Bierproef Moinette Blond: ‘spannend en in balans’

De laatste tijd drink ik steeds meer bieren van de Belgische brouwerij Dupont in Tourpes. Met name de Saison bieren die een mooie bitterheid hebben kan ik erg waarderen. De Moinette Blond is daarentegen ook een prachtig bier, iets minder uitgesproken van smaak als de Saison Dupont. De brouwerij heeft het bier al in 1955 op de markt gebracht en noemt het zelf het paradepaardje van de Belgische markt. 

Echter ik denk door de huidige ‘bittere’ trend dat de Saison Dupont ook aardig aan terrein heeft gewonnen. Het bier heeft een alcoholgehalte van 8,5 procent en beschikt over veel smaaktonen wat het bier toch spannend en complex maakt.

De naam van het bier is gelinkt aan de moerassige omgeving rondom de brouwerij. Moinette is een verbastering van het oud Franse woord “moëne”, wat moeras of vochtige plaats betekende. De kleur is niet lichtblond maar meer koperkleurig. De Moinette blond is erg evenwichtig en heeft zoals ik net al aangaf verschillende smaken in zich, geen van allen echt uitgesproken. Het bier is zoet, bitter en zeker ook fruitig van smaak. De herkenbare gist van Dupont is uiteraard ook duidelijk te proeven.

Een bier dat goed te combineren is met kip- of konijngerechten. Met name door de zoete smaaktonen. Als je dit bier in een bierwinkel ziet staan zou ik het absoluut meenemen! Een juweel onder de blonde bieren.

Lees ook:Bierproef Monk’s Stout Dupont: goede balans
Lees ook:Bier proeven: Saison Dupont
Lees ook:De 18 beste Belgische speciaalbier keuzes
Lees ook:Saison Dupont: een bittere dorstlesser
Lees ook:In gesprek met …. Brouwerij Dupont

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.