Nadat Brouwerij De 7 Deugden al acte de présence had gegeven op het Noord-Hollands Bierfestival, stond afgelopen zaterdag de officiële opening op de agenda. Het was in het gebouw achter woonhuizen in de wijk Osdorp te Amsterdam erg druk met (kennelijk) vrienden, kennissen en buurtbewoners, want veel mensen uit de bierwereld waren er niet. Evengoed waren er toch drie PINT-regiovoorzitters aanwezig en heb ik even twee (andere) brouwers gesproken. Maar er moest natuurlijk ook geproefd worden….
De brouwerij maakt standaard biertypes, maar gelukkig zeker geen standaard smaken. Het pils Scherp+Zinnig is bijvoorbeeld gebrouwen met rode pepers, dat met name bij de nasmaak een steeds pittiger gevoel in de keel geeft. Subtiel, maar aanwezig. Het tarwebier Wijs+Neuzig zal ik later nog eens proeven, nu vond ik het een bedompte broodgeur hebben en een niet prettig zuurtje in de hoofdsmaak. Concessies gedaan in verband met tijdsdruk? Dubbel+Dik is een smakelijke kruidige dubbel die van mij iets droger had mogen zijn, maar gelukkig geen dertien in een dozijn dubbel is. In de Tripel Scheepsrecht is het kruidenbuiltje ook drie maal uitgeschoten. Dit is het echter het gevolg van opschaling van het recept geweest. Hierdoor was zowel kruidnagel als kaneel behoorlijk aanwezig. Leuk, zo buiten de grenzen brouwen! Ik vond ‘m lekker, maar zal er eentje wel genoeg vinden, terwijl anderen er regelmatig voor terug kwamen. Zo zie je, er is voor iedereen een smaak! Stout+Moedig vond ik ook een compliment waard. Ondanks dat ie wat jong was, proefde ik er potentie in. Arm+Zalig had ik al eerder gedronken en vond ik vlak van smaak, doch mede-eerder-drinkers zeiden dat ie nu een stuk beter smaakte. Deze zes bieren zullen elk uitgebreid worden met een zevende deugd, een seizoensbier Appel+Fris voor de lente, Honing+Zoet voor de zomer en Herfst+Goud voor…, ja. Ik mis dus alleen nog een winterbier!
Lees ook:Nederlandse Cask Conditioned Real Ale dagen groot succes
Lees ook:Brugs bierfestival, mooi, mooier, mooist
Lees ook:Forestinne Ambrosia: er mist iets
Lees ook:Kwaremont Blond: Verrassend kruidig
Lees ook:Slaapmutske Tripel: fris bitter bier
Kan me helemaal vinden in de beschrijvingen van Frans. Heb nog een paar flessen mee genomen terug naar Groningen en herken de smaakkenmerken zoals je ze omschfrijft. De Stout en Moedig en Scher en Zinnig waren de positieve uitschieters.
En wat me ook opviel is weer het enthousiaste verhaal van een brouwer die zijn ziel en zaligheid (past bijna in het rijtje merknamen) in het brouwen van bier legt.
Wat mij betreft was het de reis vanuit Groningen meer dan waard !