Tradities van het mixen van bier

In Nederland wordt het gezien als een vloek op het bier om dit gerstenat te gaan mixen met een andere drank. De biercocktails die al door verschillende biergoeroes zijn geïntroduceerd vinden in Nederland nog niet echt voeten aan de grond. Wellicht komt dit omdat wij van huis uit alleen maar sterke dranken mixen met frisdrank. Bier hoort daar niet bij. In het buitenland is dit minder omstreden en is het in buurlanden de normaalste zaak van de wereld.

Daar worden allerlei soorten frisdranken gemixt met bier. De bekende half bier half frisdrank… Nee het staat mij gewoonweg ook echt niet aan. Ik vind het zonde en qua smaak niet echt iets toevoegen. Waarvan ik dat wel vind is het mixen van bijvoorbeeld de zware donkere bieren met port of het mixen van bieren met wijn. Heb je dit weleens thuis geprobeerd?

Het is serieus de moeite waard om een Kasteelbier Bruin, een St. Bernardus Abt of een Hertog Jan Grand Prestige te ‘mixen’ met een beetje port. Je staat versteld van het resultaat en hebt bij de goede hoeveelheid het idee of je een lang bewaard bier drinkt. En dat zonder de nare oxidatiesmaak.

Ik zou zeggen verras je gasten met kerst en probeer hierin wat. En dan natuurlijk vertellen dat je die 15 jaar oude Kasteelbier Bruin speciaal uit de kast hebt getrokken .

Lees ook:Hertog Jan Grand Prestige wint biertest
Lees ook:Review: Hertog Jan Grand Prestige 5 jaar oud
Lees ook:Persoonlijke Hertog Jan Grand Prestige voor vaderdag
Lees ook:Hertog Jan lanceert Grand Prestige bierkaas
Lees ook:Kasteelbier bruin: een echte dessertbier

3 reacties op “Tradities van het mixen van bier

 1. JW

  In het boek “Doe Het Eens Met Bier” (ISBN 978-90-5826-510-4) beschrijft Jeff Van den Steen meer dan 150 verrassende cocktails met bier. Van bier met niet-alcoholische dranken en/of toevoegsels, via bier met bier, tot bier met andere alcoholische dranken.

  Mijn Leidsche Flip is een variant op één van de recepten met een dubbel (http://www.leidschbier.nl/category/biercocktail/). Serveren in een sierlijk glas (champagneflute?) bij een dessert, b.v. mousse au chocholat of chocoladetaart. Goddelijk!

    /   Beantwoorden  / 
 2. Manu

  Een Westmalle TripTrap is een heerlijke mix op basis van trappistenbier. Neem eerst een half glas Westmalle Dubbel en vul het dan voorzichtig verder aan met Westmalle Tripel. Die volgorde zorgt ervoor dat je een mooie witte schuimkraag krijgt. Je wordt beloond met een de volmondigheid van een Tripel en de fruitige neus van een Dubbel.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Martin

  Een verklaring waarom in Duitsland mixdrankjes (bier met cola, met up of met sinas) populair zouden kunnen zijn, is dat Duitsers graag hebben dat alles naar bier smaakt.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.