Weihenstephan Hefeweissbier: ‘fris bier’

Bij het proeven van de Weihenstephan roep ik altijd: “ah dat banaantjes bier”. Het is absoluut niet zoet en is niet te vergelijken met fruitbier. Deze Duitse Weizen is fris met de bekende koriander (correctie: frisse smaak moet dit zijn!!) echter bij de eerste slok is zeker ‘banaan’ te proeven. Als je de tweede slok drinkt dan is de banaansmaak weg. Zo subtiel is het dus. Dit weizenbier heeft een goede kwaliteit met een mooie schuimkraag. Jaren zijn ze bezig geweest om het perfecte bierglas te maken waardoor de smaak optimaal tot zijn recht komt.

Inmiddels zijn er al heel wat weizen bierbrouwers die de vorm gedeeltelijk hebben gekopieerd. Weihenstephan is de oudste nog bestaande brouwerij ter wereld. Het is leuk om de film op de website (http://www.weihenstephaner.de/index2.html?lang=eng) van de brouwerij te bekijken waarbij in het kort de geschiedenis van Weihenstephan voorbij komt.

Nu is wellicht de vraag waarom schrijf ik iets over een weizenbier in de winter? Bij een zwaar of pittig gerecht aan tafel is het heerlijk om een weizenbier te drinken. Het is verfrissend en niet zwaar op de maag. Het bier is fris en met een alcoholpercentage van 5,4% goed doordrinkbaar. Wil je toch iets zwaarder probeer dan zeker een keer de dunkel weizen.

In Nederland is het bij velen drankenhandels verkrijgbaar waaronder Man van de Drank. Het wordt geïmporteerd door Bier&Co.

Proost!

Lees ook:Schneider Hopfen-Weisse: Verrassend
Lees ook:Bier proeven: Weizen Rauch
Lees ook:Saison Dupont: een bittere dorstlesser
Lees ook:Brand en Weizen?
Lees ook:Duinoord Craftbeer festival zeer geslaagd

15 reacties op “Weihenstephan Hefeweissbier: ‘fris bier’

 1. Alexander

  Koriander? In Duits bier?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rick Kempen

   Nee – terechte opmerking Alexander, er zit geen koriander in dit bier. Het Reinheitsgebot wordt über nauwkeurig gevolgd – koriander vinden we ruimschoots (en het is er helaas broodnodig) in vele Belgische en Nederlandse witbieren…

     /   Beantwoorden  / 
   1. Jan

    Gist en mout zijn in staat geweldige, wellicht onverwachtte smaken te creëren. Even een copy/paste:

    Bij hefeweizen wordt soms het depot mee uitgeschonken (dit uit smaak- en gezondheidsoverwegingen). Bij de bereiding van Weizen moet (volgens de Duitse wet) minstens 50 % tarwemout gebruikt worden . Op de webpagina van Schneider wordt vermeld dat voor 1 liter Weizenbier 170 g mout en 0.7 g hop gebruikt wordt. Omdat praktisch alle bieren in Duitsland volgens het Reinheitsgebot gebrouwen worden, mogen geen kruiden gebruikt worden!!

    In mout (meer in tarwe dan in gerst) komt de stof ferula-zuur voor. Bij een maischtemperatuur van 43°C komt meer van deze stof vrij. De stof heeft geen bepaalde smaak, maar tijdens het koken wordt wordt deze omgezet in 4-vinyl-guaiacol (4-VG). Dit is de kruidige, kruidnagel-achtige stof die in Weizenbieren thuishoort. De typische Weizenbiergist (maar ook enkele “wilde” gisten) zijn in staat de 4-VG te vormen.

    4-vinyl-guaiacol (4-VG) is een fenolische aromatische verbinding die gevormd wordt door enzymatische decarboxylering of thermische afbraak van ferula-zuur. (4-VG) heeft een scherp kruidnagelachtig aroma dat soms als een krachtige geur overkomt. Sommige mensen kunnen de stof nog herkennen in een lage concentratie van 200 ppb (parts per billion = mg per 1.000.000.000 mg ofwel mg per kubieke meter).

    Dat u het maar weet!

