Het hek is van de dam met Trappistenbier

De een na de andere abdij heeft uitgevonden dat met het woord Trappistenbier behoorlijk wat publiciteit te behalen valt. Na het zogenaamde achtste Trappistenbier Mont des Cats, dient een nieuw potentieel zich aan. Iets waar de Orde naar ik aanneem alles behalve blij mee is. Blijkbaar hebben de diverse abdijen behoorlijk wat geld nodig.

Nu is het de Zundertse abdij Maria Toevlucht die een aanvraag heeft ingediend bij de gemeente om vanaf volgend jaar trappistenbier te gaan brouwen.

De huisbrouwerij moet nog binnen de bestaande muren van het klooster komen. Het bestaansrecht vande abdij hangt volgens broeder Daniël af van het bier brouwen. Als alles doorgaat betekent het overigens niet dat het publiek een kijkje kan gaan nemen in dit nieuwe trappistenklooster. Het zal niet open worden gesteld voor publiek en ook veel bier zal er niet gebrouwen worden. Het gaat om kleine hoeveelheden. 

De abdij Maria Toevlucht behoort tot de Orde van de Cisterciënzers en als er vanuit de gemeente een akkoord komt dan kan er op zijn vroegst in de tweede helft van 2012 in de abdij gebrouwen worden. 

De vraag is, wie houdt deze ontwikkelingen tegen en zorgt ervoor dat er niet te pas en te onpas de publiciteit gezocht kan worden terwijl er nog niets officieels is. Ik denk dat er een nieuwe regel toegevoegd moet worden, pas als er een definitief akkoord is vanuit de Orde mag een abdij officieel naar buiten met het nieuws.

Bron: Omroep Brabant

Lees ook:Trappistenbier Zundert ziet 30 november levenslicht
Lees ook:Start bouw Trappistenbrouwerij Abdij Maria Toevlucht dit najaar
Lees ook:Bouw gestart van tweede trappistenbrouwerij van Nederland
Lees ook:Tweede Nederlandse Trappistenbrouwerij De Kievit opent haar deuren
Lees ook:Bieren van Abdij van Engelszell officieel Trappist erkend

3 reacties op “Het hek is van de dam met Trappistenbier

 1. Harry Pinkster

  Tja, ik las het net ook al op facebook.
  Nieuwe brouwerijen prima natuurlijk, maar de timing van een nieuwe trappistenbrouwerij vind ik wel erg sterk zo kort na het verhaal van Mont des Cats uit Frankrijk.
  Wanneer het nieuws naar buitenkomt maakt niet zo veel uit. Ik juich elk initiatief voor een nieuwe brouwerij met goede bieren toe, waar dan ook. De status trappisten of abdij zal me een … wezen, als het bier maar goed is. Er zit in elk geval ook een commercieel verhaal aan “bestaansrecht abdij hangt er aan vast”. En dat is wel opvallend vind ik. We wachten maar rustig af. Op mijn bierkaart met actieve Nederlandse brouwerijen is in elk geval nog plaats rond Zundert ;-)

    /   Beantwoorden  / 
 2. Louis Klaassens

  Werkelijk wat een onzin.
  Ten eerste; De monniken in Zundert zijn Trappisten. Dus als zij die naam commercieel willen gebruiken, waarom niet? Ten tweede; zijn deze monniken al zeker anderhalf jaar bezig met hun plannen en is het wonderbaarlijk dat het nu pas uitlekt.
  Ten derde, toen diverse (Trappisten) kloosters in de negentiende eeuw besloten om te gaan brouwen waren er toen ook mensen die het belachelijk vonden dat ze Trappistenbier gingen brouwen? Nee.
  Waarom zou elke willekeurige flapdrol wel een brouwerij mogen beginnen en een groepje monniken niet? Laat ze lekker. Ze hebben het al moeilijk genoeg door de ontkerkelijking en hetse tegen kloosters vanwege die verschrikkelijke seksuele misbruiken die hebben plaatsgevonden.
  Nog een Trappisten brouwerij in Nederland versterkt alleen maar het beeld van Nederand als bierland. En daar is ook Bierblog mee gebaat.
  Laten we ze met interesse volgen en hopen dat ze succesvol worden.
  Want wat is er op tegen om na een mooie fietstocht te eindigen in een brouwcafé dat tegen een klooster ligt en er te genieten van een mooie pot bier.
  Louis

  Laten we gewoon hopen dat

    /   Beantwoorden  / 
 3. Fiona de Lange

  Louis, Dank voor je goed onderbouwde reactie… daar zat ik nu net op te wachten. Overigens ben ik het grotendeels met je eens hoor. Dit initiatief zit wellicht heel goed in elkaar, echter het momentum is wellicht niet zo gelukkig. Maar ja, dat is niet altijd te sturen natuurlijk. Vanuit diverse abdijen en Trappistenbrouwerijen vernam ik veel onrustige geluiden. Zeker ook het onbegrip rondom Mont des Cats. Iets waar iedereen nu toch de vergelijking mee trekt bij de lancering van dit toekomstige trappistenbier. Dat is uiteraard wel erg zonde! Uit het persbericht bleek niet dat er een gefundeerde fase aan vooraf was gegaan. Dat was wellicht handig geweest om te communiceren zodat iedereen weet dat het niet vergelijkbaar is met Mont des Cats.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.