Tijdens mijn reis in Nieuw-Zeeland hebben we Founders Brewery bezocht, de eerste echte gecertificeerde biologische brouwerij in Nieuw-Zeeland en Australië. Bij het binnenkijken in de brouwerij val je van de ene in de andere verbazing. Met name over de beperkte ruimte die ze tot hun beschikking hebben en waarbinnen ze ‘zoveel’ bier brouwen. Ook de apparatuur is in sommige opzichten beperkt. En hoe ze dat oplossen is eigenlijk het bewijs van een staaltje goede organisatie.
Founders Brewery is een echte familiebrouwerij waarbij de vijfde generatie momenteel brouwt. De brouwerij bestaat al sinds 1854. De leiding ligt in handen van Vader John Duncan en zijn twee zonen Matt en Callum. De moeder runt het café en schenkt de kiwi’s een heerlijk bier in. Alle bieren worden gebrouwen volgens het Reinheitsgebot, zonder toevoegingen dus. De hop die in de bieren gebruikt wordt, is de Saaz, die bij hen om de hoek van de brouwerij in Nelson groeit. (foto: v.l.n.r. Callum, John and Matt Duncan)
Er wordt zo’n achtduizend liter bier per maand gebrouwen, en zoals ik al zei als je de ruimte ziet waarbinnen het bier gebrouwen wordt, lijkt dat bijna onmogelijk. Alle bierflesjes worden handmatig afgevuld, iets dat mij onmogelijk leek, gezien de productiehoeveelheid. De brouwmeester legt uit dat het brouwproces is opgedeeld in meerdere fases. Hierdoor kunnen ze zich gezamenlijk dagenlang aan het afvullen van flessen wijden.
Founders brouwt een ale, een pale ale, en ‘German style’ Schwarz-bier en diverse seizoensgebonden bieren. Dit prachtige bedrijf zorgt ervoor dat de Nieuw-Zeelanders kennis kunnen maken met andere buitenlandse bierstijlen. Overigens is het niet volledig vergelijkbaar met de bier stijlen zoals wij die kennen, ze geven hier natuurlijk ook een eigen invulling aan.
Inmiddels zitten ze al zo’n 11 jaar op deze plek, het is een soort Zaanse schans in Nieuw-Zeeland. Een park waarin allerlei oude gebouwen zijn verzameld, en waar dan ineens die kleine brouwerij staat. Overigens begreep ik dat het bier vooral nog binnen Nieuw-Zeeland wordt gedistribueerd. En zelfs als je wat verder van de brouwerij vandaan reist dan vind je dit bier helaas niet meer terug. Het is dan ook de vraag waar al dit bier dan naartoe gaat? De mensen rondom Nelson komen hier dagelijks hun plastic flessen afvullen met bier. Daar wordt vooral veel aan verdiend.
En inderdaad ze liepen op en af. Toch bijzonder in de discussie over bier en plastic. Bij het vertellen van onze afkeer van plastic keken de kiwi is toch raar op. Daar hebben ze totaal geen moeite mee. Een mooie brouwerij waar duidelijk door de hele familie vanuit het hart aan mooie bieren wordt gewerkt.
Lees ook:Geweldige bierervaringen.. I’m back!
Lees ook:Cooks Lager Brewery in opstartfase
Lees ook:Nieuw-Zeeland is niet biervrouw vriendelijk
Lees ook:‘s werelds eerste persoonlijke brouwmachine
Lees ook:Grootste wereldwijde biersamenwerking
Hier ben ik ook geweest. Lekker eten en goed bier!