Belgische biercultuur op lijst cultureel erfgoed

Hoe fantastisch is het als de biercultuur op de lijst van cultureel erfgoed staat. Toch wel iets om jaloers op te zijn. De Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CDenV) heeft de Belgische biercultuur op het Vlaamse inventaris voor immaterieel cultureel erfgoed gezet. Het doel hiervan is om de kennis over tradities, gewoontes en gebruiken op deze manier niet verloren te laten gaan en zichtbaarheid te vergroten.  

Wanneer gaan we in Nederland ook zoiets in het leven roepen? Het vormt zelfs een springplank naar opname in de wereldbekende Unesco-lijst. Iets waar de biercultuur mogelijk nog best op terecht kan komen aangezien de Belgische biercultuur toch zeker heel wat betekent.

Bron: De Standaard

Lees ook:Opmerkelijke biercommercial Palm
Lees ook:Strijd om bierhoofdstad van België
Lees ook:Belgische brouwers starten campagne om meer bier te drinken
Lees ook:De viering van St. Patrick’s Day
Lees ook:Bier is niet het enige waar ik de Belgen dankbaar voor ben

19 reacties op “Belgische biercultuur op lijst cultureel erfgoed

 1. Geroen

  Eindelijk een flinke stap voorwaarts in de goede richting.
  Knap werk van minister Schauvliege.
  Dit gaan we opvolgen.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Jos Walstra

  Dit willen wij in Nederland ook lijkt mij. Mensen, allemaal PINT lid worden dan kunnen we samen brouwers, politiek, consumenten en het selectiecomité van de Unesco iets bewerkstelligen. Uiteindelijk hier leven we vanaf voor de middeleeuwen al op bier met name in de steden. We hadden anders echt niet zoveel Nederlanders gehad. Het hoort hier dus ook onlosmakelijk bij de cultuur en erfgoed net als in België. Ik moet zeggen dat ik de doelstellingen wel erg mooi vindt. Hopelijk blijven er enkele brouwers innoveren en proberen (net als bij ons). Belgen gefeliciteerd.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fred Schiphorst

   Ik vrees dat we toch niet zo’n sterk verhaal hebben. Eind 19e eeuw is Nederland massaal op de pils over gegaan en als je al iets biercultuur in Nederland zou kunnen noemen is het dat. Alles waar we nu zo trots over dien is iets van die laatste 30 jaar en dat is nauwelijks een argument om op een erfgoedlijst te komen. Laten we eerst de opbloeiende biercultuur koesteren en het onkruid er tussen wieden. Dan kunnen onze nakomelingen met een gerust hart pleiten voor opname op een erfgoedlijst…

     /   Beantwoorden  / 
 3. Arjen Hoogstraten

  We hadden in Nederland in de Middeleeuwen idd een biercultuur, maar in tegenstelling tot Belgie is die hier geheel verloren geraakt. Pas de afgelopen 30 jaar komt er weer iets van terug, maar van een biercultuur kun je hier m.i. nauwelijks spreken. In elk geval nog lang niet iets wat het predikaat werelderfgoed verdient.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Jos

   30 jaar PINT hé opvallend.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Fred Schiphorst

    Of het een het gevolg is van het ander kun je je altijd afvragen, maar feit is dat sinds de oprichting van PINT het weer de goede kant op is gegaan met de diversiteit van bier. Het lijkt alsof in de periode vanaf toen alles een beetje op de juiste plaats is gevallen. kijk ook maar eens naar de 25 jarige jubilea van dit jaar en afgelopen jaar alleen al in Amsterdam. Er gebeurde iets in de eerste helft van de jaren 80. En PINT was daar bij een heeft in elk geval haar best gedaan er bij et zijn. Net zoals we nu nog steeds de ontwikkelingen van de bierwereld en met name ook de belangen van de consument daarbij op de voet volgen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fiona de Lange

     Fred, ik vind PINT verder een goede vereniging maar om nu alle credits te pakken is wel heel veel. Ik denk namelijk ook, zeker kijkend naar Engeland, dat jullie ook al veel groter hadden kunnen zijn.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Jos

      Hoi Fiona,

      Druk doende, je zult nog van ons horen

        /  
     2. Fred Schiphorst

      Ik geef zeker PINT niet alle credits. Ik schrijf zelfs dat je het je af kunt vragen of het een (het toenemen van het aantal bieren) het gevolg is van het ander (de oprichting van PINT). Waar je het vandaan haalt dat ik alle credits naar PINT laat gaan is me dan ook nogal onduidelijk. Maar PINT is in elk geval al meer dan dertig jaar bezig met de biercultuur in Nederland. Dat kunnen weinig clubs ons nazeggen. Groot of klein: PINT is in de bierwereld een constante factor geweest. En inderdaad een heel goede vereniging ook.

