Nederland voorbeeldfunctie voor alcoholbeleid?

De WHO-gezondheidsorganisatie heeft Nederland een laag risicoprofiel gegeven op het gebied van alcohol. Net als België, Duitsland, Frankrijk en Italië. Dit betekent dat de risico’s op  alcoholgebied in Nederland minimaal zijn. Ons land is stabiel en het alcoholbeleid werpt vruchten af. De afgelopen maanden is in het nieuws veel aandacht besteed aan de stijgende comazuipers in Nederland.  

“Uiteraard is ieder geval er één teveel echter laten we ook eens benadrukken dat het om een kleine groep jongeren gaat. Deze groep moet geen norm worden waarop we beleid gaan maken.”, aldus Cees Jan Adema directeur Nederlandse Brouwers. Daar ben ik het helemaal mee eens. Het is hetzelfde principe als in een organisatie waarin een paar rotte appels zitten. Als de directie alleen maar naar die paar ‘probleemgevallen’ kijkt, zal al het goede vergeten worden en wordt het probleem steeds groter. Want blijkbaar krijg je veel aandacht als je zoveel gaat drinken.

Laten we de cijfers er even bijpakken. De alcoholconsumptie tussen de 6 en 12 jaar is in 2010 gedaald. En de maandconsumptie van alcohol van 16 jarigen is stabiel. Het nieuwe aangenomen alcoholbeleid is een goede aanvulling op het huidige beleid. De cijfers wijzen uit dat 50% van de jongeren thuis alcohol drinkt. De maatschappelijke verantwoordelijkheid ligt daarom ook voor een groot deel bij de ouders zelf. 

Landen waar op dit moment echt problemen zijn op alcoholgebied zijn de Scandinavische en Oost-Europese landen. In Nederland geloven wij niet alleen in het steeds strenger maken van de regels. Er moet een dialoog blijven tussen consument, overheid en het bedrijfsleven. Ons beleid blijkt hierin succesvol. Door een combinatie van overleg, voorlichting, aankoopbeperking, verbruiksbeperking en reclameregulering boeken we gezamenlijk goede resultaten. Wellicht een mooie blauwdruk die als voorbeeld ook in andere landen toegepast kan worden. Laten we daarom ook eens kijken naar wat er allemaal goed gaat, daar trots op zijn en niet alleen de focus leggen op die paar rotte appels.

Voor we het weten zitten we in een neerwaartse spiraal door steeds maar aandacht te geven aan die hele kleine groep jongeren waarmee 83% van de jongeren nu niet eens geassocieerd wil worden. Keep up the good work!

Lees ook:Waarom nu weer leeftijdsgrens verhogen?!?
Lees ook:Zou de Take Zero actie werken?
Lees ook:Nederlanders drinken 1 glas alcohol per dag
Lees ook:Comazuipers drinken veel gedistilleerd
Lees ook:Alcoholbeleid werkt toe naar tabaksbeleid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.