, lees brouwgerst, kan dit zeer zeker deze gevolgen hebben op de bierprijs.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Alexander

      Das 1 cent per liter, maw voor een ‘pijpje’ 1/3 cent. Ben benieuwd hoe ze dat willen gaan doen.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Fiona de Lange

        Zoals het verhaal vertelt hebben de grote brouwers hier minder problemen mee. De kleinere kunnen hier dus veel meer last mee krijgen aangezien zij vaak minder goede ‘wegen’ hebben voor hun gerst dan de grotere brouwers. Hierdoor kan een enorm nadeel ontstaan doordat gerst niet meer dichtbij huis maar ver weg moet worden verkregen. De prijs van het gerst stijgt maar ook de transportkosten etc. etc. Iets waar de grote brouwers veel minder problemen mee hebben door aanwezigheid op de wereldwijde markt. Daar komt ook nog bij dat de grote brouwers veel meer kunnen spreiden….. met kosten.

          /   Beantwoorden  / 
        1. Alexander

          Ook de grote brouwers hebben geen mouterij meer. Gerst gaat bv naar Weyermann, dus die heeft de eerste kosten, niet zozeer de brouwers.

          Eigenlijk zou je moeten gaan kijken wat de prijsverhoging van een zak mout gaat worden. Ben wel benieuwd.

            /   Beantwoorden  / 
          1. Fiona de Lange

            Ben ik nagegaan. Dit is gelijkwaardig aan de prijsstijging van brouwgerst. Wordt gewoon doorberekend…

              /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.