Bierbrouwers kunnen kwakkelende economie helpen

Terwijl de pilsconsumptie in meerdere delen van de wereld terugloopt is het belangrijk om te weten dat brouwerijen een belangrijke stimulans kunnen geven aan een kwakkelende economie. Onderzoeker Charles Kenny van de Amerikaanse denktank New America Foundation stelt op de website Foreign Policy dat bierbrouwers de economie weer kan aanjagen. Zo bouwen brouwers fabrieken in landen die andere investeerders niet interessant vinden en creëren ze daarmee banen en dus economische groei.

Het is uiteraard geen nieuw verhaal dat als een multinational zich vestigt in een plaats dat het goed is voor de lokale en regionale economie. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat Grolsch altijd in Enschede zal blijven en de brouwactiviteiten niet naar het buitenland worden overgeplaatst.    

De brouwerijen creëren in Nederland direct 7.500 banen en indirect maar liefst 72.000 banen. Bovendien verdient de staat zo’n 1,3 miljard euro aan de Nederlandse bierliefhebber. Gebleken is dat de economische groei in een land parallel loopt aan de bierconsumptie. Voorbeelden hiervan zijn China en Brazilië. Een ander voorbeeld is de nieuwe brouwerij van SABMiller in de Zuid-Soedanese plaats Juba. Er ontstonden 200 banen en de vraag naar lokaal geproduceerde ingrediënten voor het bier groeide.

Daarbij stelt Charles Kenny verder dat hoe arm mensen ook zijn ze altijd geld uit blijven geven aan alcohol en tabak. Zo’n 6 cent op een besteding van 1 dollar per dag. Iets dat ik niet had gedacht, is dat overmatig drankgebruik veel meer plaatsvindt in ontwikkelde landen dan in armere landen. Dus laten we met zijn allen bier gaan drinken, dan gaat het snel de goede kant op ha ha. Dan werken we gezamenlijk aan het herstel van de economie!

Bron: Levensmiddelenkrant

Lees ook:Bierindustrie VS draagt 246 miljard bij aan economie
Lees ook:Bier is goed voor banen
Lees ook:Europese bierindustrie belangrijk voor economie
Lees ook:Sterke groei Amerikaanse bierbrouwers
Lees ook:Verkoop Guinness onderuit in Ierland

6 reacties op “Bierbrouwers kunnen kwakkelende economie helpen

 1. karel

  “Het is uiteraard geen nieuw verhaal dat als een multinational zich vestigt in een plaats dat het goed is voor de lokale en regionale economie.”

  Ik heb ergens iets gemist geloof ik.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Dat had ik inderdaad in mijn verhaal ook toegevoegd want ik zag het links en rechts als iets vernieuwends naar buiten komen. Wat wel interessant is, zijn diverse cijfertjes. Verder is ‘t natuurlijk altijd goed om even wakker te worden en te laten zien hoe belangrijk de bierbranche voor de economie is, zoals ook toegevoegd in mijn verhaal.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Fiona de Lange

   Karel, ik zie nu dat je mij citeerde? Vraag je mij om uitleg? De laatste jaren zijn er heel veel documentaires over het wegtrekken van bedrijven uit Nederland en de gevolgen voor de Nederlandse economie ;-) .

     /   Beantwoorden  / 
 2. karel

  Voor Nederland is het zeker waar. Ik zag het in relatie tot de “landen die andere investeerders niet interessant vinden”. Misschien heb ik het mis, maar denk dan meteen aan derde wereldlanden. Ik geloof niet dat multinationals veel goeds doen voor de lokale economie aldaar, integendeel!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Tja, daar zijn de meningen misschien over verdeeld. Onderzoeker Kenny geeft in ieder geval aan dat het in derde wereldlanden toch goed is voor nieuwe banen en de productie van lokale gewassen. Daarbij denk ik ook dat het de lokale economie wel degelijk stimuleert ten opzichte van gebieden waar een brouwer geen fabriek neerzet. Ik heb zelf eerder wel eens gesproken met mensen die bijvoorbeeld in Afrika meewerkten aan het opzetten en laten draaien van een brouwerij. Dat zorgde toch in een paar jaar tijd voor een heel ander economisch klimaat en meer inkomsten voor de lokale bevolking.

     /   Beantwoorden  / 
 3. bAVkito

  De economische groei van een land loopt parallel aan de bierconsumptie—-hmmm—interessante bewering. Als iedereen doet zoals deze malloot in het filmpje—-dan komt het wel goed met de economie,

  http://www.youtube.com/watch?v=K7SvpyGq4V8

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.