Bier bij de benzinepomp schopt retail in de war?

Sinds 2000 wordt er bij de benzinepomp geen bier of andere sterke drank verkocht. In verband met de veiligheid in het verkeer werd dit toen aan banden gelegd. Brancheorganisatie Bovag en Beta kwamen eind vorig jaar met het nieuws naar buiten dat het verbod moest worden opgeheven aangezien het nooit zijn nut had bewezen. Bovendien zou het oneerlijke concurrentie zijn met wegrestaurants waar wel alcohol verkocht mag worden. In de VS zou de alcoholverkoop mogelijk nog verder worden uitgebreid. In de argumenten vond ik er een om over na te denken.

In de VS mag eigenlijk bijna overal alcohol worden verkocht. De Amerikanen vinden het genoeg en willen het niet zo bleek uit een poll. Een van de eigenaren van een liquid store had een goede reden. Door de verkoop daar nog verder uit te breiden zou het retailkanaal helemaal uit balans raken. Prijzen zouden weer stijgen omdat concurrentie groter wordt. Deze consument daar blij mee? Op het moment dat we in Nederland verkopen bij benzinestations weer toestaan, zou het zomaar kunnen zijn dat daar het bier of de wijn wordt gekocht dat aan iemand cadeau wordt gedaan.

Dat is uiteraard niet goed voor de lokale en regionale slijterijen. De balans in het verkoopkanaal kan dan onder druk komen te staan. Alleen al bij mij in het dorp zit een slijterij tegenover een Shell-station. De eigenaar zal sowieso minder bier of wijn verkopen aangezien de mensen die tanken nu vaak even bij de slijter langsrijden. Dat kopen ze straks bij de pomp.

Begrijp me niet verkeerd ik zou niet weten waarom het eigenlijk niet zou kunnen. Als nu iemand die auto rijdt uit eten of naar een verjaardag gaat kan hij/ zij ook geen alcohol drinken. Dus als er dan al gereden wordt dan geloof ik niet dat de automobilist alsnog bier gaat kopen bij de pomp om het zelf op te drinken. Dus voor de veiligheid heb ik mijn vraagtekens. Maar goed dat zou je natuurlijk moeten onderzoeken. Echter naar mijn gevoel had nog niemand stilgestaan bij de invloed op de markt. Wat denk jij?

Lees ook:Tankstations naar de rechter om bierverkoop
Lees ook:Pomphouders gaan in hoger beroep over alcoholverkoop
Lees ook:Bier weer te koop bij het tankstation
Lees ook:Geen bier met alcohol bij tankstation
Lees ook:Bier en calorieën

4 reacties op “Bier bij de benzinepomp schopt retail in de war?

 1. jan

  ‘Boze’ tongen beweren dat het vooral de supermarktenlobby is geweest die alcohol uit de schappen van benzinestations heeft gehaald. Iets dat me niet zou verbazen..
  Een slijter zou geen last moeten hebben van wat simpel bierverkoop zoals blikken bier en een Duvel geschenkdoos, de supermarkten verkopen dat namelijk ook.
  Ik meen me ook te herinneren dat benzinestations vroeger vooral veel alcohol verkochten na 1 uur ‘s nachts, wanneer er -in ieder geval in Amsterdam- vrijwel niets meer open is.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Ben

  Ik vind ook dat benzinestations op moeten houden met sigarettenverkoop. Oneerlijke concurrentie voor de toch al noodlijdende tabakswinkels. Verder moeten ze ophouden met kauwgum verkopen, want de kauwgumbranche raakt helemaal uit balans. Voorts moeten ze de toiletten sluiten, want Sphinx is bang dat mensen niet meer thuis gaan plassen en daarom minder snel een nieuwe toiletpot gaan kopen. Enz. enz. enz.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Harry

  Bovag hou je bij je leest; mobiliteit!!

    /   Beantwoorden  / 
 4. Johan Hartman

  Al zou het uit maken voor de verkoop van slijters, ( niet belangrijk)
  wat wel belangrijk is, is dat niet de impuls aankoop van de alcohol maar het impuls gebruik vlak na de aankoop het probleem is .met mogelijlk grote gevolgen voor de verkeers veiligheid en die moet toch altijd VOORRANG boven economische belangen

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.