Konijnenrugfilet met pruimen en kerst- of winterbier

Konijnenrugfilet met pruimen en kerst- of winterbierKonijn is bij uitstek een prachtig gerecht om te combineren met kerst- of winterbier. En niet alleen om als bier erbij te drinken maar ook om het konijnenvlees hierin te laten wellen. Een gerecht dat bij bierliefhebbers goed in de smaak zal vallen! (foto: M.Therese Bruggeman)  

 

 

Ingrediënten voor vier personen:
500 tot 600 gram konijnenrugfilet van tam konijn
2 sjalotjes
6 gedroogde, ontpitte pruimen, liefst pruneaux d’ Agen
2,5 dl groenten- of gevogelte bouillon
1,5 dl kerst- of winterbier tussen 8 en 10%
halve theelepel fijngehakte rozemarijn
4 kleine takjes rozemarijn, voor de garnering
5 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:
Gedroogde, ontpitte pruimen in stukjes snijden en gedurende 2 tot 3 uur in het bier wellen. Sjalotjes schillen en in stukjes snijden. De konijnenrugfilets met zout bestrooien. Twee eetlepels olie in een braadpan verwarmen en de stukjes sjalot kort om en om bakken.  Hittebron verlagen, bouillon, gewelde pruimen en fijngehakte rozemarijn toevoegen en in 20 tot 25  minuten laten pruttelen. Het vocht iets inkoken en 5 minuten voor het einde van de stooftijd de rest van het bier erdoor roeren. Eventueel extra bouillon en bier gebruiken.

Vervolgens pureren, zeven en terugdoen in de pan. Drie eetlepels olie in een braadpan goed verwarmen en de konijnenrugfilets om en om bakken. Op smaak brengen met peper en zout. In aluminiumfolie wikkelen en in een voorverwarmde oven. plaatsen. Konijnenrufgfilets in gelijkmatige plakjes snijden en samen met de saus over voorverwarmde borden verdelen. Met een klein takje rozemarijn garneren. Serveren met aardappelkroketjes of aardappelpuree, vergezeld van een goed gekoeld glas kerst- of winterbier tussen 8 en 10%.

Bron: Han Hidalgo, biercuisine

Lees ook:Eendenvlees met spitskool en kerst- of winterbier
Lees ook:ABT-gerecht: Pruimenpuree met Mascarpone
Lees ook:Lamsvlees met courgette, pompoen en Malheur 8
Lees ook:Het biergerecht bij Golden Raand
Lees ook:Stoofgerecht bij ABT-bier van de maand

2 reacties op “Konijnenrugfilet met pruimen en kerst- of winterbier

  1. Erik Bouman

    Jammer dat alleen weer Belgische kerst/winterbieren worden genoemd terwijl er legio heerlijke NEDERLANDSE Kerst- en winterbieren verkrijgbaar zijn.
    Als ik dat nog even doortrek naar het bierblad Bier!, ook daar een artikel over alleen maar Belgische, geen Nederlandse te bekennen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fedor Vogel

      Het klopt dat er in onze proeverij van de 9e editie van Bier! (met thema Kerstbieren) inderdaad geen Nederlandse bieren zaten. We hadden die van Klein Duimpje erbij willen doen, maar verder zijn er in Nederland toch vooral winterbieren. Dat is de reden dat we in onze proeverij voor 6 gerenommeerde Belgische kerstbieren hebben gekozen, zodat de vergelijking het meest reeel was.
      Wat mij betreft volgend jaar in ons magazine een proeverij met 6 Nederlandse winterbieren!

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.