Kristoffelbier of Christoffelbier?

Mijn eerste reactie bij het lezen van een bericht in de Belgische media was dat er vast iets verkeerd geschreven moest zijn. De Belgen hadden in plaats van de ‘C’ een ‘K’ geschreven. Het Nederlandse Christoffelbier uit Roermond is namelijk niet met een K. Toen ik verder las ontdekte ik opmerkelijk genoeg dat het hier om een ander Belgisch Kristoffelbier gaat. Huh, kan dat zomaar. Toch wel erg verwarrend.

Het Nederlandse Sint Christoffel Bier is vernoemd naar de patroonheilige van de stad, Sint Christoffel dat ook de beschermheilige is van de reiziger. Het Belgische Sint Kristoffel bier is vernoemd naar het Broederschap Sint Kristoffel dat werd opgericht op 15 juli 1931.

Ter gelegenheid van het 80 jarig bestaan vindt een tentoonstelling plaats in Bocholt, België over de geschiedenis van de Sint Kristoffelbedevaart. Het bier dat speciaal ter gelegenheid hiervan is gemaakt heet een Bocholter (naar de plaats) Kristoffel, gebrouwen door Brouwerij Martens dat zal worden geschonken in de lokale cafés. Het is uiteraard een Belgische, lokale activiteit echter mocht dit Kristoffelbier ‘langdurig’ op de markt verschijnen is het natuurlijk wel verwarrend met ons Nederlandse Christoffelbier.

Bron: hbvl.be

Lees ook:Christoffel brouwt zwaar ondergistend jubileumbier
Lees ook:Een zotte ruzie tussen twee brouwers
Lees ook:Slijterijen krijgen Masterclass bier
Lees ook:Een winterse verrassing
Lees ook:Brouwerij Sint-Bernardus opent café in Tokio

2 reacties op “Kristoffelbier of Christoffelbier?

  1. michel

    Als ik me niet vergis is de merknaam Christoffel heel lang van Martens geweest en heeft leo Brand die destijds van Martens gekocht (of een gebruiksrecht afgesproken. De brouwerij in Bochelt zit ook naast het Christoffelhuis, wat een chique restaurant is (of was).

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.