      /   Beantwoorden  / 
 2. Rick Kempen

  Je zou er bijna dorst van krijgen…

    /   Beantwoorden  / 
 3. Jan

  Overigens daalt het bananengeurtje, en stijgt het kruidnagelgeurtje als het bier wat ouder wordt, dus ik wacht nog even tot vanavond.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Fiona de Lange

  Ha ha schreef ik koriander. Inderdaad knap… ik was echt aan vakantie toe!! pas ‘t toch wel even aan… want daar moest iets anders staan…

    /   Beantwoorden  / 
 5. Dave

  Goh, wordt deze blog gesponsord door bier&co?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rick Kempen

   Hoi Dave –

   nee, deze blog wordt niet gesponsord door Bier&cO – en ik kan het weten, ik werk daar.Sterker nog: ik geloof dat geen enkele producent of professionele partij dit blog sponsort.
   Ik denk dat het ook geen goede zaak zou zijn: juist de onafhankelijkheid van Fiona maakt deze blog zo leuk.

     /   Beantwoorden  / 
 6. Simon Bloei

  Beste Rick,
  Wat ik bij twee van de laatste vier berichten van Fiona lees, is dat [email protected] de importeur is en dit voor mij niet altijd relevante informatie is.
  En dat van jou af en toe een bericht op de blog te lezen is, kan een bepaalde verband suggereren.
  Fiona zou deze informatie, over de importeur, beter achterwege kunnen laten.

  Weihenstephaner: “In Nederland is het bij velen drankenhandels verkrijgbaar waaronder Man van de Drank. Het wordt geïmporteerd door Bier&Co.”"
  Sinterklaasbier: “Via ’Onder de Linden’ en Bier & Co is dit bier te koop in heel Nederland.”

    /   Beantwoorden  / 
 7. Rick Kempen

  Nou – Fiona, neem deze tip ter harte!
  Laat duidelijk zijn dat wij (Bier&cO) Fiona hier nooit om gevraagd hebben.
  En dat ik (en Frans Ruiter, die met Bier&cO niets te maken heeft) af en toe een berichtje hier plaatsen is op verzoek van Fiona omdat ze zes weken van een welverdiende vakantie geniet. Ik probeer daarbij objectief te zijn, en me sowieso in te houden qua hoeveelheid berichten die ik dan plaats.
  Maar ik begrijp helemaal wat je bedoelt, en geef je deels gelijk – net zoals Fiona een lijst met bierwinkels heeft geplaatst meldt ze soms via wie je aan een bepaald bier kan komen, want dat vinden heel veel mensen dan wel relevante informatie. Ze willen dan graag ook dat biertje drinken :-)
  Enfin, dank voor je reactie en ik hoop je een beetje te hebben kunnen antwoorden. Laatste tip: blijf genieten en zelfstandig ontdekken!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Dave

   Ik moet zeggen dat ik het inderdaad eens ben met Simon. Dat Bier&Co importeur van een bepaald bier is voor mij als consument volstrekt niet interessant en overbodige informatie; ik kan immers als consument niets met die info. En als het met enige regelmaat vermeld wordt, dan kan er een bepaalde suggestie worden gewekt.
   Het is voor mij echter wel interessant te weten in welke winkels de bieren te koop zijn.

   Ik vond het stukje over Weihenstephan enigszins “vreemd” overkomen, het had een zweem van reclame. Vandaar mijn opmerking. Zie het niet als een sneer, maar als milde kritiek. Deze blog is juist zo fijn om te lezen wegens het persoonlijke en onafhankelijke karakter. Stukjes als dit…tja.

   Fijn weekend en proost! Ik ga een Zoigl drinken straks. :-)

     /   Beantwoorden  / 
 8. Fiona de Lange

  Ik heb deze discussie gevolgd maar ben het er toch echt niet mee eens. Al heel wat keren heb ik namelijk een bericht geplaatst zonder een leverancier of verkooppunt te noemen. En wat ik dan steeds als verwijt krijg is dat nergens staat waar het verkrijgbaar is….. En zo is het dus nooit goed.. ;-)

    /   Beantwoorden  / 
 9. Fiona de Lange

  En inderdaad voor de volledigheid… Het hele jaar nog geen vakantie gehad… Dus dat ben ik nu effe aan het doen ;-) Vandaar ook dit vreemde tijdstip… bij mij is het gewoon nog dag.. ha ha. Sorry dat mijn berichten net iets minder interessant zijn dan normaal. Geen zorgen ik maak het goed.. Inmiddels ook een leuke brouwerij bezocht waarvan ergens de komende week een leuk bericht over verschijnt. En ik vind serieus Weihenstephan echt lekker. Het stond in het AD als een van mijn favoriete bieren. Toch vreemd als het dan nog nergens op mijn blog staat ;-) . I keep you posted..

    /   Beantwoorden  / 
 10. Dave

  Prima toch. Laten we de discussie sluiten en concluderen dat Weihenstephan prachtige bieren maakt.
  Te koop bij de betere slijter. ;)

    /   Beantwoorden  / 
 11. Rick Kempen

  Hear Hear!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.