Ontdek de magie van bier brouwen!

Leidsch Bier heeft in samenwerking met Amateurbierbrouwersvereniging ‘t Wort Wat op 13 november a.s. een mooie manier gevonden om de iedereen de magie van bier brouwen te laten ervaren. Op een bierbrouwdag die duurt van 9.00 tot 17.00 uur is iedereen van harte welkom met een lege frisdrankfles van 1,5 liter.

Het vindt plaats bij Kwekerij E. Duivenvoorden, Turfspoor 57, 2165 AW in Lisserbroek. Dat is vlakbij de bekende fruitkwekerij De Olmenhorst. Rond 16.00 uur kunnen de liefhebbers een liter wort (mout, hop en water gemengd en verwarmd) mee naar huis nemen inclusief gist, een waterslot en instructies. Vervolgens laat je het ongeveer twee weken vergisten. Het resultaat giet je over in bierflesjes en laat je vervolgens nog twee weken rijpen! En zo heb je je ‘eigen’ liter bier. Een ontzettend leuke manier om mensen te laten ervaren wat er met bier brouwen gebeurt.

Wil je meedoen? Het kost verder niets behalve een tijdige aanwezigheid om ook het brouwproces mee te maken. Op dit initiatief komen vast en zeker heel wat mensen af. Dus wil je zeker zijn van jouw liter wort, stuur dan een mail naar [email protected]

Bron: Leidsch Bier

Lees ook:Eén liter ‘eigen’ bier!
Lees ook:19-11-’11: brouw kosteloos je eigen bier
Lees ook:Bier brouwen niet eenvoudig
Lees ook:Bier brouwen op straat
Lees ook:Bier brouwen is net als koken

6 reacties op “Ontdek de magie van bier brouwen!

 1. JosB

  Dit soort praktijken is feitelijk al eeuwen oud – zie de Kommunbrauhäuser in Oberpfalz en Frankenland…
  Heel goed voorbeeld is Sesslach, de straat langs de brouwerij is zaterdag afgesloten voor alle verkeer behalve de “Abholer”.

    /   Beantwoorden  / 
  1. JW

   Mooi dat we zo’n oude traditie voortzetten!

   ‘k Zit nog wel te twijfelen…

   Op een website vond ik: “Im schönen altfränkischen Seßlach gibt es eine besondere Biertradition: Im Kommunbrauhaus entsteht das Bier für die Gasthäuser und Hausbrauer, die jeden Fasstag ihre Ration abholen können.”

   Volgens mij staat daar dat er *bier* afgehaald wordt bij het brouwhuis. In Lisserbroek kun je volgende week *onvergist* bier afhalen, dat je dan thuis laat vergisten tot bier.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Edo

    Nee, Jos heeft gelijk! In het Kommunbrauhaus (ik heb die in Windischeschenbach en Neuhaus bezocht) brouw je wort, die je vervolgens meeneemt om te laten vergisten en lageren. Vervolgens mag je dat volgens eeuwenoud recht uitschenken. Prachtige gewoonte. Moet in Nederland snel worden ingevoerd, om te beginnen in Lisserbroek.

      /   Beantwoorden  / 
    1. JosB

     Ben benieuwd of er in die regio binnenkort ook Zoigls uitgehangen worden…

       /   Beantwoorden  / 
  2. Fiona de Lange

   Nieuw is het inderdaad niet, leuk is het wel ;-) .

     /   Beantwoorden  / 
 2. Jan Ronald Crans

  Leuk initiatief, Jan Willem! Succes en ik hoop op een flinke opkomst.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.