Hopla: een Nederlands bier om trots op te zijn

Afgelopen zondag tijdens het Biermatinee in Oisterwijk is het eindelijk gelukt om de Hopla te proeven van Brouwerij de 7de Hemel uit Limburg. Tijdens het KBC festival in Den Bosch was ik er helaas niet meer aan toegekomen waardoor dit bier bovenaan mijn verlanglijstje stond. Met name omdat ik had vernomen dat dit bier echt een mooi bier was. En ze hadden gelijk.  

De Hopla is een prachtig voorbeeld van een ‘Amerikaans bier’ door de hopcombinatie. Je proeft de sterke hopsmaken waarbij het je doet denken aan Dry hopping. Echter bij navraag kwamen alle smaakeffecten volgens de 7e hemel echt uit de verschillende Amerikaanse hopsoorten. (red. naderhand blijkt dit dus onjuiste informatie te zijn geweest en heeft wel degelijk dry hopping plaatsgevonden) De geur is fruitig en zeker ook sterk, scherp citrusachtig.

In het bier proef je veel verschillende smaken, wat ‘m ook complex maakt. Een fruitige, moutige aanzet gevolgd door een combinatie van zoet én bitter. In de nasmaak blijft de bitterheid zeker hangen en voert het de boventoon. Wie van een fris en bitter bier houdt heeft aan de Hopla een goede. Het alcoholpercentage is 7,5%. Een bier dat mooi meeloopt in de bittere trend, goed in balans en divers van smaak. Een Nederlands bier om trots op te zijn.

Lees ook:Brouwerij De 7e Hemel lanceert Paddenstoelenbier!
Lees ook:Het Kapittel Prior: pittig, fris bier
Lees ook:Overjarige Eem Bitter: Verrassend goed!
Lees ook:Victoria Bitter: lekker en grappige commercial
Lees ook:Welke smaak wil jij meer in bier in 2013?

31 reacties op “Hopla: een Nederlands bier om trots op te zijn

 1. Geroen

  Even toch dit artikeltje doorprikken . . .
  Want de bieren van de 7de hemel zijn inderdaad bijzonder lekker
  maar ze worden allen in België gebrouwen te Lochristi bij de Proefbrouwerij én brouwer Dirk Naudts maakt voor die mensen hele goeie bieren.
  De Hopla zelf heb ik nog niet kunnen degusteren.
  (ps: Kijk maar eens goed naar de vaatjes van de 7de hemel)
  Geroen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Beste Geroen, je hebt helemaal gelijk hoor! Er wordt gebrouwen in Lochristi. Echter het recept is toch Nederlands ;-) . Dus ik wil toch de makers van de samenstelling van het recept hierin een compliment geven.

     /   Beantwoorden  / 
 2. Karel

  “Je proeft de sterke hopsmaken waarbij het je doet denken aan Dry hopping. Echter bij navraag kwamen alle smaakeffecten echt uit de verschillende Amerikaanse hopsoorten. ”

  Wat bedoel je precies, het een sluit het ander uit?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Ja. Met woorden is het lastig omschrijven hoe ik ‘t exact herken. Zit een scherpe hopsmaak aan de hopla. Deze scherpe smaak komt meestal doordat ze gebruikmaken van dry hopping (achteraf toevoegen van hop). Volgens de heren was dit met de Hopla niet gebeurd en kwam de hopsmaak dus gewoon voort uit de hoppen die tijdens het brouwproces zijn gebruik.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Fred Schiphorst

    Ik denk dat je nu net de aanvulling geeft die in het oorspronkelijke stuk miste “die tijdens het brouwproces werden gebruikt”. Voeg dat toe achter “Amerikaanse hopsoorten” en het is volgens mij kristalhelder. Nu kan de argeloze lezer denken dat Amerikaanse hopsoorten nimmer bij dry-hoping gebruikt worden en dat bedoelde je duidelijk niet.

