Amsterdam sluit twee biercafés Gollem

Vorig jaar vroeg ik mij al openlijk af wat er toch gebeurd was met beide tijdelijk gesloten biercafé’s Gollem in Amsterdam. Van het ene op het andere moment waren de deuren van de café’s op de Raamsteeg en de Daniel Stalpertstraat dicht. Continu werd aangegeven dat dit tijdelijk zou zijn. Inmiddels is bekend geworden dat de twee vergunningen van de biercafés definitief zijn ingetrokken op last van de wet Bibob. Zelf kwam ik vroeger toch geregeld in de Raamsteeg, het was daar altijd zo gezellig knus. De reden waarom de vergunningen zijn ingetrokken is nu ook bekend.

Er zou drugshandel in het spel zijn. Iets dat ook door de ex-vrouw van de verdachte, Maria Hoek,  wordt beaamd. Zij meldt in Het Parool op de vraag of drugshandel de reden is ”zoiets ja”. Het café op de Overtoom is en blijft open. Ook uit andere bronnen blijkt dat een van de vennoten betrokken is bij drugshandel. Maria Hoek hoopt toch dat op korte termijn de twee zaken weer open kunnen. Wat een verhaal weer!

Bron: Het Parool

Lees ook:Redding van de microbrouwerij?
Lees ook:Top drie Mooiste Bar van Nederland 2013 bekend
Lees ook:Oud Oranjeboom brouwerij krijgt nieuw brouwleven?
Lees ook:Een droom gaat in vervulling
Lees ook:Biertrechterspel uit de handel

2 reacties op “Amsterdam sluit twee biercafés Gollem

 1. Bierhoff

  Vanuit Parool Woensdag 26 januari 2011

  Gemeente sluit Gollemcafés
  BART MIDDELBURG

  AMSTERDAM Twee van de drie Gollembiercafés in Amsterdam zijn op last van de gemeente gesloten. De exploitatievergunningen van de cafés zijn ingetrokken op grond van de Wet bibob.

  De Gollemcafés, gespecialiseerd in Belgische en andere buitenlandse bieren, zijn al decennia een begrip in de stad. De gesloten cafés zijn Gollem 1 in de Raamsteeg 4 en Gollem 2 in de Daniël Stalpertstraat 74. Gollem’s Proeflokaal aan de Overtoom 160-162 mag wel open blijven.

  De gemeente besloot de vergunningen van Gollem 1 en Gollem 2 (formeel een vennootschap onder firma, met meerdere vennoten) in te trekken vanwege betrokkenheid van een van de vennoten bij drugshandel. De gesloten zaken staan nu op naam van Maria Hoek, de ex-vrouw van de verdachte vennoot.

  De twee cafés blijken al eind augustus te zijn gesloten. Op de vraag of het klopt dat drugshandel de aanleiding voor die sluiting was, zegt Hoek: “Zoiets, ja.” En was dat terecht? “Daar doe ik liever geen uitspraken over, maar hoe langer het duurt, hoe moeilijker het natuurlijk voor ons wordt. Als dit nog langer gaat duren moeten we de boel verkopen.”

  Op de site van de Gollemcafés wordt over de sluiting slechts dit gemeld: ‘Momenteel zijn Gollem 1 (Raamsteeg) en Gollem 2 (Daniël Stalpertstraat) tijdelijk gesloten. Wij ontvangen u graag in Gollem’s Proeflokaal op de Overtoom.’ Formeel hebben de twee gesloten cafés echter niets met het Proeflokaal op de Overtoom te maken, zegt Hoek. Dat zou ook de reden zijn dat de Overtoom open mag blijven.

  De eerste Gollem werd in 1974 door Gerard Nooter geopend in een voormalig proeflokaal van een eeuwenoude likeurstokerij in de Raamsteeg, tussen de Spuistraat en het Singel. Nooter ging alle mogelijke Belgische brouwerijen langs en haalde de beste bieren naar Amsterdam. Sindsdien geldt Gollem als een van de betere biercafés van de stad, net als In de Wildeman.

  Op hun eigen site prijzen de Gollems zich aan als cafés waar in het verleden allerlei artiesten ‘regelmatig in hun vrije tijd optraden, onder andere Ben Davis, Son McGauley, Youp van ’t Hek, Boy Edgar, Gerrie van der Klei, Ivo de Wijs, Ramses Shaffy, en vele anderen’.

  Maria Hoek hoopt dat de gemeente op korte termijn toestemming geeft de zaken te heropenen. “We zijn in onderhandeling met de gemeente, maar ik heb geen idee hoe lang dat kan gaan duren.”

    /   Beantwoorden  / 
 2. Pieter

  Gollem’s proeflokaal aan de Overtoom heeft de speciaal biercafé’s Gollem in de Raamsteeg en Daniel Stalpertstraat overgenomen. Raamsteeg is inmiddels weer geopend en de Daniel Stalpertstraat volgt 23 januari.

  Met vriendelijke groet,

  Pieter

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.