        /  
     3. Fiona de Lange

      Fred, in jouw tekst staat “het feit is dat sinds de oprichting van PINT het weer de goede kant op gaat…. etc.”

        /  
     4. Fiona de Lange

      @Jos niet om vervelend te doen hoor.. maar iedereen doet zo zijn best, al die vrijwilligers daar ligt het absoluut niet aan. Echter dat “we zijn druk bezig en je zult nog van ons horen” hoor ik al jaren. Ik wacht met spanning af ;-) . Op naar de 10.000 leden.

        /  
     5. Jos

      Hoi Fiona,

      Je hebt groot gelijk. Trouwens doelstelling is over +/- 4 jaar 20.000 leden. Ambitieus maar dat moet ook denk ik

        /  
 4. André

  Om PINT alle credits te geven gaat inderdaad veel te ver. Je gaat bijvoorbeeld volledig voorbij aan de Alliantie van Biertapperijen, die samen met een flink aantal kroegen hard aan het werk is om speciaalbier bekend te maken bij een groot publiek.
  En niet te vergeten goede weblogs als deze, bestetotnutoe, de mannen van de biernavigatie, etc. Die laatste zijn iets minder lang bezig dan 25 tot 30 jaar, maar ze maken wel een vertaalslag van het (no offense) grijze-mannen gebeuren naar iets moderner 2.0 achtigs.

  Niks tegen PINT, maar om ze nou alle credits te geven..

    /   Beantwoorden  / 
  1. Jos

   Helemaal mee eens we kunnen het niet alleen geweest zijn. We doen het samen en moeten het samen blijven doen. Ook de resterende clubs en natuurlijk onze leden zullen nog van ons horen. Druk doende.

     /   Beantwoorden  / 
 5. Cees

  Volgens mij spelen er momenteel 2 dingen:
  1. speciale bieren in het algemeen worden populairder
  2. de ontdekkingsdrang naar andere en nieuwe bierstijlen wordt populairder

  Ik vind het moeilijk om in te schatten wat voor invloed verenigingen als PINT hebben gehad. Ik denk dat de revival van de afgelopen 10 jaar meer met internet te maken heeft. Internationaal gezien is daarbij zowel direct als indirect een grote rol weggelegd voor websites als beeradvocate en ratebeer. Verder zijn het de bierconsumenten en bierproducenten die over de grens hebben durven kijken, die mijns inziens het belangrijkst zijn geweest voor de ontwikkelingen van de afgelopen 10 jaar.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Jos

   Hiermee kan ik het ten dele eens zijn. Er zijn de afgelopen jaren toch zo’n 100 Brouwerijen in Nederland (de een zegt 80 de ander 120). Ik denk dat eigen bier eerst van prominent lid Peter en daarnaast de brouwers en abt er inderdaad ook veel aan bijdragen. Verder zijn er nog meer clubs die bier hoog hebben zitten net als PINT welke ook de nodige credit moeten hebben. Graag zou ik zien dat alle clubs die ik nog niet ken contact met me opnamen daar ik niet eens weet hoeveel of er zijn en waar ze zitten. Inventariseren kan wel maar is een haast onbegonnen zaak. Ik hoop het ten dele in elk geval voor elkaar te krijgen.

     /   Beantwoorden  / 
 6. Fred Schiphorst

  Fiona, het is inderdaad een feit dat het sinds die tijd de goede kant op gaat, maar nogmaals: ik zeg juist expliciet dat ik niet beweer dat dit alleen aan PINT toe te schijven is. Dat heb ik nog een keer herhaald ook. waarom je dan perse me in de schoenen wil schuiven dat ik wel beweer dat PINT alle credits moet krijgen is me duister. maar dat zal dan wel aan mij liggen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Fred, in je antwoord vroeg je mij waarop ik dit vandaan haal, dus geef ik antwoord. Ik wil je niets in de schoenen schuiven. Laat ik nogmaals afsluiten met hetgeen ik hierboven ook deed. PINT is een goede vereniging, op naar de 10.000 leden.. ehh ik bedoel 20.000.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.