      /   Beantwoorden  / 
 3. Geroen

  Fiona: Daar is uiteraard niets verkeerd mee,
  integendeel. Persoonlijk vind ik het enkel spijtig dat er heel wat bieren op de markt komen waar de productieplaats niet op is vermeld
  en zo krijgt de consument soms een verkeerde indruk.
  Bvb als je de biertjes van de 7de hemel op brouwerij waar ze gebrouwen worden klasseert zijn het Belgische bieren . . .

    /   Beantwoorden  / 
  1. Cees

   Begin jij nou ook al? Ik vind het flauwekul om bieren te rangschikken naar het land waar ze uit de ketel komen. In “belgische bieren” wordt vaak sloveense en tsjechische hop gebruikt: zijn het dan sloveense of tsjechische bieren? Nee natuurlijk niet. En denk je dat de hoofdbrouwer overal zelf in de ketel staat te roeren? Nee natuurlijk niet. Is het dan nog wel ‘zijn’ bier? Het gaat om wie het recept bedenkt; uit welke ketel het komt en wie er met de roerstok heeft geroerd is irrelevant.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Fiona de Lange

   Geroen, dat is natuurlijk wel weer een hele vergaande conclusie. Is Heineken dat in Zuid-Afrika of Azië wordt gebrouwen dan ook ineens een Zuid-Afrikaans of Aziatisch bier? Het komt natuurlijk op de samenwerking en het ‘licentie’-brouwen aan. Maar Cees het brouwen is wel degelijk relevant. Want uiteindelijk is het ook een heel belangrijk vak om er continu voor te zorgen dat het steeds hetzelfde bier wordt.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Cees

    Brouwen is absoluut vakmanschap! En je kan natuurlijk niet de eerste de beste koekenbakker in de pot laten roeren, dat is helemaal waar. Beide aspecten (een goede brouewr en een goed recept) zijn absoluut nodig voor een goed bier. Maar het gaat er mij in dit deel van de discussie om, van wie het bier is: de brouwer of de receptmaker? De hoofdbrouwer bedenkt en coordineert het geheel, en de assistent-brouwers voeren het uiteindelijk uit. Dat betekent niet dat de hoofdbrouwer geen aanspraak kan maken op de credits van het bier toch?
    Af en toe is gewoon een ongenuanceerde uitspraak nodig om een punt te maken ;-)

      /   Beantwoorden  / 
  3. Fred Schiphorst

   Ik heb daar eens een gesprek met Michel Ordeman over gehad. Bij de proefbrouwerij kun je je afvragen of het werkelijk zo relevant is dat het bier in België gebrouwen wordt. Punt is namelijk dat het “vakmanschap” helemaal is komen te liggen bij degene die het recept op stelt en veel minder bij degene die daadwerkelijk op de brouwerij aanwezig is. Die hoeft het recept alleen maar in te toetsen en de brouwerij doet het werk verder. Dan kun je misschien nog niet elke koekenbakker aan die knoppen zetten, al was het maar omdat iemand in de gaten moet houden of alle apparatuur wel netjes doet wat het recept voor schrijft. Maar de man achter de knoppen is veel minder brouwer en meer operator geworden. Dat laatste is overigens een heel eerzaam beroep.
   In het concrete geval van de 7 heuvelen hangt het er wat mij betreft dus vanaf wat de proef moet doen: een opgeschreven recept simpel uitvoeren of daadwerkelijk het (mede) ontwikkeld. In het eerste geval maakt het niet zoveel uit wie het waar heeft gebrouwen, in het tweede veel meer.

     /   Beantwoorden  / 
 4. Kitty Hendrix

  Graag een aanvulling op deze reactie:
  Brouwerij de 7de Hemel heeft het recept ontwikkeld en door de Proefbrouwerij laten uitvoeren. Het laatste heeft de Proefbrouwerij uitstekend gedaan. Met bewaking van de kwaliteit die zij altijd garanderen. Toch wel iets meer dan koekenbakker, die veel meer dan bekend, voor Nederlandse brouwerijen deze kwaliteit levert.
  De Hopla kreeg haar verleidelijke aroma van verschillende Amerikaanse hoppen, waarmee de geur fruitig, bloemig en citrus als een parfum de neus verwent. Deze geur komt naast de aromahop, ook door de dryhopping van de Hopla.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Beste Kitty, Hoe is het dan mogelijk dat jullie in Oisterwijk aangeven geen gebruik te maken van dryhopping? Ik kon mij het al niet voorstellen en heb het 2x expliciet gevraagd. Dat vind ik echt heel jammer!

