Stadscafé 1628 was van korte duur

Fiona meldde in maart van dit jaar dat de failliete Koekoekbrouwerij over zou gaan in Stadscafé 1628. Helaas heeft dit niet lang mogen duren. Op 7 mei 2011 opende het vernieuwde café-restaurant haar deuren om ze twee maanden later, op 6 juli jl., weer te sluiten. De zakken mout stonden al klaar om tot bier verwerkt te worden….

Wesley Aarse, brouwer van Stadsbrouwerij De Pelgrim, zou naast zijn huidige brouwactiviteiten in Rotterdam tevens in Lelystad de roerstok hanteren. Samen met Constant Keinemans van Brouwtechniek zou hij de brouwerij na dik anderhalf jaar weer nieuw leven inblazen. De laatste keer dat er gebrouwen is, was namelijk in november 2009. Daarna zou Wesley vaste brouwmeester worden, onder supervisie van Constant. Het mocht er helaas niet van komen: 4 juli, een dag voordat er gebrouwen zou worden, kreeg Constant een telefoontje waarin hem werd meegedeeld dat er surseance van betaling aangevraagd zou worden.

Wat is er gebeurd? Kort gezegd waren er vier ondernemers aan dit project begonnen, drie uit Enschede en een uit Lelystad. Na Herbergbrouwerij Klokbier en de Koekoekbierbrouwerij hebben ze het etablissement verbouwd en alle ketels goed laten reinigen. Enige tijd na de opening trok een van de ondernemers zich echter terug, waarbij de andere drie – nadat diverse zaken bekend werden – tot de conclusie kwamen dat het geheel toch geen haalbare kaart was. De tien medewerkers, die er werkte in het kader van een reïntegratietraject, werden op de hoogte gebracht en vorige week woensdag viel voor de derde maal het doek van deze horecagelegenheid en potentiële brouwerij.

Ligt het aan de aanpak? Ligt het aan de locatie? Komen de boodschappende mensen alleen voor (de horeca in) Bataviastad en is horeca daarbuiten net een drempel te hoog? Hebben de bewoners van de nieuwbouw in de nabije omgeving zoveel geld aan keukens uitgegeven dat uit eten er voorlopig niet in zit? Eén ding is zeker: door de werkwijze van de afgelopen jaren heeft de brouwerij alleen maar geld gekost, wat het café-restaurant moet verdienen. Wil je de brouwerij meer body geven, moeten mijns inziens brouwsels elders afgevuld worden op kleine flessen en landelijk gedistribueerd worden. Het is erg spijtig allemaal. Driemaal was geen scheepsrecht, zou er een vierde opstaan?

Lees ook:Koekoekbrouwerij Lelystad wordt Stadscafé
Lees ook:Horeca ondernemers vallen in de prijzen met biercreatie
Lees ook:Geld inzamelen met bier
Lees ook:Nederlander wil met Dirk Kuijt bier drinken
Lees ook:Olm failliet verklaard

2 reacties op “Stadscafé 1628 was van korte duur

  1. Jos Walstra

    In welke periode (na Faillissement) is het restaurant / café gesloten geweest? Reden voor deze vraag is dat ik er enkele keren geweest ben en het gesloten aantrof. De zon scheen overvloedig en Bataviastad was druk. Jammer van deze mooie locatie.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.