Uitvergisten belangrijk voor biersmaak

Het Belgische blonde Omer bier is zoals eerder al beschreven enorm populair geworden. Eerder konden ze de vraag nauwelijks aan mede doordat het volledige brouwproces niet op de brouwerij kon plaatsvinden. Een belangrijk element bij het brouwen van bier is dat voldoende tijd genomen moet worden voor het gistingsproces. De maximale capaciteit van een brouwerij ligt vaak in handen van de beschikbare ruimte in de warme kamers of gistingtaks. Bij veel druk op de productie zie je vaak dat brouwerijen dit proces verkorten en het bier de brouwerij eerder verlaat. Dat is zonde en heeft veel invloed op de uiteindelijke biersmaak.  

Afhankelijk van het brouwsel dient het namelijk meerdere weken te rijpen bij de goede temperatuur en eventueel te hergisten op fles. En dit is essentieel voor het uiteindelijke eindresultaat. Neemt een brouwerij hier te kort de tijd voor of laat ze het bier vroegtijdig ophalen dan is het bier nog niet compleet uitvergist. Hierdoor tref je veel gistresten aan in het bier, kan er geen koolzuur in het bier zitten (bier valt direct plat) of leidt dit op lange termijn bij temperatuurswisselingen tot vlokkenvorming. Uiteraard zijn er nog meer niet wenselijke gevolgen te noemen.  

De Bellegemse brouwerij Bockor deed voor Omer nu een beroep op collegabrouwerijen Rodenbach en Roman om het laatste deel van het vergistingsproces te laten plaatsvinden. Door de bouw van de nieuwe warme kamers, 400 vierkante meter, kan dit proces nu ook volledig op de brouwerij gebeuren. Uiteraard zorgt dit voor meer grip op het brouwproces en de uiteindelijke kwaliteit. De aanleg van de warme kamers vormen het slotstuk van het investeringsprogramma van de brouwerij.  

Bron: Standaard.be

Lees ook:Succes Omer geeft ‘problemen’…
Lees ook:Brouwerij Bockor zoekt acteurbrouwer
Lees ook:Alcohol verdubbelt kans op hartaanval net na drinken
Lees ook:Foutje Omer-bier bedankt!
Lees ook:Brouwerij Bockor groeit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.