     /   Beantwoorden  / 
   1. Kitty Hendrix

    Beste Fiona
    Je schrijft “Volgens de heren was dit met de Hopla niet gebeurd en kwam de hopsmaak dus gewoon voort uit de hoppen die tijdens het brouwproces zijn gebruik.” Wij van de 7de Hemel en bedenkers van de Hopla hebben in dit bier een combinatie van diverse hoptechnieken gebruikt, waarvan dryhopping er een was. Mocht dit naar jou toe niet duidelijk zijn gecommuniceerd, dan is dat spijtig om te horen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fiona de Lange

     Beste Kitty, bedankt voor je reactie. Ik had inderdaad 2x gevraagd of er echt geen dry hopping was gebruikt waarop ik een duidelijke ‘nee’ kreeg. Het is wel belangrijk zeker tegenover iemand die erover schrijft, ook dat had ik kenbaar gemaakt, dat ze de juiste info verstrekken. Anders lezen die duizenden lezers per dag hier iets dat onjuist is..;-) en dat wil ik oh zo graag voorkomen. Genoeg erover, het is en blijft een prachtig bier!

       /   Beantwoorden  / 
  2. Geroen

   Kitty dat ze dat uitstekend doen is algemeen geweten, Dirk Naudts is écht wel een krak in zijn vak. Wat men hier of ook bij ons soms durft beweren. . .
   Er worden héél wat topbieren gebrouwen daar in Lochristi, laat daar géén twijfel over bestaan. Bvb Aaiîejee voor Leiden is ook zo’n prima gemaakt bier bij de ‘Proef’.
   Groeten en ik ga de Hopla zeker proeven de komende weken !
   Maar wij van zythos in België hopen dat er ooit een wet komt waarbij de consument op het etiket kan zien waar het gebrouwen is (onafgezien wie er het recept heeft ontwikkeld). Hoe eerlijker de info hoe beter ook voor de opdrachtgever in dit geval brouwerij de 7de hemel .

     /   Beantwoorden  / 
   1. Fred Schiphorst

    Toch jammer dat je niet in gaat op mijn betoog. Als een brouwerij van a tot z is geautomatiseerd en het dus een kwestie is van het recept juist invoeren en vervolgens bewaken dat de automaat alles uitvoert zoals gepland, wat is dan nog de invloed van die brouwer? Wat is het verschil tussen de huidige situatie en wanneer de 7 heuvelen dat recept zelf zou invoeren in de computer? Met andere worden wat is eigenlijk de waarde van het vermelden van de proefbrouwerij als locatie waar de computer staat? Ik ben nog niemand tegen gekomen die me dat heeft kunnen uitleggen.

    Als er “met de hand” gebrouwen wordt is het natuurlijk anders, maar ik heb begrepen dat we het daar hier niet over hebben. Verder staat een en ander los van het vakmanschap van de brouwer in Lochristie. Ik weet dat hij ook zelf bieren ontwerpt, dus dat vakmanschap staat bij mij buiten kijf.

      /   Beantwoorden  / 
 5. Freek Ruis

  Mooie en relevante discussie. Ook bij ons is er sprake van een samenwerking over de grenzen heen. België is zo dichtbij dat je er slechts iets vroeger voor op hoeft te staan. Belangrijker dan de plaats van brouwen vind ik de mensen die erbij betrokken zijn. In ons geval onder anderen een Belg die een jarenlange opleiding tot brouwmeester heeft doorlopen, gevolgd door nog eens jarenlange praktijkervaring. Dan ben je blij en trots dat hij zich voor het bier inzet en meedenkt hoe het beste resultaat te bereiken.
  Ook vroeger werd er niet gestopt aan de grens; de tweede brouwer van de Witte Klavervier (1655) was Johann von Lingen, waarschijnlijk uit Lingen, Duitsland. Wij zetten niet alles op het etiket, (wie leest die lappen superkleine lettertjes?) maar wel op de website.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fred Schiphorst

