Begin bij de thuismarkt met bier

Iets waar ik altijd erg benieuwd naar ben is hoe een brouwer zijn distributie geregeld heeft. Een aantal beginnen bij de thuismarkt en willen zorgen dat daar het bier overal tot in de wijde omtrek verkrijgbaar is. Een slimme zet zo blijkt. In de VS zijn diverse grote merken zoals nu Flying Dog zich voor een deel aan het terugtrekken van de vele export om eerst alles uit de lokale markt te halen.

Het lijkt zo logisch, lokale markt eerst. In de praktijk komt er echter vaak genoeg iemand uit ‘t buitenland langs die enthousiast raakt over het bier en de kleine bierproductie wordt vervolgens allemaal geëxporteerd. Een aantal Nederlandse brouwerijen exporteren naar verhouding ook behoorlijk veel naar ‘t buitenland. Fantastisch uiteraard echter vergeet daarbij in alle hectiek niet de lokale en regionale markt. Daar zitten de wortels van je brouwerij en het biermerk.

In de VS is al gebleken, ook in de jaren ’90, dat een brouwerij door te krimpen in wereldwijde afzet kan verdubbelen in afzet door alles uit de lokale markt te halen. Wat ver weg zit is dus niet altijd het lekkerst . 

Bron: AP

Lees ook:Speciaalbierbrouwers bedenken verkeerde biernamen
Lees ook:Iers bier smaakt alleen in Ierland
Lees ook:België exportkampioen in bier
Lees ook:Bierbrouwers boeken enorme winsten en investeren massaal
Lees ook:Heineken koopt 918 Engelse pubs

Eén reactie op “Begin bij de thuismarkt met bier

 1. Geroen

  Fiona;
  ik ga géén namen noemen maar er zijn in ons Belgenlandje ook een aantal kleine brouwers die véél te weinig inspanningen doen om er verkrijgbaar te zijn…
  Hoe kan je nu je bieren bekend maken bij een groter (eigen) publiek
  als ze nauwelijks verkrijgbaar/beschikbaar zijn in de drankenhandels.
  Een pak brouwers maken goede bieren ze vergeten echter de verkoop
  ze eens voor te stellen bij de distributie in eigen omgeving.
  Maar we moeten er ook bij vertellen dat de fout ook deels bij diezelfde drankenhandels ligt want die moeten daar natuurlijk voor openstaan. Indien er plaatselijk een goede samenwerking is kan je véél bereiken.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.