Aan alle mooie dingen komt een einde. Zo ook aan mijn bijzondere en extreem lange reis aan de andere kant van de wereld. Heerlijk om weer terug te zijn en met jullie de mooie bierervaringen te delen. De komende dagen en weken is hierover veel terug te vinden op mijn blog uiteraard. Het is toch anders om met eigen ogen te zien hoe ze in Nieuw-Zeeland bezig zijn met bier dan het te lezen van internet. En natuurlijk de bieren te proeven!! Ik zal beginnen met wat high-lights die vervolgens de komende weken uitgebreider aan bod komen!
Wat mij opviel aan Nieuw-Zeeland is ook daar de enorme ontwikkeling van speciaalbier. Ze pikken hier veel mee van de Ale, Stout en Porter. Er zijn de laatste jaren allerlei microbrouwerijen als paddestoelen uit de grond gekomen. En zeker ook een paar die vanuit Belgian Style brouwen. Iets dat mij enorm tegenviel is de wijze waarop gebrouwen wordt. Het merendeel voegt suiker toe aan het brouwproces. Navraag bij de brouwmeester van diverse brouwerijen leiden tot een eenduidig antwoord. De Kiwi’s zijn gewend aan de smaak van toegevoegde suikers in bier, het brouwproces wordt een stuk korter en het is goedkoper.
Als je kijkt wat het met de smaak doet is dit echt heel zonde. De bitterheid in het bier is eraf en je proeft een laffe, zoetige ondertoon in de smaak. Daarbij komt namelijk ook dat ze veel laag in alcoholhoudende bieren brouwen. Daar houden ze daar nu eenmaal van. Uiteraard zijn er ook kleinere brouwerijen die dit absoluut vermijden. Goede voorbeelden zijn Emerson’s en Founders.
Verder zijn ze daar aan de andere kant van de wereld echt heel serieus bezig met kwaliteit en biologisch brouwen. De hele samenleving is heel nadrukkelijk bezig met energiebesparing en zoveel mogelijk minder milieubelastend bezig te zijn. De plastic tassen in de supermarkt daarentegen die moeten er wat mij betreft nog uit. Dat is natuurlijk een ander verhaal…
Veel gebruikte hop in Nieuw-Zeeland is de Saaz hop. Deze groeit namelijk goed op eigen bodem. Overigens importeren Europese brouwerijen vanuit Nieuw-Zeeland deze hop ook weer. Ik kan mij herinneren dat Brouwerij ‘t IJ deze kiwi hop ook gebruikt.
En verder? De Awards… Serieus om gek van te worden. Ze zijn daar echt een beetje doorgeslagen. Iedereen moet een Award hebben. Als ze dit internationaal niet hebben dan verzinnen ze zelf wel een prijs of wedstrijd en roepen ze zichzelf uit tot winnaar. Certificaat met schilderij aan de muur en geregeld! Dus alle awards dat het bier in Nieuw-Zeeland heeft gekregen zegt vaak helemaal niets. Buiten de internationale wedstrijden natuurlijk… Maar al is het tien of vijftien jaar geleden dat er voor het laatst een Award is gewonnen, het wordt overal prominent genoemd.
De komende weken zal ik diverse brouwerijen inclusief foto’s aan bod laten komen. De ervaringen waren in ieder geval geweldig… Tot blogs weer!! Ik heb er weer behoorlijk veel zin in!!!!
Lees ook:Natuurgeweld drama voor Nieuw-Zeelandse brouwer
Lees ook:Nieuw-Zeeland is niet biervrouw vriendelijk
Lees ook:Cooks Lager Brewery in opstartfase
Lees ook:Start bockbierseizoen 2010!
Lees ook:Win de volgende Bier en Gastronomie Award
Ben benieuwd naar de vervolg-blogs!
Wij allemaal! Welkom terug Fiona…
Ben ruim 10 jaar geleden in nieuw-zeeland geweest en toen vrij weinig gevonden op bier gebied. Leuk dat dat nu al veel beter schijnt te zijn.
Zal met belangstelling je blogs hierover volgen
Dat kan zeker kloppen. Met name de laatste tien jaar is er veel gebeurd ! Als ik de brouwers mag geloven…
Welkom terug Fiona!
Hoi Fiona,
Ik wacht met smart af wat je over “onze” bieren gaat schrijven.
Ik woon In Nieuw Zeeland vlakbij de gloednieuwe Lion brouwerij.
Er is hier veel importbier verkrijgbaar. Metname de Belgische biertjes doen het hier erg goed. Opvallend is dat Chinese meiden dol zijn op trippels. Helaas is ook hier het “Imagebier” Heineken erg populair. Nogmaals, ik wacht af op je bevindingen.