   Er zijn mensen die het wel lezen en PINT regio Noord-Holland heeft met haar springhop aangetoond dat het mogelijk is om in elk geval op een grote fles een etiket te maken dat mooi, leesbaar en informatief is. Leverde ons ook de volle 100 punten in de nieuwe telling voor de etiketactie op. In de oude maar 92, omdat de brouwer (Dampegheest) geen flessen retour neemt en we dat trouwhartig op de fles vermeld hadden. De nieuwe telling let alleen op de informatie op het etiket en die was wel heel ok. Het kan dus wel.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Cees

    Is er zoiets als rate-etiket? Op welke basis worden punten uitgedeeld dan eigenlijk?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fred Schiphorst

     PINT kent al jaren een beoordelingssysteem voor etiketten. Aan de hand van de informatie op etiketten geven ze punten en de resultaten verschijnen in PINT nieuws. Meestal is dat weinig soeps overigens. Ik ken de puntentelling niet uit het hoofd, maar het varieert van simpele dingen als het vermelden dat het om bier gaat tot zaken als een volledige ingrediënten declaratie en EBU en EBC. Je zou via [email protected] om de exacte telling kunnen vragen.
     Overigens weet ik dat OBP voor die club werd opgeheven ook een dergelijke actie had. Misschien iets voor Zythos om die draad weer op te pakken? Het mooist zou het zijn als er een EBCU brede actie zou komen, maar dat zal vast een droom blijven…

       /   Beantwoorden  / 
     1. Cees

      Is er ook nog een jaarlijkse verkiezing ofzo? Ik ben wel benieuwd, hoe de goedgewaardeerde etiketten er uit zien.
      Ik vind het altijd wel grappig om te zien, die etiketten van (thuis)brouwers. Om eerlijk te zeggen, vind ik het gros namelijk niet om aan te gluren. Wellicht dat mijn etiketten ook niet bij iedereen in de smaak vallen, maar goed :-)

        /  
 6. Fred Schiphorst

  @Cees: Er is geen jaarlijkse verkiezing, eens per twee maanden worden een aantal etiketten getoetst en de uitslag daarvan vind je in PINT nieuws. Het gaat dan overigens om bieren van professionele brouwers, niet om thuisbrouwers. Verder wordt er verder niet op schoonheid en dergelijke gelet, puur op de informatie. PINT vindt namelijk dat een consument recht heeft op goede informatie over het bier en dat is uitgewerkt in de etikettenactie.

    /   Beantwoorden  / 
   1. Cees

    Hehe, leuke selectie etiketten. Als dat de 10 ‘mooiste’ zijn, dan vraag ik me dus af wat de criteria zijn ;-)

      /   Beantwoorden  / 
    1. Harry Pinkster

     Belangrijk om te weten is dat elke brouwerij zelf een etiket mocht inzenden. Lang niet alle brouwerijen hebben meegewerkt. (Best wel jammer gezien de moeite die Aad er ieder jaar weer voor doet).
     De inzendingen moesten voor 16 april jongstleden binnen zijn bij de BAV. Tijdens de voorjaarsbeurs van de BAV, dit jaar in Groningen, konden de bezoekers kiezen uit de 40 ingezonden etiketten.
     Ik heb natuurlijk ook gestemd, mijn favoriet zit bij de laatste 10 en moet vooral qua authenticiteit, maar ook informatie, hoge ogen scoren!

       /   Beantwoorden  / 
 7. Freek Ruis

  Vanuit het historische perspectief van het bier zijn de staten Nederland en België nog maar net ontstaan. Ook zullen ze waarschijnlijk eerder verdwijnen waar het bier blijft. Bepalend was dat de belastingwetgever, met name de Paus en zijn Bisschoppen, de kloosters en abdijen vrijstelling van belasting verleende en de anderen volop belastte. Naast deze belastingen was er een woud van regelgeving die de ondergang van de vele niet-religeuze brouwerijen bevorderde. Ook nu wordt hier weer gepleit voor allerlei onzinnige regeltjes.

