Warm voorjaar goed voor krieken

Kriek bier wordt gemaakt van krieken, dat zijn donkere zure kersen. Zoals met alle kersen groeien die uiteraard aan een boomgaard. Dit jaar was het voorjaar erg warm waardoor de krieken extra goed hebben kunnen groeien. Wie denkt dat je al dit jaar kan profiteren van de goed gegroeide krieken heeft ‘t mis. (Foto: Brouwmeester Liefmans, Marc Coesens) 

Afhankelijk van het type bier worden de krieken na het plukken bewerkt en toegevoegd aan houten vaten lambiek die dan al 3 tot 18 maanden heeft gerijpt. Vervolgens zal het bier nogmaals 9 tot 24 maanden rijpen met de krieken waarna het wordt gefilterd en afgevuld. Overigens rijpt het bier nog door in de fles.

Liefmans zal de komende dagen zorgen dat dertig ton krieken uit de Gingelomse boomgaard worden geplukt en vervolgens worden verwerkt in Oudenaarde. Bij Liefmans Cuvée-Brut zal het bier zelfs tot 3 jaar rijpen in de tanks. Om ‘t nog iets ingewikkelder te maken, Liefmans werkt niet met Lambiek maar met een combinatie van oud bruin en Goudenband.

Dus over drie jaar in 2013 zal de goedgerijpte kriek pas echt te proeven zijn. Wellicht leuk om de komende jaren steeds een flesje te bewaren en te bekijken welke smaakverschillen te proeven zijn. Marc Coesens, brouwmeester van Liefmans, vertelt wat het weer met de krieken doet: “De krieken bevatten dit jaar veel meer sap en hebben minder water nodig gehad. De smaak is daardoor sterker.”

Ik ben toch wel erg benieuwd en ga eens vanaf nu ieder jaar een fles kopen om het verschil te kunnen proeven. Dan kunnen we niet als bij druiven, de kriekenjaren gaan beoordelen! Leuk.

Lees ook:Goede krieken investering?
Lees ook:Brouwerij Timmermans lanceert Oude Kriek!
Lees ook:14-7-’13: Proeverij oude spontane gistingsbieren
Lees ook:Spontane gistingsbierenproeverij geslaagd
Lees ook:Erik de Zwart proost op verjaardag met eigen bier

12 reacties op “Warm voorjaar goed voor krieken

  1. jan

    Warm en droog zorgen niet voor sappige krieken, maar wel zoetere. Tenminste, volgens de Jean-Pierre Van Roy van Cantillon. Sappige krieken zorgen voor een hoger, en zelfs bij Cantillon ongewenst, zuurgehalte. (en die maken tenminste serieus kriekenbier) :)
    Bron: Wild Brew (Jeff Sparrow)

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fiona de Lange

      Apart dat een brouwmeester dat zegt… Bedankt voor de toevoeging.

        /   Beantwoorden  / 
  2. Alexander

    ware het niet dat voor liefmans geen lambiek wordt gebruik maar vlaams oud bruin.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fiona de Lange

      Hoe kan de bierdrinker het nog begrijpen ;-) . Klopt als een bus. Naast oud bruin ook nog Goudenband. Ik zal er toch nog even een regeltje aan toevoegen in ‘t artikel.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Jan

        En goudenband is dan weer een schoolvoorbeeld van een Sterke Vlaamse Bruine :)

          /   Beantwoorden  / 
    2. Fred Schiphorst

      En dat het nog behoorlijk aangeziet wordt ook. Ik heb ooit de gelegenheid gehad om tijdens een Bedrijvendag in België het bier onversneden rechtstreeks uit de lagertank te proeven (de krieken lagen er nog in). Dat was wat mij betreft een stukje beter dan wat ze uiteindelijk in die flessen douwen. Volgens iemand van de brouwerij werd die pure kriek versneden met oudere jaargangen vlaams bruin. Ik kan me niet voorstellen dat daar die enorme zoetheid vandaan kwam…

        /   Beantwoorden  / 
      1. jan

        Ben ook benieuwd naar de bron van bovenstaand artikel. Veel vertrouwen in Liefmans hun ambachtelijkheid heb ik ook niet meer sinds ze zoetstof in de goudenband stoppen.

          /   Beantwoorden  / 
        1. Fiona de Lange

          De bronnen komen van Liefmans af via een persbericht/website.

            /   Beantwoorden  / 
  3. Jan

    Als bierliefhebber hoeft het trouwens niet ingewikkeld te zijn. De meest gangbare fruitbiersoorten zijn kriek-lambiek, (spreekt voor zich, kriekenbier (met vlaams oud bruin als basis) en de modernere blonde en witte rose bieren.
    Bij de kriek lambiek is het wel nog zaaks te letten op de het voorvoegsel “oude”, wat je garantie geeft op een ongezoet product.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fiona de Lange

      Dank Jan. Overigens zitten wij helemaal in ‘t bierwereldje hè. Dus wat voor ons eenvoudig is….

        /   Beantwoorden  / 
  4. jan

    Aan ons om het goed uit te leggen dan.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fiona de Lange

      Yes… helemaal gelijk!

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.