Nederlandse brouwerijen openen massaal hun deuren

Op 24 en 25 september 2011 openen circa 50 Nederlandse brouwerijen hun deuren voor het publiek. Inmiddels telt ons land al meer dan honderd bierbrouwerijen en vallen er dus naast pils heel veel verschillende bieren met uiteenlopende smaken te proeven. Het publiek kan met de brouwer en/of eigenaar kennismaken en meer te weten komen over het bier, het brouwproces en de achtergrond van de brouwerij.  

Via een landelijke website www.nederlandsbier.nl is exact te zien welke brouwerijen ofwel op zaterdag, op zondag of op beide dagen geopend zijn. Hieronder zijn alvast de plaatsnamen zichtbaar waar brouwerijen of huurbrouwerijen (de brouwer huurt brouwruimte bij een andere brouwer) de deuren hebben geopend: 

Almere, Amersfoort (2x), Amsterdam (4x), Arnhem, Berghem, Bodegraven, Coevorden, De Meern, Den Haag, Den Ham, Den Hoorn, Ermelo, Gramsbergen, Groningen (2x), Haarlem, Heerlen, Hengelo, Heumen, Hilvarenbeek, Hulst, Jabeek, Kamperland, Leiden, Limmen, Moergestel, Nagele, Nijmegen, Oirschot, Ommen, Oosterhout, Oud-Beijerland, Oudeschild, Purmerend, Raalte, Rha, Roermond, Rotterdam, Schijndel, Sint-Michielsgestel, Uithoorn, Veenhuizen, Weesp, Wezep, Zaandam, en Zutphen.

Het is niet voor het eerst dat brouwerijen zich openstellen voor publiek. Vorig jaar deden 30 brouwerijen mee aan de open dagen. Dat is in 2011 dus bijna verdubbeld! Leuk om te zien dat het aanbod van (speciale) bieren groeit in Nederland! Onze biercultuur groeit. Voor het complete programma van de brouwerij kan je klikken op de overzichtskaart op de website www.nederlandsbier.nl.

Lees ook:25-09-10: 30 deelnemers KBC Open brouwerijdag
Lees ook:Familiebrouwerij Bourgogne Kruis krijgt nieuw leven
Lees ook:22-04-2012: Open deuren dagen bij Belgische brouwerijen
Lees ook:Week van het Nederlandse Bier verovert Nederland
Lees ook:Nederlandse Brouwerijengids in ontvangst genomen

14 reacties op “Nederlandse brouwerijen openen massaal hun deuren

 1. Mark

  Bij De Molen krijg je dan op die zaterdag wel echt waar voor je geld :p

    /   Beantwoorden  / 
  1. John

   Wat zijn ze daar van plan dan?

     /   Beantwoorden  / 
   1. andre

    3e Borefts Bier Festival !!!

      /   Beantwoorden  / 
 2. Ton van Oorschot

  Het valt mij op dat de grote brouwerijen massaal laten afweten. Is daar een reden voor? Met alle respect, maar er zijn toch kleintjes bij waar je na 10 minuten uitgekeken bent.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Alexanderr

   Zal wel komen omdat het van oorsprong bij het KBC vandaan komt.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Fiona de Lange

   Ha Ton, het gaat natuurlijk ook om het verhaal achter het bier, de brouwer etc. Dat is nog veel interessanter om te horen dan alleen het aanschouwen van een brouwinstallatie etc.

     /   Beantwoorden  / 
 3. JW

  @Ton: In goed overleg houden de 8 grote brouwers hun kruit nog even droog voor een nóg groter evenement in 2012 (waar ik op dit moment nog niets over mag vertellen).

    /   Beantwoorden  / 
  1. ton van oorschot

   Ik ben erg benieuwd. Fiona heeft natuurlijk wel gelijk. Het verhaal is erg belangrijk, maar nog belangrijker de kwaliteit en smaken van de bieren. Helaas zijn er brouwerijen (ik zie Almere!!) die pretenderen brouwerijen te zijn en dan ook nog een opendag houden. Maar ja, ik wil niet al te zwartgallig zijn. Er zijn natuurlijk uitstekende brouwerijen die het verdienen om gewaardeerd te worden. Ik juich het alleen maar toe.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Fred Schiphorst

   Toch snap ik dat niet helemaal. Waarom zou dat evenement in 2012 je er van moeten weerhouden nu mee te doen aan die open brouwerijdagen? Zo ingewikkeld is het toch niet om een dag je poorten te openen en rondleidingen te genen? Het zou me niet verbazen als een aantal van die grote jongens al regelmatig mensen rond leidt en er dus in feite al klaar voor is. Als ze om hun moverende redenen niet mee willen doen is dat hun zaak, maar het verband met dat evenement in 2012 ontgaat me.

     /   Beantwoorden  / 
 4. Arjan te Hoonte

  Alexander, het komt niet omdat het van het KBC komt. Ik heb een paar jaar gelden al met het CBK gesproken overhet gezamenlijk houden van “open Brouwerij-dagen”. Door verschillende oorzaken (en echt niet alleen door de grote brouwers) is daar niets van terecht gekomen. Ik vind het leuk dat het nu wel wat van d egrond komt.
  JW: je bedoelt natuurlijk de Nationale Bierweek die volgend jaar gehouden gaat worden. Dit is toch allang bekend?
  Het gaat er volgens mij om dat je met z’n allen, grote en kleine brouwers, gaat staan waar je voor hoort te staan: je nederlandse bier. Alleen dan kun je de consument verleiden om speciaal)bier meer te gaan drinken en te gaan waarderen. Als dat lukt worden ook de kliene broywers groot…

    /   Beantwoorden  / 
  1. Alexanderr

   Ah check. Weten we dat ook weer. Maar het was een logische gevolgtrekking: vorig jaar deed de KBC een open brouwdag, dit jaar komt het onder een andere naam, en dan volgend jaar cq anders alle brouwers. Ik dacht aan langzaam uitbouwen, maar andere oorzaken konden natuurlijk ook. En mooi dat volgend jaar de boel groots gaat komen. Met meer dan 110 bierbedrijven in Nederland zijn we natuurlijk groot in de wereld :) . Alleen waar laat je ze allemaal op een festival?

     /   Beantwoorden  / 
   1. Ton van Oorschot

    Ik heb uit goede bron vernomen inmiddels dat het waarschijnlijk gaat plaatsvinden in openluchtmuseum Arnhem, net als in 1984 in Bokrijk (Belgie). Als we dat festival kunnen evenaren, sla ik mijn caravan op in de buurt…..

      /   Beantwoorden  / 
    1. Fiona de Lange

     Ton, Leuk altijd die tamtam… wie dit verhaaltje in de wereld heeft gebracht??? Ik ben bang dat jouw bron niet zo betrouwbaar is. Er is nog verre van iets definitiefs. Als ‘t concreet wordt ben je de eerste die ‘t hoort ;-) .

       /   Beantwoorden  / 
 5. Geroen

  Géén zorgen Noorderburen :-)
  Dat lukt in Belgenland ook nooit;
  zo zijn er bij ons -in 2012 voor de derde keer- nationaal een Open Brouwerijendag op de derde zondag van april.
  Amper +/- 30 brouwerijen zetten dan hun deuren open voor het grote publiek dat is maar 25 % van alle actieve brouwerijen die écht brouwen.
  Dat is ongeveer verdeeld (grotere en minder grote) en meestal zijn het niet de hele kleintjes die hieraan meedoen maar de tussencategorie …
  Nog een fijn bierweekend
  Geroen.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.