Is het een nieuwe aanstormende rage of toch een storm in een glas bier. Tijdens een proeverbij werd onlangs gesproken over een nieuwe (aankomende) rage, namelijk bier mengen. Je combineert verschillende soorten bieren waardoor je eigen nieuwe bier ontstaat. Ik had wel eerder gehoord van biercocktails en heb zo mijn favorieten om bier met andere dranken te mengen. Heb je dit zelf wel eens uitgeprobeerd? Het is fascinerend om te zien welke smaken elkaar overtreffen.
Zo mengde ik een bier met hoge bitterheid met een quadrupel. De conclusie was dat de quadrupel helemaal in smaak verdween en het een ‘bittere quadrupel’ werd. Zelf vind ik een quadrupel met een scheutje port ook fantastisch. Al eens geprobeerd? Je hebt dan het idee dat je een quadrupel hebt die jaren op vat heeft gerijpt en bovendien als bijkomend voordeel niet geoxideerd is! Uiteraard is het allemaal een kwestie van smaak.
Welke biercombinaties heb jij weleens gemaakt? Deel ze met andere bierliefhebbers. Ik blijf in de tussentijd de komende weken en maanden eens wat proberen. Als ik een geschikte combi heb gevonden zal ik hem uiteraard delen!
Lees ook:La Trappe komt met Quadrupel Oak Aged
Lees ook:Tips en trics voor bier- en kaascombinaties
Lees ook:Kasteelbier Cuvee ABT bier van de maand
Lees ook:La Trappe Quadrupel: subliem
Lees ook:Verslag Trappistenweekend
Hoi,
Bij een donker bier dat je wat te zoet vindt, kan een scheutje lambiek-bier (zure smaak) wonderen doen… lol
En vandeweek wat porto bij een “Cuvée Van De Keizer” 2010 (Gouden Carolus) gedaan. Wat ons toch ook wel beviel…
Een paar druppels cognac in een imperial stout is ook erg lekker, of een lekkere kriek halfom met een goed witbier is minder zoet/zuur en dorstlessender in het zonnetje
Persoonlijk vind ik mengen van bier(en) een doodzonde. Het is een belediging aan het adres van de brouwer. Er zijn zo ontzettend veel smaken bier te verkrijgen dat het welhaast ondenkbaar is dat je smaak er niet bij zou zitten. Cognac bij een stout….. dan moet je wel heer erg van alcohol houden.
Ook sterke dranken drink je niet enkel on the rocks en meng je met van alles en nog wat dus waarom geen bier.
Zelfs in cafe Trappist tegenover abdij Westmalle wordt al jaren een half-en-half (dubbel en tripel) gemengd en gesmaakt.
De mix Westmalle Tripel – Orval in gelijke delen kan me ook bekoren en nu het terug warm wordt durf ik na een fietstochtje al eens een Orval en een sweppes tonic te mengen. Een perfecte dorstlesser en veel beter dan tonic met sinassap.
Op festivals en feesten wil ik nog wel eens het ene plastic bekertje pils overgieten in het andere. Werkt altijd erg goed!
In Limburg is het al jaren gemeengoed om een ‘hafum’ (halfom. half pils en half oud-bruin) en sjoes (pils met een kleine scheut oud-bruin) te drinken. In cafés is het heel normaal om dat te bestellen.
In voorgenoemde gevallen is het door de brouwers (Westmalle/Gulpen) geaccepteerd dat hun bier wordt gemengd. Sjoes is zelfs een bier op fles. Ik ben toch echt een voorstander van het Rheinheidsgebot (géén geklooi met bier!!)
Nog een goeie combo:
- stella met La Chouffe (Stouffe)
- Vedett met cava (Cadett)
Smurfen Bier
Een klein bodempje Blue curacao,daar pils op tappen.
Dan krijg je een blauw pilske met een licht blauwe schuimkraag.
Eenheel klein beetje Blue Curacao is voldoende voor de kleur zonder dat de smaak te veel wordt beïnvloed.
Misschien “heiligschennis” maar wel grappig
Speciaal biertje.
1 twee theelepels ouzo
2 twee staafjes laurierdrop (met knoflookknijper fijn maken)
3 Mengen
4 toevoegen aan een half liter bier in plastic fles met
schroefdop.
5 even schudden
6 1 uur in de koelkast
Speciaal biertje.
1 twee theelepels ouzo
2 twee staafjes laurierdrop (met knoflookknijper fijn maken)
3 Mengen
4 toevoegen aan een half liter bier in plastic fles met
schroefdop.
5 even schudden
6 1 uur in de koelkast.
2 theelepels ouzo is nog beter. meng het naar smaak. smaakt wel naar een bruin biertje van de belgen.