Het werd door kenners al lang beweerd maar nu is het dan ook wetenschappelijk bevestigd met Iers bier. Uit een studie blijkt dat Guinness zodra het naar het buitenland verscheept wordt minder goed smaakt maar ook de nasmaak en uiterlijke kwaliteit afneemt. Maar liefst 103 keer werd Guinness op kwaliteit onderzocht door onderzoekers. 42 keer in Ierland en 61 keer buiten Ierland.
Het was een groot experiment aangezien 33 verschillende steden werden bezocht in 14 verschillende landen. Hoe ga je dat dan onderzoeken zou je denken? Door in alle pubs Guinness te bestellen en te letten op temperatuur, kwaliteit, de hoeveelheid in een glas en de tijd die nodig was om het bier in te schenken en op te drinken werd de smaak bepaald. De kwaliteit werd overigens bepaald aan de hand van een aantal vragen.
Alle bieren kregen steeds een cijfer op een schaal van 1 tot 100. In Ierland werden gemiddeld 74 punten gescoord en het buitenland bleef de score steken op 57 punten. Onderzoeker Daniel Kotz bewijst zo voor het eerst dat Guinness alleen in Ierland moet worden gedronken.
Over hoe dit nu komt zijn verschillende theorieën opgeworpen. De eerste is dat de Ieren het beste bier voor zichzelf houden en de rest exporteren naar het buitenland. Dat bleek echter dat het lekkerste bier niet bij de brouwerij te drinken was maar elders in dublin. De tweede theorie is voor mij echt een logische: in de ambiance van Ierland smaakt het bier beter. Als je op vakantie bent smaakt het bier daar altijd heerlijk en thuis niet meer. Ik heb nog nooit anders meegemaakt. Leuk dit soort dingen vind ik erg grappig! Vooral als er zo’n groot verschil blijkt te zitten tussen hetzelfde bier in het thuisland in het buitenland.
Lees ook:Verkoop Guinness onderuit in Ierland
Lees ook:Guinness lanceert ‘bruin blond’ bier
Lees ook:De Ierse biergeschiedenis in vogelvlucht
Lees ook:Guinness drinken tijdens zwangerschap?
Lees ook:Ierland treedt toe tot biervereniging EBCU
Dat laatste klopt zeker! Als ik in de Belgische Ardennen ben, mag ik graag in het dorpje Vielsalm een La Vieille Salme drinken. Een stevig biertje wat iets wegheeft van een Duvel of een Westmalle Tripel. Het is een geweldig lekker biertje. Uiteraard had ik een kratje mee naar huis genomen, maar hier smaakt het lang zo lekker niet meer als daar ter plaatse. Het is zeker de ambiance en het vakantiegevoel de meespelen bij de smaak van het bier.
Ik ben daar ook geweest van de zomer, echt een uitstekende lokale brouwerij, echter is een lokale brouwerij bezoeken een stuk leuker en lekkerder dan een bier van een groot commercieel merk zoals bijv. Guiness.
Dat Guiness bij de brouwerij niet het beste smaakt, is wat mij betreft niet waar. Versheid is bij Guiness heel belangrijk en ondanks de wat steriele (on-Ierse) ambiance in het glazen huis van de Storehouse, werd het bier perfect getapt en smaakte hij daar geweldig. Iets waar heel veel Dubliners het over eens waren, overigens.
Punt is dat er nog andere oorzaken zijn die de smaakbeleving kunnen beinvloeden, lucht een belangrijke bijvoorbeeld. Ik denk dat de geur van een ierse pub anders is dan de geur van een Nederlands café. Meer gebruik van hout en stoffen, verspild donker bier, schonere lucht sowieso in Ierland, klinkt misschien vaag maar er bestaan bieren die alleen op bepaalde plekken in de wereld gebrouwd kunnen worden door een bepaald type water of lucht… Dat proef je helemaal bij bieren die onder licentie gebrouwen zijn, idem voor Cola. Dat is wel mooi aan Guinness, in de meeste gevallen gebrouwen met water uit de Wicklows…
Ik ga het deze zomer mooi uitproberen in Ierland
Mijn beleving (en vermoeden) is dat het wel degelijk ander bier is. Ik ben een paar keer in Ierland geweest en daar smaakt het gewoon het best. Direct als je de grens naar Noord-Ierland over bent is het al een ander bier. In veel landen geeft trouwens de tapmethode tevens een andere smaak aan het bier (stikstof/koolzuur).