Daling Nederlandse bierconsumptie stagneert

In België daalde de bierconsumptie in 2010 met 2,8%, in Nederland is dat slechts 1%. Wij konden blijkbaar beter omgaan met de sneeuw in december 2010. Toch een mooie en veelgebruikte reden! We dronken vorig jaar 72 liter per hoofd van de bevolking in 2010 tegen 72,8 in 2009. Er werd door de Nederlandse brouwerijen 24 miljoen hectoliter bier gebrouwen. De totale binnenlandse afzet bedroeg 10 miljoen liter. De afzet van speciaal bier steeg met 10% naar 284.438 hectoliter.

Door de toename van de Nederlandse bevolking en slechts een marginaal lagere afzet van bier lijkt de daling, die in 2009 maar liefst 7,3% was ten opzichte van 2008, beperkt te blijven. De export van bier daalde in 2010 met 8,3 procent naar 14.104.725 hectoliter. In 2009 wat de daling 7,7 procent.

Alcoholvrij bier
Een mooie ontwikkeling in het biersegment wat zeker ook bijdraagt aan de stabilisatie van de bierconsumptie is de groei van alcoholvrij bier. Het is fantastisch om te zien hoe Bavaria dit segment weer nieuw leven heeft gegeven. Het groeide in 2010 met 18% naar 125.131 hectoliter. Uit onderzoek van Nederlandse Brouwers blijkt dat 56% van de bierdrinkers let op het alcoholpercentage. Maar liefst 30% van de bierdrinkers drinkt weleens alcoholvrij. 16% overweegt en wil het toch ook eens gaan proberen.

Het was mooi om te zien dat gisteren tijdens de presentatie van de cijfers het alcoholvrije bier gretig aftrek vond, terwijl vorig jaar iedereen elkaar nog een beetje voorzichtig aankeek bij het drinken van alcoholvrij bier. Overigens blijf ik erbij dat ook op dit product nog wel wat te winnen is. Er zit veel smaakverschil tussen de verschillende alcoholvrije biermerken. Na een smaaktest onder de verschillende merken was het verschil goed te proeven. Om de consument te (blijven) overtuigen van dit segment is, net als met alcoholhoudend bier, de kwaliteit een aandachtspunt. Overtuigend kan ik zeggen dat Bavaria echt het meest smaakvolle en frisse alcoholvrij bier maakt in vergelijkbaar met andere gangbaar verkrijgbare merken.

Het beste moment voor de bierliefhebber om alcoholvrij bier te drinken is uiteraard wanneer je de BOB bent. Bij vrouwen is dit als ze zwanger zijn. De brouwers steken in dit hernieuwde segment gezamenlijk 8 miljoen euro aan marketing. Dat is een stijging van 40% ten opzichte van 2009.

Volgens Cees-Jan Adema, directeur Nederlandse Brouwers, is het aandeel van alcoholvrij bier nog steeds beperkt als gekeken wordt naar het totale biersegment, maar wel groeiende.

Bron: Nederlandse Brouwers.

Lees ook:Nederlandse bierconsumptie in 2011
Lees ook:Bavaria realiseert omzetstijging in 2012
Lees ook:Bavaria lanceert nieuw alcoholvrij bier 0.0% Gold
Lees ook:Stop het biermarketing geweld
Lees ook:Duitsers drinken minder bier uit eigen land

8 reacties op “Daling Nederlandse bierconsumptie stagneert

 1. ruud van moorst

  Je hebt het over liters. Bedoel je niet hectoliters?
  Het lijkt me anders iets aan de magere kant.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Klopt inderdaad. In de cijfertjes van het biernieuws stond liter. Dat moesten dus inderdaad hl zijn en is bij deze aangepast. Bedankt voor de oplettendheid.

     /   Beantwoorden  / 
 2. karel

  Het rapport spreekt niet van “per hoofd van de bevolking”, maar van “De Nederlander die minimaal 1 keer per maand bier drinkt.”
  Beetje copy /pasten van Nu.nl is nooit een goed idee Fiona

    /   Beantwoorden  / 
 3. karel

  Jouw bron linkt nochtans naar het onderzoek zlef, in PDF formaat. Als je zelf iets wil concluderen lijkt het me dat je dat eerst leest.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Je bent in de war met de resultaten van het nationaal bieronderzoek en de algemene cijfers over de bierconsumptie in Nederland….. De eerste resultaten gaan inderdaad alleen over de consumenten die bier drinken ;-)

     /   Beantwoorden  / 
 4. Fiona de Lange

  Karel, nogmaals lees zelf de tekst nou eens. In het stuk staat letterlijk ‘consumptie per hoofd van de Nederlandse bevolking’. Dit staat ook netjes in het biernieuws en het persbericht van Nederlandse Brouwers. Ik ga verder niet meer in discussie.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Louis Klaassens

  “Er werd door de Nederlandse brouwerijen 24 miljoen liter bier gebrouwen. De totale binnenlandse afzet bedroeg 10 miljoen liter. De afzet van speciaal bier steeg met 10% naar 284.438 hectoliter. ”

  Dan werd er dus meer speciaalbier gebrouwen dan dat er in totaal aan bier werd gebrouwen! Dat kan niet. 284.428 Hecto is 28.443.800 liter.

  Louis

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.