Bierverordening?

Af en toe zie je wel eens voorbij komen dat een bier wel of niet aan de bierverordening voldoet. Een pils moet bijvoorbeeld aan bepaalde technische eisen voldoen om een pils te mogen heten. Hoog tijd om in het kort uit te leggen wat de bierverordening inhoudt en wat het ons brengt. Uiteraard is iedereen van harte welkom om op dit bericht aanvullingen te maken.

Er wordt wel gezegd dat de onze bierverordening ervoor heeft gezorgd dat Nederland een van de grootste bierexporteurs is ter wereld. Overigens denk ik dat dit momenteel heel hard wordt ingehaald door andere, bijvoorbeeld Aziatische landen. De verordening omvat regelgeving over eisen aan de kwaliteit en veiligheid die aan het bier gesteld worden. Verder stelt het eisen aan hoe een bierbrouwer zijn bierdrinkende consument informeert over de ingrediënten en kenmerken van het bier.

Instanties als de Keuringsdienst van Waren en de Economische Controle Dienst doen vervolgens controles om te kijken of de brouwers zich aan de wet- en regelgeving houden. Het Productschap Dranken heeft de verordening opgesteld, deze is hier te lezen. Zo staat erin wat men onder bier verstaat:
Onder bier wordt verstaan, de drank verkregen na alcoholische gisting van wort, hoofdzakelijk bereidt uit zetmeel- en suikerhoudende grondstoffen, hop – eventueel in verwerkte vorm- en brouwwater, met dien verstande dat tenminste 60 % van de wort afkomstig is van gerste- en/ of tarwemout. En welke ingrediënten in bier mogen zitten om het bier te noemen.

Zo is bijvoorbeeld ook omschreven wanneer een brouwer bier alcoholvrij of alcoholarm mag noemen en wat er minimaal op het etiket moet staan. Best interessant!

Lees ook:Strengere eisen voor biologische hop in V.S.
Lees ook:La Trappe Puur nieuw pils van ‘t Arendsnest
Lees ook:Bockor pils bekroond tot beste pils
Lees ook:Al 70 brouwers doen mee aan brouwwedstrijd
Lees ook:Redding van de microbrouwerij?

4 reacties op “Bierverordening?

 1. Edo

  Heb het snel doorgelezen. Enkele punten: aan pils mag geen fruit worden toegevoegd, anders mag het geen bier heten: waarom niet??
  Oud bruin: geldt alleen voor gezoete bieren. Ik meen dat er in België toch echt enkele zurige, of in ieder geval ongezoete varianten zijn. Geuze: “wanneer spontane gisting deel uitmaakt van het productieproces.” Dat betekent dat je de deur wijd openzet voor misbruik. In theorie kun je dan een mengsel van 5% lambic en 95% aangezoete meuk geuze noemen.
  Tenslotte artikel 9: alleen koolzuurdruk of stikstofdruk. Hoe zit het dan met ungepundetes (natuurlijke koolzuur). Mag dat nu wel of niet??

  Eigenlijk zouden enkele bierkenners en craft brouwers die verordening nog eens moeten doorvlooien met wat mensen van het ministerie. En duidelijker maken. En onnodige regeltjes schrappen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fred Schiphorst

   Even corrigeren: Fruit mag gewoon niet in Pilsener gebruikt worden. Gebruik je wel fruit, dan mag je het nog wel bier noemen, maar geen pilsener. Verder laat artikel 10 toe dat bieren die niet in Nederland gebrouwen zijn niet aan de beschrijvingen voldoen en hoeven de Belgen zich dus niet aan de beschrijving van oud-bruin te houden. Je verhaal over Geuze klopt. Wat je beschrijft ka niet alleen, het zou me niet verbazen als dat gebeurt ook. Brouwers hebben zelf o die mogelijkheid gevraagd.

   Artikel 9 gaar over bieren die onder overdruk getapt worden. Als je gewoon op zwaartekracht tapt (kraan in het vat en gaan!), dan is artikel 9 dus niet van toepassing. Maar je mag bijvoorbeeld geen luchtdruk op het vat zetten.

     /   Beantwoorden  / 
 2. Fred Schiphorst

  Die hele verordening lijkt meer te regelen dan hij werkelijk doet. Meest opvallend is wat mij betreft dat elk cat S bier “Bockbier” mag heten. Dus ook bijvoorbeeld Amstel Gold. Edo heeft het voorbeeld van de Geuze al genoemd.

  In het algemeen is de verordening meer ter bescherming van de belangen van (grote) brouwers dan van consumenten vrees ik. PINT heeft ooit een definitie van bokbier opgesteld en die ook met wat toen nog CBK heette gedeeld. De reactie was dat men die definitie niet in het belang van de leden (lees grote brouwers) vond. over consumenten werd niet gesproken.

  Het wordt tijd dat consumenten meer een vuist kunnen maken. Een sterke vereniging PINT met veel meer leden dan nu het egval is zou daaraan bij kunnen dragen!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.