Het ‘sprookje’ van bière trappiste Mont des Cats

Het houdt de gemoederen in de bierwereld wel bezig, het ‘trappistenbier’ Mont des Cats. Met veel bombarie is het uiteraard naar buiten gekomen echter het enthousiasme moet toch weer getemd worden. Mont des Cats is geen officieel Trappistenbier en gaat het ‘Authentic Trappist Product’ logo niet voeren. Wel mag het bière trappist heten. Om iedereen uit de droom te helpen, het zal waarschijnlijk nooit een officieel trappistenbier worden. 

Abbeye de Ste-Marie de Mont des Cats heeft namelijk geen eigen brouwerij en is, in tegenstelling tot eerdere berichten, nooit van plan geweest om binnen de eigen muren of in de nabijheid te gaan brouwen. En dat is één van de belangrijke regels die vasthangt aan het voeren van het ‘Trappisten-logo’. Het bier wordt nu gebrouwen bij Chimay en dit blijft voorlopig zo. Door alle commotie is er nog maar weinig gesproken over het bier zelf.

Een amberkleurig bier met een alcoholpercentage van 7,6%. Het zou een toets hebben van caramel en een droge afdronk, is extra gehopt en beschikt over nagisting op fles. Voorlopig wordt er 1.500 liter per jaar van de Mont des Cats gebrouwen en is het niet de bedoeling dat er ook andere bieren bij gaan komen.  Voorlopig is het bière trappiste verkrijgbaar in Frankrijk en vanaf 16 juni a.s. te koop in de kloosterwinken en te proeven in Auberge de Mont des Cats tegenover de abdij. Diverse bronnen geven eigenlijk maar één ding aan: de abdij heeft geld nodig.

Ook Westvleteren maakte onlangs een commerciële stap. Ik hoop dat dit soort activiteiten de beschermde status en het aanzien van de kwaliteit van trappistenbieren niet beschadigen. Dat zou zonde zijn!

Voorlopig hebben en behouden we dus gewoon 7 authentieke trappistenbieren en lijkt de achtste toch echt ver weg.

Bron: TrappistenBier Beleven en diverse media

Lees ook:Bieren van Abdij van Engelszell officieel Trappist erkend
Lees ook:Nieuw trappistenbier: Mont des Cats
Lees ook:Het hek is van de dam met Trappistenbier
Lees ook:Bière Trappiste Mont des Cats te koop
Lees ook:Meer weten over Trappistenbieren?

2 reacties op “Het ‘sprookje’ van bière trappiste Mont des Cats

 1. michel

  Leuk dat er nu ook Trappisten brouwerijhuurders zijn ;-)

  Ik denk alleen dat de 15 hecto wel heel snel weg zal zijn.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frans Ruiter

   Inderdaad, met 1.500 liter per jaar zal je geen geld genereren. Zou het niet 1.500 hectoliter zijn?

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.