Bier proeven: Emelisse Blond

Als je bij de Emelisse Blond een rustig blond bier verwacht dan schrik je bij het nemen van de eerste slok. Zo ben ik benieuwd naar de reacties van mensen die nooit bier drinken en dit blonde bier bestellen. Uiteraard is bekend dat Brouwerij Emelisse nooit een doorsnee bier maakt, gelukkig maar!, en er veel Amerikaanse trends in terug te vinden zijn. Dit Single Hop bier met de Nieuw-Zeelandse Nelson Sauvin is prachtig van smaak.

Aan mij is dit hoppige bier van 6,8% wel besteed. De kleur heeft een lichte oranje gloed, dus is niet goudblond. Je proeft de grapefruitbittere en citrussmaak in het bier. Het heeft zeker een fruitig aroma echter in de smaak overheerst de bitterheid. Een mooi fris bier met een goede balans in de smaak. Niet complex.

Lees ook:ABT-bier van de maand: Emelisse Nieuw Zeeuws
Lees ook:Schuppenboer Tripel: ‘hét alternatief voor witbier’
Lees ook:Palm Sauvin op fles in Nederland
Lees ook:Mikkie’s geboortebier op tap!
Lees ook:Enghien Noël: Verrassend blond

8 reacties op “Bier proeven: Emelisse Blond

 1. arnoud

  eindelijk geen zoet blond maar een mooi blond met een bittertje en hij doet amerikaans aan richting een i.p.a.

    /   Beantwoorden  / 
 2. mark

  Pale ale misschien :) Ach, stijlnamen zijn niet belangrijk, als het bier maar goed is.

    /   Beantwoorden  / 
 3. arnoud

  ja en dat is hij zeker

    /   Beantwoorden  / 
 4. skortila

  Zoals ik in een reactie van iemand (weet niet meer wie) las in een eerdere blogpost, dat je de consument/bierleek een beetje moet opvoeden wat betreft speciaal bier. Ik denk dat dit soort wat extremere bieren juist de interesse kan wekken van de bierleek. Ik denk dat je de leek gewoon niet moet onderschatten. Volgens mij zijn er buitengewoon veel potentiele bierliefhebbers in Nederland. In Denemarken zijn in de supermarkt al extremere bieren te krijgen dan deze blond van Emelisse. En als het in Denemarken kan … :-)
  Maar zoiets vergt stappen en af en toe wat durf. Ik zeg, Emelisse goed bezig!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Fred Schiphorst

   Dat laatste ben ik met je eens, maar ik ben blij dat er naast extreme brouwerijen ook nog brouwerijen zijn die nog een beetje in de Europese stijl blijven brouwen. Van mij hoeft dat extreme niet altijd, ik proef garaag een biertje wat ik onder de categorie “niks mis mee” schaar. Gewoon goed gebrouwen, lekker van smaak en zonder pogingen om weer iets extremers te doen dan anderen. Laat er vooral een mix blijven. In Nederland hebben we die en daar ben ik blij mee.

     /   Beantwoorden  / 
   1. skortila

    Voor mij hoeven zeker ook niet álle brouwerijen extreme(re) bieren te gaan maken. Ik zou het zeker zonde vinden als bepaalde stijlen zouden verdwijnen. Ik denk trouwens dat we dan meer moeten vrezen voor de macrobrouwerijen die al die oorspronkelijke stijlen verkrachten door alles maar te filteren of het bijvoorbeeld zoeter te maken. Waardoor bierleken mogelijk denken dat een klein bittertje al extreem is. Of een troebel bier weggooien omdat ze denken dat het bedorven is. Ik heb ooit iemand een Duchesse weg zien gooien omdat zij dacht dat het te zuur en dus niet goed was.
    Ergo in zekere zin kan in de stijl brouwen ook extreem zijn, simpelweg omdat niemand (minus enkele bierliefhebbers) meer weet hoe een bier in de stijl hoort te zijn. En dat is niet iets dat veroorzaakt wordt door kleinere brouwerijen als Emelisse.

      /   Beantwoorden  / 
 5. arnoud

  in de catogorie niks mis mee zitten ook mooie bieren, zo kan ik nog zeer genieten van een duvel of een lekkere la chouffe maar brouwerijen die durven iets extreems te brouwen blijf ik toch leuker vinden, dat is toch spannender dan weer de zoveelste zoete tripel uit belgie[met alle respect voor de brouwer hoor] ik denk dat dat ook het leuke aan bierliefehebbers is zoveel smaaktypes en brouwers die ons met hun bieren blijven verrassen.

    /   Beantwoorden  / 
 6. Randy

  grapefruit smaak is inderdaad heel duidelijk aanwezig in dit bier, meer een IPA als een standaard blond maar ook ik vond het genieten geblazen.
  Dit bier drinkt trouwens voor 6.8% erg lekker weg. :)
  Toch wel 1 van de betere blonde/ipa bieren!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.