Tweedeling dreigt in Deense bierwereld

De Deense bierwereld schudt op zijn grondvesten zo laat Cees Weeterings weten via een ingezonden artikel! Een van de meest toonaangevende Deense brouwers, Mikkeller, heeft aangekondigd samen met de Deense bierimporteur & -distributeur Drikkeriget een eigen festival te gaan organiseren, waarbij de crème de la crème uit de brouwwereld uitgenodigd zal worden. Nu is dat op zich geen verrassend nieuws, maar wel dat dit festival hoogstwaarschijnlijk gaat plaatsvinden op hetzelfde tijdstip als het jaarlijkse bierfestival van de Danske Ølentusiaster (de Deense PINT), het Copenhagen Beer Festival.

“Het nieuwe bierfestival zal Copenhagen Beer Celebration gaan heten en gaan plaatsvinden op 11 en 12 mei 2012. Een 20-tal invloedrijke brouwers uit binnen- en buitenland (van Denemarken) wordt uitgenodigd en de eerste naam is al bekendgemaakt, namelijk Three Floyds uit de USA. Naast het bier zal er uitgebreid aandacht worden gegeven aan de combinatie met eten. Verschillende topkoks uit Denemarken zullen acte de presence geven en hun favoriete combinaties laten proeven. Zoals op dit blog al vaker beschreven is “bier en spijzen” een hot item en de Denen spelen daar ook handig op in. Slechts 1000 tickets per dag zullen beschikbaar zijn, dus fanatiekelingen zullen er snel bij moeten zijn. En waarschijnlijk zullen ze ook flink in de buidel moeten tasten hoor ik uit Deense kringen.”

“Ik heb direct even contact gezocht met een aantal Deense vrienden en de reacties vanuit de Deense bierwereld zijn gemengd. De een vindt het een fantastisch initiatief, dat de Deense bierwereld naar een hoger plan kan brengen. Prachtige bieren in combinatie met eten van topkwalitieit zal te krijgen zijn. Maar ook de kanttekeningen worden veelal geplaatst: het riekt elitair en arrogant, aldus Henrik Papso, een vooraanstaand bierliefhebber en lid van het organiserend comité van het Copenhagen Beer Festival. Mikkeller heeft aangekondigd het grote festival in Kopenhagen expres links te laten liggen en de aandacht en het imago voor het Copenhagen Beer Festival zal ongetwijfeld een deuk op lopen. Ook voor de brouwerijtjes, die geen uitnodiging zullen ontvangen van Mikkeller, maar die wel hetzelfde publiek aan willen spreken, is dit natuurlijk zeer slecht nieuws.

Genoeg te beleven daar in Denemarken dus. We houden u op de hoogte!”, aldus Cees Weeterings.

Bronnen: beerticker.dk, mikkeller.dk, ratebeer.com

Lees ook:Ølfestival København 2011
Lees ook:Mikkeller opent bar in San Francisco
Lees ook:28-9 en 29-9-’12: Borefts bierfestival
Lees ook:Borefts Bierfestival Bodegraven van start gegaan
Lees ook:Eerste Abbey Beer Festival in Nederland

7 reacties op “Tweedeling dreigt in Deense bierwereld

 1. mark

  Ik ga er wel heen! :)
  Maar het zou beter zijn als de festivals niet tegelijk waren. Is er meer te bezoeken.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Cees

  Zoals te verwachten, valt het Copenhagen Beer Festival van de Deense Olentusiaster in 2012 op donderdag 10 mei tot en met zaterdag 12 mei.
  3 dagen, 2 festivals. Ik heb ze al in de agenda staan!

    /   Beantwoorden  / 
 3. Frans Ruiter

  Jammer. Wij (PINT Regio Noord-Holland) houden juist altijd rekening met andere bieractiviteiten. Dat is een kleine moeite. Is er iemand die kan achterhalen waarom Mikkeller dat doet? Afgelopen mei waren ze gewoon nog aanwezig op het Copenhagen Beer Festival.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Cees

  Wat ik begrijp, is dat de organisatoren het algemene festival steeds meer een festival vinden voor populaire mensen, die er meer voor de gezelligheid zijn en om dronken te worden, en absoluut niet voor (de kwaliteit van) het bier komen. Mikkeller wil weer dat het bier op de 1e plaats komt te staan.
  Ik vind het ergens wel jammer, dat ze het gelijktijdig laten plaatsvinden, maar aan de andere kant kan ik nu makkelijker naar allebei de festivals. 1 of 2 dagen naar de een, en 1 of 2 dagen naar de ander. Het glas is halfvol zullen we maar zeggen! ;-)

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frans Ruiter

   Tja, voor buitenlanders is er wel wat voor te zeggen inderdaad. Maar of dat de reden is voor het gelijktijdig plaats laten vinden?

     /   Beantwoorden  / 
   1. Cees

    Ik herhaal: Wat ik begrijp, is dat de organisatoren het algemene festival steeds meer een festival vinden voor populaire mensen, die er meer voor de gezelligheid zijn en om dronken te worden, en absoluut niet voor (de kwaliteit van) het bier komen. Mikkeller wil weer dat het bier op de 1e plaats komt te staan. :P

      /   Beantwoorden  / 
 5. Alexander

  Beetje late reactie.

  dit weekend is erg druk qua bier:

  1) Boerfestival van het Nederlandse Bier 12/5
  2) Bierfestival in Keulen 12/13

  keuzes keuzes.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.