St. Bernardus Abt 12 versus Westvleteren 12

Onlangs kreeg ik weer een discussie over dat Bernardus identiek is aan Westvleteren. Ik blijf stug volhouden de smaken zijn anders maar komen in de buurt. Gisteren een proef tussen de twee gehouden. In de basis is wel heel erg duidelijk, en ik moet eerlijk toegeven meer dan ik dacht, dat ze uit hetzelfde hout gesneden zijn qua ingrediënten.     

Dus mocht het teveel gedoe zijn om een Westvleteren 12 (10,2% ALC.) te bemachten dan zou ik gewoon lekker een St. Bernardus Abt 12 kopen. Waar het grote verschil zit? Het zoetgehalte van de Bernardus. Deze is behoorlijk hoger. De Westvleteren 12 is veel bitterder (meer puur chocolade en mout smaak) en sterker in de hoofdsmaak maar ook in de nasmaak. Daarbij komt dat de alcoholsmaak veel minder aanwezig is dan bij de Bernardus.

Kortom, de volmondigheid is bij Westvleteren voor mij net wat beter. De St. Bernardus Abt (10,5% ALC.) vloeit een stuk makkelijker weg, heeft een fuitiger aroma, meer karamel en is minder prikkelend op de tong en daardoor sneller verdwenen in de nasmaak.

Lees ook:Bier proeven: St. Bernardus Wit
Lees ook:St. Bernardus Abt 12: fruitig donker bier
Lees ook:Ook St. Bernardus heeft leveringsproblemen
Lees ook:Urthel Tripel: Een warme sterke tripel
Lees ook:Review: Hertog Jan Grand Prestige 5 jaar oud

19 reacties op “St. Bernardus Abt 12 versus Westvleteren 12

 1. Geroen

  Fiona;
  de verschillen zijn eerder beperkt; Destijds 1946 brouwde St.-Bernardus dit bier immers i.o.v. de abdij van Westvleteren met hun recept. Het grote verschil is enkel het gebruik van hun water.
  In België zijn regelmatig blindproeverijen gedaan met beide bieren.
  (ook op tv: de zevende dag op één)daar kwam zelfs St Bernardus abt als voorkeurbier uit !

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   Ha Geroen, klopt hoor en daar ben ik ‘t helemaal mee eens! Overigens kan het naast het water toch ook in de mouten zitten. Het is natuurlijk een kwestie van hele subtiele smaakverschillen zoals ook in mijn beschrijvingen staat. Overigens heb ik de proef niet alleen gedaan en werden de bevindingen los van elkaar ook zo aangegeven. Uiteraard kan dit ook weer een momentopname zijn ;-) .

     /   Beantwoorden  / 
   1. Frans Ruiter

    Mochten alle grondstoffen identiek zijn, alsmede het maischschema; alleen al door de productie in een andere installatie krijgt het bier een andere smaak.

      /   Beantwoorden  / 
 2. Boeskoolvak120

  Ik zal binnenkort ook eens een vergelijking doe,ik heb nog een paar flesjes Westvleteren 12 staan een nog een kratje St.Bernardus Abt 12,ik zal hiervan verslag doen Fiona.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Boeskoolvak120

   Mijn naam is trouwens Dennis.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Fiona de Lange

    Ik ben benieuwd wat jouw bevindingen zijn!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Dennis

     Nou de test is geweest en mijn voorkeur gaat echt uit naar de St.Bernardus Abt 12,vind ik persoonlijk iets zachter van smaak.