  Het is de mens die het verschil maakt, de brouwmeester en niet de geografische locatie en de computers en machines. Ook al wordt er in Duitsland, China of voor mijn part in outer-space gebrouwen. Het echte verhaal over de specifieke brouw en de mensen erachter kan bij ons precies worden nagelezen op de website. Dat computergestuurde brouwerijen een groot verschil zouden maken is onjuist omdat altijd rekening moet worden gehouden met verschillen tussen oogsten en andere variabelen in ingrediënten. Computers kunnen veel, maar dat kunnen ze niet.

  Wij en vele collega nano-brouwerijen werken met zulke kleine volumes dat er veel meer etiketten worden gedrukt dan er bier wordt gebrouwen. Veranderd er dan dus een detail, kun je al je etiketten weer weggooien en gaat je kostprijs weer omhoog. Verplicht alles op het etiket vermelden is gewoon een heel slecht idee. Echte informatie is niet met een paar verplichte regeltjes te geven maar levert op een website, of hier op het blog, een mooi verhaal op.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fred Schiphorst

   Het is niet nodig om etiketten meteen met duizenden tegelijk te laten drukken, hooguit is het per etiket wat duurder als je kleinere hoeveelheden bestelt. En je kunt je afvragen of een brouwer die zijn klanten serieus neemt moet gaan bezuinigen op voorlichting aan klanten.
   Ik heb geen smartphone en kan mobiel maar moeilijk internette. Ik kan wel op een etiket van een bierfles kijken waar ik ook ben. Informatie hoort dus wat mij betreft op een etiket te staan en wie dat “onzinnige regeltje” noemt doet daarmee wat mij betreft de consument onrecht aan. Ik ben blij dat PINT aandacht aan de bieretiketten besteedt en dan niet aan hoe mooi ze zijn, maar wat voor zinnige informatie er op staat. Ik zou dan ook het liefst zien dat een verplichting helemaal niet nodig is, maar dat brouwers zelf in gaan zien dat het belangrijk is om je klanten juist voor te lichten en dat te doen op een plak waarvan je zeker weet dat ze die bij den hand hebben: de fles zelf. Daar schiet ik meer mee op dan dat ik nog eens allerlei websites moet gaan zoeken om te weten te komen met wat voor een bier ik te maken heb.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Freek Ruis

    En wat moet dan op het etiket komen? De naam van de brouwmeester? Of heb je mijn post helemaal niet gelezen?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fred Schiphorst

     Bij welke brouwerij het bier gebrouwen is zou er wel degelijk op moeten. Wan in tegenstelling tot wat je zegt is de brouwinstallatie wel degelijk van invloed op het bier. Een brouwer die wel eens van installatie veranderd is kan daar over mee praten.
     Verder kan ik nog wel een aantal zaken noemen die wat mij betreft op het etiket zouden moeten komen te staan. Naast de wettelijke verplichte zaken als alcoholpercentage en inhoud ook de gebruikte ingrediënten, stamwortgehalte, EBC en UBU, of het bier is gefilterd, of het is gepasteuriseerd. Of nagisting op fles heeft plaatsgevonden, brouwdatum, een bewaaradvies en voorspelling over de ontwikkeling van het bier, een advies over het uitschenken (bijvoorbeeld met achterlating van het gistdepot), de aanbevolen drinktemperatuur en het aanbevolen glas.
     Kortom: informatie waar je als consument wat aan hebt. Daarentegen mag de door sommige (grote én kleine) brouwerijen gebruikte wollige taal over ambachtelijk brouwen volgens klassiek recepty en zo wel weg blijven. Dat spaart dan weer wat ruimte.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Freek Ruis

      Hee, dat kan ik nog wel begrijpen. Ik dacht alleen dat we het over de vermelding Made in Belgium hadden; dat slaat nergens op natuurlijk.
      Als wij weer toe zijn aan nieuwe etiketten zal ik weer eens goed kijken wat we kunnen doen:)

        /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.