Nieuw beste bier ter wereld

Westvleteren 12 is van de troon gestoten en geen beste bier zijn wereld meer. Ratebeer.com heeft de beste bieren ter wereld van 2011 bekendgemaakt. Voor wat het waard is natuurlijk zoals ik eerder schreef. Een goede indicatie van wat een smaakvol en minder smaakvol bier is, is het echter wel. De nieuwe nummer één is het bier van de Zweedse brouwer Närke Kulturbryggeri de Närke Kaggen Stormaktsporter. Tijdens het bierfestival van Brouwerij De Molen was de interesse voor de bieren van Närke bij de Amerikanen al groot. Die waren speciaal overgekomen uit de VS om de bieren van deze brouwer te proeven.

Ik denk dat Närke zelf hier wellicht niet geheel op berekend was. Want nu staan ze niet bij Westvleteren maar bij de Zweedse brouwerij voor de deur. De website http://www.kulturbryggeri.se  is momenteel uit de lucht waarschijnlijk door de vele traffic.

In de lijst komen natuurlijk ook wat Nederlandse en Belgische bieren voor. Uit België onder andere Sint Bernardus, Rochefort, struise brouwers en uiteraard Westvleteren. Uit Nederland zijn het de bieren van Brouwerij De Molen. Overigens staat Brouwerij De Molen in de top vijf van beste brouwerijen ter wereld. Een mooie prestatie! Bekijk de hele lijst hier. Ik heb de bieren van Närke zelf geproefd en ze zijn echt heel goed, wel veel heel zwaar in alcohol. Toch iets waar de Amerikaan, kijkend naar de bierlijst top honderd, van houdt.

Bron: Ratebeer.com

Lees ook:Westvleteren 12 opnieuw beste bier ter wereld
Lees ook:Westvleteren XII opnieuw beste bier ter wereld
Lees ook:Het beste bier van de wereld komt uit België, de 100 beste bieren volgens Ratebeer
Lees ook:Lijst met beste bieren ter wereld 2010
Lees ook:Antwerps biercafé ‘beste’ ter wereld

23 reacties op “Nieuw beste bier ter wereld

 1. Edo

  Ik vind de bieren van Närke, met name de Kaggen uitstekend. En als het cognacvaten betreft of swedish oak is het bier helemaal fantastisch. Maar de extreem moeilijke verkrijgbaarheid speelt helaas mee bij de beoordeling. Bij mij staan de Närke bieren niet in de top tien (wèl in de top 100) maar ik ben altijd heel blij als ik er eentje te pakken krijg. Westvleteren kopen is een fluitje van een cent hermee vergeleken.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Dat bleek inderdaad ook, er waren zelfs Amerikanen die het vliegtuig namen om het bier bij het bierfestival van de Molen te kopen.

     /   Beantwoorden  / 
 2. Alexander

  De volgende hype? Hoe komt het eigenlijk dat het altijd europese meuk is die op een vnl amerikanen bevolkte website de prijzen winnen?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Bedankt, dit is interessant. Je ziet toch dat er meer critici zijn en dat de strekking van de boodschap vergelijkbaar is met wat ik voor kritische noten plaatste. Alhoewel ik wel van mening ben dat het natuurlijk kan zijn dat er veel dezelfde bierstijlen in de top tien staan. Dat geeft ook aan wat populair is.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Edo

   Heerlijk, dat trappen tegen Ratebeer (of Reetbeer zoals een bekend PINT-lid dat zo fijntjes noemt). We hebben geen kloten verstand van bier. We verwoesten de verkrijgbaarheid van toppers als Westvleteren. We negeren zoigls, kellerbiere, Tsjechische pilseners en lichte ales en gaan alleen maar voor smaakbommen als imperial stout, oak aged barley wine en al dat fraais. En we hypen brouwers als Cigar City, Mikkeller, Struise en de Molen. En we zijn alleen maar tickers die geen onderscheid kunnen maken. Zo, dat is eruit: ik zal vanavond een Duits biertje uit mijn voorraad pakken en aan jullie denken en een nederige buiging maken voor jullie voortreffelijke bierkennis ;-)

     /   Beantwoorden  / 
 3. jeroen Carol-Vissser

  Naar mijn mening moet je ratebeer zien als een consumentensite. Dus met meningen van consumenten. niet een bierbijbel.
  Het is belangrijk hoe consumenten over bier denken voor de brouwers, echter moet je in de gaten houden dat een website zoals ratebeer vol staat met meningen van een groep. Dit is niet (altijd) de mening van alle consumenten. Gebruik ratebeer als naslag en informatie maar geeft het geen “heilig” status. Proef zelf kritisch, en bepaal of je het eens bent met de meningen op de site.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Jan

  Närke Kaggen Stormaktsporter stond in 2009 ook als nummer 1 te boek bij Ratebeer, het komt niet helemaal uit de lucht vallen.
  En verder valt Ratebeer natuurlijk met een dikke korrel zout te nemen, maar het is wel goede promotie voor de brouwerij.