       /   Beantwoorden  / 
 3. Edo

  John Brus (van De Molen) en ik hebben samen wel eens een proeverijtje gedaan, waarbij we Westvleteren 12 en St Bernardus naast elkaar hebben geproefd. Ze waren allebei lekker, maar leken nauwelijks op elkaar. Grote winnaar was een 20 jaar oude St Bernardus. Naar onze mening rijpte de Bernardus nog wat beter als de Westvleteren. Het artikel vind je op Ratebeer.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Ton Duits

  Hallo Bierliefhebbers.
  Ik beschouw mezelf niet als een groot bierkenner wel drinker van de speciaal bieren. Ik ben echter vorrig jaar in Westvleteren geweest en heb daar dus ook van dit befaamde bier geproeft. Ik vond de WestVleteren bieren best wel lekker al vind ik dat hoe langer je drinkt het toch zoeter gaat smaken. En dat vind ik erg jammer daar bier naar mijn idee niet zoet moet cq mag zijn. Zelf ben ik liefhebber van Westmalle. Het bier uit Watou (St Bernardus) heb ik nog nooit geproeft. Maar van een bierkenner uit Belgie weet ik dat de St. Bernardus beter moet zijn dan die uit WestVleteren.
  Mvg, Ton Duits…

    /   Beantwoorden  / 
 5. hendrik

  paar weken terug de st-bernardusbrouwerij bezocht. Daar werd gezegd dat zij met hetzelfde recept werken als W-Vleteren maar natuurlijk met ander water én andere gist. Zij zouden nog altijd met de originele Westvleterengist werken terwijl de paters Westmallegist gebruiken.

    /   Beantwoorden  / 
 6. dennis013

  ik opteer toch voor rochefort 10 als het beste speciaal bier

    /   Beantwoorden  / 
 7. philip

  volledig mee eens dennis rochefort is heel lekker ben juist een st bernardus aan het drinken en vind hem ook heel lekker denkende aan de prijs ten opzichte van westvleteren

    /   Beantwoorden  / 
 8. rob huijsman

  rochefort 10 is een zeer gewaardeerde trappist maar ik ben in de gelegenheid geweest om aan westvleteren 12 te komen en te proeven en ik moet bekennen dat dit bier mijn verwachting overtrof, wat een bier jammer dat hij moeilijk zo te verkrijgen is maar dat maakt het daardoor misschien zo speciaal heb er nu 19 van staan die ik pas over een jaartje zal degusteren wat zal ik gaan genieten. alhoewel ik de rochefort zeker ook blijft drinken want buiten de westvleteren blijft dit bier dik op de tweede plaats staan

    /   Beantwoorden  / 
 9. Martijn

  Paar jaar geleden onder de schappen van een toeristen winkeltje in Brugge de drie soorten Westvleteren gevonden. De gehaaide winkeldame vertelde me dat dit eigen collectie was en ik het mocht kopen voor zo’n 5 euro per flesje. Dikke oplichterij, maar goed zo vaak kom ik niet in België en dit bijzondere bier wilde ik toch weleens proeven. Mee naar huis genomen en vol verwachting geproef en helaas de 8 en de 12 vielen me tegen. Het zijn lekkere bieren, maar zeker niet het beste in de wereld. De 12 lijkt inderdaad exact op de St. Bernardus.

  Wat mij betreft zijn de trapisten bieren van Rochefort, de zware bieren van Malheur (12, Dark Brut), de imperial russian stout van Emelisse, Jopen Ongelovige Thomas en Jopen Meesterstuk stuk voor stuk betere bieren in het zware segment.

    /   Beantwoorden  / 
 10. Roel

  Ik zeg altijd maar zo: De zachtheid van St. Bernarduis Abt + het aroma van Rochefort = Westvleteren.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fiona de Lange

   ;-)

     /   Beantwoorden  / 
   1. rob huijsman

    ben jij fiona die bij een uitvaart ondernemer in delft heeft gewerkt

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fiona de Lange

     Nee, dat ben ik niet….

       /   Beantwoorden  / 
 11. Herman

  Ik stel voor dat iedereen ook eens verschillende flesjes abt 12 vergelijkt van verschillende oplage. Daar kan ook redelijk wat smaakverschil inzitten. De ene zijn opmerkelijk zoeter dan andere.
  Volgens mij zit de westvleteren 12 en abt 12 zeer dicht bij mekaar. En afhankelijk van fles tot fles niet altijd uit mekaar te halen.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.