Rouge, red of rood?

Terwijl sommige experts zeggen dat de hoogtijdagen voor fruitbieren voorbij zijn, kan de bierliefhebber genieten van het één na het andere nieuwe rode (fruit)bier. Alleen al aan de hand van de omzetstijging bij deze bieren, lijkt mij een nieuwe ‘red’, ‘rood’ of ‘rouge’ trend geboren. Ik denk dan ook dat deze markt pas in de kinderschoenen staat. Eenduidig is de biersmaak echter nog niet en de verwarring kan groot zijn. Niet alle rouges zijn namelijk even fruitig van smaak en ze hebben een ander stijl dan de fruitbieren. 

In de voorbije jaren kwamen bijvoorbeeld Kasteelbier Rouge en Delirium Red op de markt. Dit zijn slechts een tweetal bieren uit de rouge-serie. De vraag naar deze fruitige versie van het speciale bier groeit enorm. Zo bereikte het Kasteelbier Rouge van brouwerij Van Honsebrouck een afzetgroei van 58% en is ook de Delirium Red van Brouwerij Huyghe een explosieve groeier. Niet alleen het feit dat deze bieren het ontzettend goed doen maar ook de landen waar het bier gedronken wordt zijn interessant. Zo gaat het bier van Van Honsebrouck vooral naar Israël en doet Brouwerij Huyghe hele goede zaken in Frankrijk. Het land waar volgens Alain De Laet, CEO van de brouwerij uit Melle, de eerste vraag voor een Red-versie vandaan kwam.

Wellicht ligt de sleutel van de groei van het bier in het biertype zelf. Het is namelijk eerder een fruitig bier dan een fruitbier. De manier van brouwen is namelijk compleet anders. Zo wordt Kasteelbier Rouge bijvoorbeeld gemaakt door Kasteelbier Donker te mengen met een kersenlikeur. Het heeft dus niets te maken met het toevoegen van krieken of kersen aan lambiek. Iets wat natuurlijk voor de nodige verwarring kan zorgen bij de consument. Niet alleen de smaak is anders maar ook het alcoholpercentage. Gemiddeld hebben de rouges 8% alcohol. Overigens kan ook weer verwarring ontstaan met het eerste bier van Chimay, de Rouge. Wat weer een heel ander, wel met fruitige smaaktonen, type bier is. Interessant om de ontwikkelingen de komende jaren te volgen!   

Bron: o.a. Nieuwsblad.be

Lees ook:Kasteelbier bruin: een echte dessertbier
Lees ook:PALM lanceert Rodenbach Caractère Rouge ook in 2012
Lees ook:ABT-bier van de maand: Chimay Rouge
Lees ook:Nieuw Kasteelbier op de markt!
Lees ook:Tradities van het mixen van bier

Eén reactie op “Rouge, red of rood?

 1. Geroen

  Zo kwam brouwerij Du Bocq onlangs ook nog met een Gauloise Rode vruchten
  (inderdaad ook 8% alc. vol.) op de markt . . .
  Maar ik heb hem nog niet kunnen proeven.
  De 2 bieren die hierboven worden genoemd zijn voor mij persoonlijk té zoet. Maar ieder zijn mening natuurlijk.
  Geroen. (die de voorkeur geeft aan bitter)

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.