Brabantse brouwerijen herlanceren Liniebier

De vijf regionale brouwerijen Stadsbrouwerij Van Kollenburg (Den Bosch), Levenswater (Rosmalen), De Jantjes (Uden), Muifelbrouwerij (Berghem) en Sint Servattumus (Schijndel) brengen gezamenlijk Liniebier opnieuw onder de aandacht. Het bestaat al sinds 2008 maar de stichting De Groene Vesting wil het meer onder de aandacht gaan brengen. Een derde biergeneratie van het Liniebier is in aantocht. Met de bierlijn wordt teruggekeken in de geschiedenis tot 1629. Toen vond het beleg van ‘s-Hertogenbosch plaats. 

Onder andere naar de namen van de veldheren die hier toen bij betrokken waren zijn de bieren vernoemd. Frederik Hendrik, Bredero en Nassau maar ook Engelenbier, Deuterbier en Casimir zijn bieren uit de liniecollectie. De Groene Vesting wil de Linie, die liep door de vier gemeenten: Den Bosch, Vught, Sint Michielsgestel en Heusden, weer zichtbaar maken. 

Het alcoholpercentage van de bieren ligt tussen 5,6 en 7 procent. De bieren worden een echt streekproduct aangezien de ingrediënten zoals de hop en het gerst uit de regio moeten komen. Er komen hop en gerstvelden rondom de linie die door de boeren worden bijgehouden.

Het bier verpakt in een bierpakket blijft exclusief voor de horecagelegenheden die op de linie liggen. Overigens moet het nog van de grond getild worden want De Groene Vesting is op zoek naar 200 mensen die 50 euro willen betalen om ‘Drager Linibier 1629′ te worden. In ruil voor de investering krijgen ze twee bierpakketten met zes verschillende liniebieren. 25 euro wordt vervolgens overgemaakt naar de stichting om dit initiatief te financieren. Een erg leuk idee en mooie manier om regionale aandacht te geven aan een stukje geschiedenis.

Bron: Brabants Dagblad

Lees ook:Nieuw biologisch regionaal bier
Lees ook:03-07-2011: 25ste Biermatinee Oisterwijk
Lees ook:Zoektocht naar beste Bartender van Nederland van start
Lees ook:Nieuw Zaltbommelsch Lagerbier
Lees ook:Nieuw bockbierfestival in Woerden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.