    /   Beantwoorden  / 
 5. NoiZe

  Wat is dan wel een correcte site/instituut om objectieve informatie over bier te verkrijgen? Waar is de bierbijbel?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Tot nu toe heb ik ‘bierbijbels’ meer in boekvorm gevonden. Daar staat meer een feitelijke beschrijving van smaaktype en ingrediënten. Van de Belgische bieren is het overigens beter beschikbaar dan van de Nederlandse… en het is een idee die bierbijbel ;-)

     /   Beantwoorden  / 
   1. NoiZe

    Dus qua smaak is er eigenlijk helemaal geen bierbijbel mogelijk denk ik. Of zijn prijzen zoals beste Bokbier van Nederland wel correct te noemen?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fiona de Lange

     Dat kan wel als de groep die beoordeelt een brede afspiegeling is van… en niet voor 80% uit dezelfde type mensen bestaat… en dat is nu precies wel het geval. Dan is je onderzoek niet geheel representatief.

       /   Beantwoorden  / 
     1. NoiZe

      Je bedoelt Amerikanen? Of bierliefhebbers? Mannen?

        /  
 6. Fiona de Lange

  Inderdaad alle drie. Als ik een onderzoek doe naar wat het lekkerste bier is ben ik representatief als ik een goede doorsnee heb van de doelgroep. Juiste verhouding man/vrouw, nationaliteit, ‘beginnend en gevorderd bierdrinker’. Dan kun je namelijk spreken van het beste bier ter wereld. Dan is de afspiegeling van de wereld juist gemaakt. Als wij in Nederland zeggen dat de Nederlander het liefste blond bier drinkt alleen we hebben het alleen getoetst onder vrouwen dan is dit niet representatief… even gechargeerd natuurlijk..

    /   Beantwoorden  / 
 7. NoiZe

  Eigenlijk is Ratebeer (en misschien ook wel Beeradvocate) een van de weinige danwel de enige die er dus dicht in de buurt komt qua afspiegeling. I.i.g. voor Amerika.
  Het is dus een aardige indicatie.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Inderdaad, geweldig voor Amerika maar niet wereldwijd. Ze zijn veruit het grootste en wat ik dus inderdaad ook altijd aangeef: het is een goede indicatie!!!

     /   Beantwoorden  / 
   1. skortila

    Toch is dat gek. Ik heb meestal het gevoel dat men Ratebeer niet representatief vindt omdat de bieren die daar scoren vooral slecht verkrijgbaar zijn in Nederland. Als ik mensen Amerikaans bier of Amerikaanse stijl bieren laat proeven krijg meestal erg goede reacties op de hoppige pale ales. Over imperial stouts is men verdeeld, laat staan de amerikaanse versies van de zure stijlen. En laat het nu toevallig de hoppige pale ales zijn die in Amerika zeer goed verkrijgbaar zijn en door velen gedronken worden daar.

      /   Beantwoorden  / 
 8. Margret

  Hallo waar is het prijs winnende bier te koop in Nederland?
  Ik hoor graag. Wil graag iemand hiermee verassen!

  Groet Margret

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Erg lastig verkrijgbaar. Bij Brouwerij de Molen in Bodegraven hoor ik dat ze nog verkrijgbaar zijn, in de bierwinkel. Na ‘t plaatsen van dit bericht gaat ‘t mogelijk snel… succes.

     /   Beantwoorden  / 
 9. Brabander

  In de bierwinkel staat niets meer Fiona! Dat staat er normaal ook niet. Er is alleen de mogelijkheid om op de eerste dag van het boreftsfestival twee flesjes te kopen maar de rij is land en het Narke bier beperkt. Het is een lekker bier maar ook hier is de zeldzaamheid het meest aantrekkelijke. Ik had meer op met de double black Albert van de Struise Brouwers.

  Thijs (Brabander op BeerAdvocate)

    /   Beantwoorden  / 
 10. Margret

  Nou ja moeilijk verkrijgbaar dus, ik zoek wel een bijzonder zwaar bier voor mijn vriend die helemaal gek van kekkere biertjes is, ik weet in ieder geval dat het niet heel bitter moet zijn. Enige suggesies??

  Groeten Margret

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Poeh je kan zoveel kanten op. Is het geen leuk idee om juist een variatiepakket met meerdere bierstijlen te geven? Als je echt een ‘grote’ fles wilt geven is Malheur een goede of bijvoorbeeld een La Trappe Quadrupel Oak Aged (verkrijgbaar bij de winkel van Brouwerij De Koningshoeven) of een Hertog Jan Grand Prestige? Succes!

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.