Brand Lentebock: bijzonder voorjaarsbier

Natuurlijk we gaan al richting de zomermaanden en daarom moet je nog snel van de gelegenheid gebruik maken om zo’n heerlijk lentebock bier te drinken. Onlangs zat ik op het terras en dacht, heerlijk nog snel eens een voorjaarsbier proberen. Ik bestelde een Brand Lentebock van de tap. De smaak verraste mij. Een heel eigen bier dat naar mijn idee meer een goed specialiteitenbier was dan een voorjaarsbier.

Veel lentebieren hebben een behoorlijke frisse, zurige smaak in zich. Iets dat ik ook verwachte bij de eerste slok van het Brand bier. Dit bovengistende voorjaarsbier had vooral een moutzoetige smaak met caramel tonen. Een heel toegankelijk bier dat ik eerder zou drinken bij een koude avond dan een zwoele warme voorjaarsavond. Het heeft namelijk meer een warm karakter van smaak dan een frisse, bittere en zurige smaak.

Een bier van 6,5% alcohol dat prachtig in balans is echter waarbij je wel serieus het gevoel hebt dat je een ‘zwaarder’ bier drinkt in plaats van een frisse dorstlesser. Ik kan de Brand Lentebock erg waarderen maar niet tijdens een warme avond!

Lees ook:De lente is begonnen: tijd voor lentebock!
Lees ook:Lente kom maar door!
Lees ook:Slaapmutske Tripel: fris bitter bier
Lees ook:Bieractie top drie week 12
Lees ook:Bier- en kaascombinatie 4

2 reacties op “Brand Lentebock: bijzonder voorjaarsbier

 1. Fred Schiphorst

  Lentebock / meibock is ook niet voor warme (zomer)avonden bedoeld maar voor het voorjaar. dat begint al in maart en dan is vaan de warmte nog ver te zoeken. Nu zitten we al bijna aan de zomer, nog een week of drie en het is zover. Meteorologen vinden zelfs dat het voorjaar vandaag al eindigt.
  Voor het dossier Meibock heb ik ooit eens gezocht naar een goede definitie van dat bier en dat is best heel lastig. Wat vaak terug komt is dat het een amber tot lichtblond bier is dat “bitterig” van smaak zou moeten zijn. Enigszins bitter dus, maar niet overheersend. Verder wam ik vaak woorden als moutig en fruitig tegen. In dat opzicht vind ik Brand er wel in passen. Echt speciaal kan ik het niet vinden en het was ook niet een hardloper op het Meibockfestival kan ik me herinneren. Maar er is verder niets mis mee zeg ik dara direct bij. Zeker niet op dei dagen dat de zomer nog een eind weg is, maar het voorjaar begint door te breken. Dan stop je met de winterbieren en neemt als overgang naar het lichte zomerspul vast een meibockje…

    /   Beantwoorden  / 
  1. Ton van Oorschot

   Ik heb onlangs een bierproeverij met presentatie gedaan voor een grote groep liefhebbers. Daarvoor heb ik uitvoerig onderzoek gedaan, met name in historische kranten en archieven. Het blijkt dat het Meibock een uitvloeisel is van het traditionele Meibier, dat ook een seizoensbier was (net als bockbier) en het alcoholpercentage van 6,5% werd ook vergeleken met het bockbier. De link was dus snel gelegd… Vroeger werd tenslotte het bockbier in eerste instantie op de markt gebracht in de maand maart. Pas veel later via december en november naar september.
   Overigens werd met een blindproeverij het Jopen Lentebier als smakelijkste gekozen (uit 6 bieren). Brand was een goede 2e. (overige bieren waren Gulpen, Budels, Groningse en Hertog Jan)

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.