In Memoriam Wim Geenen

Navolgend In Memoriam is geschreven door Jack Verhoek:
Op vrijdag 8 juli jongstleden hebben we in Neer bij Roermond, met zo ongeveer de hele Nederlandse Brouwerswereld, Wim Geenen begraven. Het was een indrukwekkende en droeve plechtigheid. Wim, een brouwer in hart en nieren, is helaas veel te vroeg heengegaan. Hij was een Bourgondiër, een markante persoonlijkheid die als geen ander kon relativeren en ons allen met een kwinkslag weer met beide benen op de grond deed belanden.

Tijdens de Open Brouwerijdag in september 2010 liep hij trots rond, vooral omdat hij zag hoe zijn zoon Bernd enthousiast meehielp. Hij liet me zien hoe de verbouwing straks tot een metamorfose zou leiden. Hij heeft het helaas niet meer mogen meemaken. 

Bij de vele gesprekken die ik met hem mocht hebben, kweet hij zich snel van de zakelijke kant, waarna we de bespreking voortzetten in een mooi restaurant met een goed glas bier. Wim genoot van het leven, maar twijfelde soms aan zijn kunnen. Hij kon fantastisch speechen, maar was dagen tevoren al zenuwachtig over het feit dat hij moest optreden. In de vergaderingen met de andere brouwers kon hij zaken scherp analyseren, al was hij zich bewust van de rol die een kleinere brouwer in dit gezelschap speelt. Als het erop aankwam verkondigde hij zijn mening.

De Brewers of Europe presenteerden onlangs een studie waaruit het belang blijkt van de brouwers in hun gemeenschap. Als je door het condoleanceregister voor Wim heenscrolt, zie je hoeveel verenigingen, schutterijen, harmonieën en andere organisaties en personen die een rol spelen om mensen bij elkaar te houden en te binden, hun waardering voor Wim en voor zijn Brouwerij Lindeboom uitspreken. Ook veel horecabedrijven nemen de moeite om zijn familie en zijn collega’s van Lindeboom te condoleren. Tijdens de begrafenisplechtigheid speelde het schuttersgilde (uit 1512!), de Bussen-Schutten, compleet met muziekkorps, een indrukwekkende rol. De rol van Wim als beschermheer werd tijdens de mis uiteengezet.

Ik kreeg ooit van Wim een uitnodiging om de OLS in Neer bij te wonen. Motto: “Gaer Nao Naer”. Zonder verdere uitleg over deze afkorting. Dus zoek je dat op via google en dan blijkt dat er onder de patronage van onze vorstin en de Koning der Belgen jaarlijks een Oud Limburgs Schuttersfeest wordt gehouden. De parade der harmonieën en schutterijen – waaraan meer dan 150 korpsen uit beide landen meedoen – is een feest voor het oog en voor het oor. En als je dan ook nog de gast van Wim bent, weet je dat je die dag niets te kort komt. Na de parade volgt het eigenlijke doel van dit feest. Welke schutterij weet het best het doel te raken. 41 schutterijen streden om de eer. Meer dan 60.000 toeschouwers waren getuige en meer dan 1500 vrijwilligers leidden alles in goede banen.

Wim, vanuit de hemel kijk je tevreden neer op je mooie brouwerij, op je geweldige medewerkers, op je zoon, je moeder en de rest van je familie. Je hebt van het leven genoten, met al zijn ups en downs, die je niet bespaard zijn gebleven. Jouw levensinstelling was dat een glas halfvol was en nooit halfleeg. Het Bier van Hier verliest zijn grote inspirator. Zijn levenswerk zal ongetwijfeld in zijn geest worden voortgezet!

Jack Verhoek
12 juli 2011

Lees ook:Directeur bierbrouwerij Lindeboom overleden
Lees ook:Bierbranche zamelt nu al 55.000 euro in voor Geniet en Geef-actie
Lees ook:Brouwerij Lindeboom opent 3 mei nieuwe brouwzaal
Lees ook:ABT bier van de maand: Dwarsboom Amber
Lees ook:Venloosch Alt bestaat 30 jaar

Eén reactie op “In Memoriam Wim Geenen

  1. Bernd

    Een mooi geschreven stuk.
    Complimenten naar Jack.

    Gr Bernd Geenen

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.